Xavier Trias destaca la figura i la trajectòria del fotògraf Oriol Maspons, que va saber captar les diverses cares de Barcelona : Servei de Premsa

Xavier Trias destaca la figura i la trajectòria del fotògraf Oriol Maspons, que va saber captar les diverses cares de Barcelona

12/08/2013



Temps estimat de lectura: 1 minut

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha lamentat la mort del fotògraf Oriol Maspons. Nascut el 1928 a Barcelona, des de principis dels 60 es converteix en un fotodocumentalista prolífic que transita amb veu pròpia entre el retrat de la classe treballadora i les misèries urbanes, immortalitzant les barraques del Somorrostro i el moviment intel·lectual i artístic de la Gauche Divine. ?Una llarga trajectòria que ha deixat constància dels canvis socials i estètics de Barcelona?, ha afirmat Trias.

L´alcalde ha afirmat que ?Oriol Maspons és un referent per a la fotografia actual i va ser un gran mestre de fotògrafs?, i l´ha definit com un ?home avançat al seu temps que va saber fotografiar la ciutat que li va tocar viure, amb contrastos tan visibles com el Somorrostro o els personatges de la Gauche Divine?.

La seva llarga trajectòria professional va ser reconeguda amb nombrosos premis i reconeixements. L´any 1998 l´Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d´Or al Mèrit Artístic, juntament amb els fotògrafs Colita i Leopoldo Pomés, i el 2006 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

El Museu Nacional d´Art de Catalunya gestiona des de 2010 una part molt important del llegat fotogràfic de Maspons, unes 1500 fotografies de la seva obra en paper realitzada fins els anys 80. Des del passat 1 d´agost el Museu d´Història de la Ciutat acull al Saló del Tinell l´exposició de ?Perifèries urbanes, on la ciutat perdia el nom. Barcelona, 1947-1985´, que mostra imatges de la Barcelona de la postguerra, entre elles d´Oriol Maspons.





Paraules clau

fotografia/ oriol maspons/ Xavier Trias/