Barcelona ofereix un nou servei d´orientació i recerca de feina per a joves de 16 a 25 anys : Servei de Premsa

Barcelona ofereix un nou servei d´orientació i recerca de feina per a joves de 16 a 25 anys

07/08/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Amb l´objectiu de facilitar l´accés dels joves al mercat laboral i reduir la taxa d´atur en aquest col·lectiu, l´Ajuntament de Barcelona ofereix des del mes de maig el nou servei ?Barcelona Treball Joves´. Impulsat conjuntament des de l´Àrea d´Economia, Empresa i Ocupació ?a través de Barcelona Activa? i la Regidoria d´Adolescència i Joventut, neix amb la voluntat de ser un programa estable al llarg de tot l´any a disposició dels joves de 16 a 25 anys per acompanyar-los en el procés de recerca de feina.

La iniciativa sorgeix amb la voluntat de donar compliment a una de les mesures incloses en el Pla de Xoc contra l´atur juvenil aprovat per l´Ajuntament. En concret, es vincula al punt 1.4, que preveu realitzar l´assessorament, formació i recerca de feina per a joves aturats principalment a través dels serveis públics d´orientació i ocupació de Barcelona ?això inclou Barcelona Activa i els Punts d´Informació Juvenil (PIJ)?, en coordinació amb el Servei d´Ocupació de Catalunya (SOC).

Així, els serveis s´ofereixen a partir d´un model territorial basat en els Espais Joves, els PIJ i els recursos formatius de Barcelona Activa, de manera que el programa incorpora una vocació de proximitat que apropa l´oferta als llocs on els joves acudeixen habitualment i facilita la captació de participants. A més, a diferència d´altres programes implementats anteriorment, aquest s´ha creat per a ser permanent i s´impulsa amb recursos municipals sense dependre de les subvencions del SOC o altres administracions.

La tinenta d´alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, destaca que amb aquest nou servei l´Ajuntament ?contribueix a reforçar competències clau per tal que els joves, tant els que optaran per crear la seva pròpia feina com aquells que treballaran com a assalariats, trobin el seu camí en un món laboral en continua transformació?.

Per la seva banda, el regidor d´Adolescència i Joventut, Raimond Blasi, subratlla que ?queda demostrat el compromís que té Barcelona amb els joves, probablement un dels col·lectius més afectats per la crisi i, sens dubte, el més important per a garantir la futura competitivitat de la nostra ciutat i el nostre país?.

Tres eixos bàsics

?Barcelona Treball Joves´ posa a l´abast dels joves de la ciutat recursos i eines en tres formats principals:

? Programa d´Activitats d´Orientació i Recerca de feina: Un ampli catàleg de càpsules formatives amb formats innovadors que permeten al jove construir i implementar el seu procés de recerca de feina. Les diferents activitats cobreixen totes les vessants del procés d´orientació i recerca de feina, com són l´autoconeixement, l´orientació, la recerca de feina i el desenvolupament competencial.

Les càpsules s´agrupen al voltant de 5 eixos:
– ?Posiciona´t en la recerca de feina?: És el punt de partida del procés, i permet al jove fer el punt de la situació i dissenyar el seu itinerari formatiu d´acord amb les seves necessitats.
– ?Orienta´t?: Activitats adreçades a definir l´objectiu professional del jove i establir l´estratègia més eficient per aconseguir-ho.
– ?Coneix el mercat de treball?: Activitats que faciliten el descobriment de les oportunitats del mercat de treball actual tant local com internacional.
– ?Prepara´t per buscar feina?: Activitats per descobrir i practicar amb les tècniques i les eines de recerca de feina (CV, entrevista de feina, procés de selecció).
– ?Destaca i creix professionalment?: Activitats encaminades a desenvolupar les habilitats transversal del jove (comunicació, treball en equip, iniciativa), habilitats clau per a assolir amb èxit el procés de recerca de feina però també clau en el seu futur lloc de treball. En aquest eix també s´ofereixen càpsules per al foment de l´esperit emprenedor del jove.

? Servei d´Intermediació: Servei d´intermediació laboral mitjançant el qual els joves usuaris del Servei podran optar a la cobertura de les vacants que les empreses fan arribar a Barcelona Activa.

? Orientació i assessorament personalitzat: Atenció directa al jove de forma presencial i virtual (a partir d´octubre de 2013) per resoldre dubtes concrets relacionats amb la definició del pla d´acció per a la recerca de feina.

Balanç del primer trimestre

En els primers tres mesos després del seu desplegament (de maig a juliol de 2013), el servei ha comptat amb la participació de 200 joves en les 51 activitats realitzades a 8 punts de la ciutat. Els espais on s´ha realitzat fins ara són l´Espai Jove Boca Nord, l´Espai Jove Garcilaso, l´Espai Jove Les Basses, el PIJ Gràcia, el PIJ Horta-Guinardó, el PIJ Sants Montjuic, Can Jaumandreu, i Porta 22 (a Barcelona Activa).

Pel que fa al perfil dels joves, un 53% dels participants han estat homes i un 46% dones. El 80% tenia entre 17 i 24 anys, i un 76% són de nacionalitat espanyola. El 54% estaven a l´atur, mentre que el 44% restant eren estudiants, i, d´aquests, un 39% tenien estudis superiors i el 32% tenien estudis secundaris.

El desplegament dels diferents àmbits de ?Barcelona Treball Joves´, juntament amb un reforç dels canals de captació dels joves, garantiran la seva consolidació durant el tercer trimestre de l´any com a gran porta d´entrada dels i les joves als principals recursos ocupacionals i formatius de la ciutat.





Paraules clau

atur/