Premsa

Barcelona & Futbol. El gran joc social del segle XX

21.07.21

El MUHBA Museu d’historia de Barcelona obre l’exposició Barcelona & Futbol. El gran joc social del segle XX al MUHBA Oliva Artés. Barcelona & futbol és un projecte de la línia de recerca del MUHBA sobre els verbs bàsics de la història urbana: proveir, alimentar, treballar, habitar, cuidar, escolaritzar, jugar, lluitar, governar, etc.

L'exposició s'incorpora al projecte MUHBA Oliva Artés, un espai configurat com a museu laboratori amb múltiples components expositius i en altres formats. Ocuparà una  part de la primera planta i és previst que, en bona part, sigui de llarga durada. Vora seu hi anirà, a partir de 2022, l'exposició Habitar Barcelona. Entre ambdues s'estableix un diàleg profitós: el de l'assentament a la ciutat i dels mecanismes informals d'incorporació a la ciutadania, entre els quals el futbol ha tingut un pes històric molt rellevant.

Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni del vaixell Barceloneta I

25.05.21

L’any 2008 es van descobrir les restes d’un vaixell del segle XV al costat de l’Estació de França, on s’havia excavat part del baluard de Migjorn de l’antiga muralla de Mar i del primer moll artificial del port de la ciutat. El derelicte va ser batejat amb el nom de Barceloneta I. 

El testimoni d’aquest vaixell, d’origen cantàbric, probablement basc, és excepcional. D’aquest tipus no se n’ha trobat cap altre d’igual en tot el Mediterrani, cosa que amplifica encara més la importància mercantil de Barcelona que, des del segle XIII, sempre s’ha mantingut com un dels ports principals en el comerç i la legislació marítima mediterranis. 

El Museu d’Història de Barcelona i el Port de Barcelona, treballant conjuntament en un acte de responsabilitat amb aquest patrimoni, han fet possible el projecte de conservació i exposició del derelicte. 

Gràcies a aquesta col·laboració, el Barceloneta I es pot visitar a la instal·lació del MUHBA a l’avantcambra del Palau Reial Major, entre el Saló del Tinell i la capella de Santa Àgata. 

Paral·lelament a la instal·lació presencial, el Port de Barcelona presenta una exposició online per donar a conèixer la troballa i tots els detalls d’aquesta peça d’alt valor històric i arqueològic i, alhora, difondre la història del port des del primer moll fins a l’actualitat i la rellevància de la relació port-ciutat al llarg dels segles.

Harry Walker: obrers i veïns en lluita

19.12.19

El tros de terra on el 1954 s’instal·la l’empresa automobilística Harry Walker sintetitza el bo i millor del passat de Barcelona: una història de desafiament, d’abnegació i de lluita. També, de frustracions i d’esperances derrotades; de propostes que dibuixaven futurs alternatius al nostre present que no es van arribar a complir.

Però res d’allò per al qual s’ha lluitat es perd per sempre. I les divuit hectàrees de l’antiga fàbrica Harry Walker ho mostren clarament. És possible que aquest no sigui avui un enclavament lliure per complet de les lògiques mercantilistes, però és un espai que s’ha guanyat a pols al sistema econòmic imperant.

La Catalunya urbana està plena de petites Harry Walkers: d’espais aconseguits en contra dels interessos particulars i que, a través d’una lluita que es perd en el temps, s’han posat al servei de la majoria. 

El juny del 2017 activistes i veïns de la Prosperitat van reanomenar aquell espai Plaça de les treballadores i treballadors de Harry Walker. Un canvi que, com tants altres en el passat, fou assumit per l’Ajuntament de Barcelona, que el va incloure en la revisió del nomenclàtor que elaborà el maig del 2018. Un reconeixement que assumeix que sense lluita no hi ha futur.

Barcelona Flashback. Kit d'història en 100 objectes

08.10.19

El Museu d’Història de Barcelona obre l’exposició Barcelona Flashback. Kit d’història en 100 objectes. L’art de traspassar el mirall i explorar la ciutat en una hora. Barcelona en una hora: testimonis, relats, recorreguts, connexions i patrimonis, punt de partida de formes alternatives de visita urbana. Mètode de lectura històrica per interrogar la ciutat, des dels romans al segle XXI i amb les millors peces de la col·lecció, i per interpretar els seus patrimonis i paisatges. Memòries urbanes, del gran rellotge de Barcelona de 1576, símbol dels temps i ritmes de la ciutat moderna, als batecs de la metròpoli contemporània. BCN & Europa, una aproximació a les ciutats, decisives avui en la construcció d’Europa, a través dels museus de ciutat.

Barcelona capital mediterrània

30.03.19

El projecte Barcelona capital mediterrània aborda la trajectòria de la ciutat i el vincle amb el mar com a motor de la seva història, amb l’exposició La metamorfosi medieval, segles XIII-XV al Saló del Tinell, i amb un contrapunt dels nostres dies en La conquesta del litoral, del segle XX al segle XXI, a la capella de Santa Àgata.

