Premsa

Monestirs urbans en temps de guerra. Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona, 1691-1718

29.05.14

Situats a recer de la muralla de llevant de Barcelona, els dos monestirs benedictins femenins de la ciutat, Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara, van ser testimonis i afectats directes dels atacs que va patir la ciutat en les guerres de finals del segle XVII i principi del XVIII. La documentació preservada per les dues comunitats monàstiques forneix informacions molt valuoses per completar la crònica d’aquells esdeveniments, en particular sobre els bombardejos marítims de 1691 i 1693, el setge de 1697 i la Guerra de Successió, amb els setges de 1705, 1706 i 1713-1714.

L’exposició Monestirs urbans en temps de guerra és una de les propostes destacades de la contribució que fa el museu a la commemoració del Tricentenari de 1714, que es desenvolupa també en altres formats. Comissariada pel Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines, resulta un bon contrapunt a l’altra exposició que el MUHBA ha preparat a propòsit del Tricentenari, titulada El Món del 1714 i que es pot visitar al Saló del Tinell fins a final de setembre de 2014. El punt de vista dels fets i l’escala del relat són diametralment diferents, per bé que molt complementaris. Mentre que l’exposició del Tinell mostra el món al voltant del 1700 i la Guerra de Successió des de l’òptica de la geopolítica europea i del seu eco mundial, l’opció de “Monestirs urbans en temps de guerra” és just el contrari: presentar la microhistòria de dues comunitats de monges que van viure el conflicte bèl·lic des de la primera línia, atès que els seus respectius monestirs estaven situats a tocar del baluard de Santa Clara i del de Sant Pere, escenaris claus del desenllaç final del setge de Barcelona.

Fabra i Coats fa museu. MUHBA Laboratori 3. Objectes, paraules i imatges

09.05.14

Una exposició del Museu d’Història de Barcelona amb la participació dels Amics de la Fabra i Coats, en el punt d’encontre entre el patrimoni cultural moble i immoble, la historiografia i les arts en la construcció del llegat històric de la ciutat.