La ferida d'Hipercor. Barcelona 1987

15.12.17

La ferida d’Hipercor. Barcelona 1987 és una exposició-memorial que forma part del programa d’evocació i commemoració del trentè aniversari de l’atemptat d’Hipercor iniciat el juny de 2017 amb un acte ciutadà que expressava el respecte i solidaritat del govern de Barcelona  envers les víctimes. El 19 de juny de 1987, quan passaven vuit minuts de les quatre de la tarda, un cotxe bomba va explotar a la primera planta del pàrquing dels magatzems Hipercor de Sant Andreu. 21 persones van perdre la vida i 46 més van resultar ferides, en el que ha estat l’atemptat més mortífer d’ETA. Ja fa 30 anys d’aquella acció terrorista indiscriminada que va ferir Barcelona.

Aquesta exposició-memorial ha estat promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i organitzada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

 

 

Imatges per creure. Catòlics i protestants a Europa i Barcelona, segles XVI-XVIII

21.06.17

A l’Europa de l’edat moderna, sacsejada pels conflictes religiosos, Barcelona va figurar entre les capitals de la Contrareforma o reforma catòlica. L’empremta d’esglésies i convents en l’espai urbà és, encara avui, un vestigi ben visible de la intensa transformació del teixit social i cultural de la ciutat al llarg dels segles XVI‐XVIII. En part, com a resultat del control social formal, amb la implantació d’una Inquisició renovada i la repressió subsegüent. Però també per la incidència de les instàncies de control i enquadrament religiós en àmbits clau de l’experiència de la gent corrent, com la festa cívica, les confraries devocionals o l’ensenyament de les primeres lletres. Era, tot plegat, una forma de disciplinament social.

En aquesta vasta empresa d’ensenyar a creure, en tots els sentits del mot, es van fer servir estratègies i mitjans molt diversos. La impremta, sens dubte, va facilitar la ràpida propagació de les tesis protestants però també de les de la reacció catòlica. La imatge, i especialment el gravat, esdevingué una formidable eina propagandística gràcies a la multiplicitat que aportava la seva reproducció mecànica.

El MUHBA‐Museu d’Història de Barcelona s’afegeix amb aquesta exposició als actes de commemoració del 500 aniversari de la Reforma Protestant que se celebren aquest 2017 arreu d’Europa.

Festa Verdaguer 2017

27.04.17

L’any 1952, en ple franquisme, es commemorava el 50è aniversari de la mort del poeta Jacint Verdaguer. En aquell moment, Folgueroles i Barcelona van iniciar o consolidar uns rituals a l’entorn del naixement i la mort del poeta que han perdurat fins ara. En aquell context es va posar l’embrió que culminaria en la creació dels dos museus verdaguerians a la dècada de 1960.

La tradició de celebrar a mitjan maig el natalici de Verdaguer a Folgueroles i al voltant del 10 de juny la commemoració de la mort a Vallvidrera, Barcelona, s’ha mantingut fins a l’actualitat.

La renovació de la Casa Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana de Vallvidrera i la celebració del 50è aniversari de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles ens empenyen aquest 2017 a fer un pas més: programar la Festa Verdaguer conjuntament.

Les dues Cases, doncs, s’uneixen per fer de la Festa Verdaguer un festival literari que beu de la tradició popular, promou la lectura i la poesia, i mostra com la veu del poeta és part del paisatge, de la gent i de la cultura d’avui.

Je vous offre les oiseaux - Us ofereixo els ocells, una instal·lació per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

27.01.17

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat de Programes de Memòria ha volgut commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que té lloc el 27 de gener, amb l’obertura d’una instal·lació artística a la Capella de Santa Àgata / MUHBA Plaça del Rei i d’una conferència de la seva autora, Marta Marín-Dòmine, que mostra les tensions entre la memòria i el paisatge, prenent com a punt de referència el camp d’Auschwitz-Birkenau.

Je vous offre les oiseaux - Us ofereixo els ocells és una proposta artística de Marta Marín-Dòmine pensada com a gest de reconeixement a una de les percepcions compartides per molts supervivents dels camps nazis: no haver vist mai cap ocell sobrevolant els camps.

Exposició ‘Primers Pagesos/Bcn. La gran innovació fa 7.500 anys’

28.04.16

El debat sobre l’obtenció, el repartiment social i les pautes de consum d’aliments és fonamental, tant a escala local com global, per imaginar el futur humà. En el marc dels estudis històrics sobre el proveïment alimentari que impulsa el MUHBA, “Primers pagesos BCN. La gran innovació fa 7.500 anys” s’endinsa en les comunitats agràries formades al neolític arran de la domesticació de plantes i d’animals. La gran innovació, sorgida al Pròxim Orient, va arribar al pla de Barcelona fa uns 7.500 anys...

L’exposició sistematitza les recerques dels darrers vint-i-cinc anys i esbossa, per primera vegada, una síntesi de la Prehistòria al pla de Barcelona, des dels assentaments pioners del neolític antic fins al primer desenvolupament de les societats metal·lúrgiques en el II mil·lenni abans de la nostra era.

Pàgines