Xavier Trias rep de mans de l’alcalde de Cardona la senyera que a partir avui onejarà al Born Centre Cultural : Servei de Premsa

Xavier Trias rep de mans de l’alcalde de Cardona la senyera que a partir avui onejarà al Born Centre Cultural

06/09/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha rebut aquest matí, de mans de l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, la senyera que el consistori d’aquest municipi ha lliurat al barceloní i que, a partir d’avui, onejarà al Born Centre Cultural. A l’acte, a més de l’alcalde Ferran Estruch, hi han assistit els presidents dels grups municipals del municipi del Bages. Per part del consistori barceloní hi eren presents el tinent d’alcalde Jaume Ciurana; representants d’altres grups municipals; Josep Lluís Alay, director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’ICUB; i Joaquim Torra, director del Born Centre Cultural. Trias ha expressat la seva satisfacció i el seu honor en rebre la senyera de mans d’Estruch.

Amb l´alcalde de Cardona

Cardona, com Barcelona, va tenir un paper protagonista en els principals fets polítics i militars del 1714 i els anys precedents. Cal destacar especialment el caràcter èpic de la resistència a ultrança de Cardona al setge de 1711 i el fet que els seus governants van acceptar, el 1714, una capitulació que va salvar vides i béns.

L’Ajuntament de Barcelona i el de Cardona van signar el 2012 un conveni de col·laboració en l’àmbit de cooperació cultural. Fruit d’aquest conveni, l’Institut de Cultura de Barcelona ha col·laborat en la recuperació d’un antic element figuratiu del bestiari popular català: l’Àliga de Cardona. Un dels principals actes de la Festa Major, que se celebra els dies 7, 8, 9 i 10 de setembre en honor a la Mare de Déu del Patrocini, patrona de la vila, és la presentació de l’Àliga de Cardona, que tindrà lloc demà dissabte. En aquest acte participaran tots els gegants de Cardona i l’àliga de Barcelona, que apadrinarà l’Àliga cardonina. Dissabte mateix s’inaugurarà, al Castell de Cardona, l’exposició “Catalunya i la Guerra de Successió”.

Ahir dijous, el tinent d’alcalde Jaume Ciurana va pronunciar el pregó que va donar el tret de sortida a la Festa Major de Cardona. En el seu pregó, Ciurana va recordar els llaços que uneixen les dues ciutats, especialment des de 1714. El tinent d’alcalde va fer un sentit agraïment a l’actitud de la població de Cardona, que va resistir fins el 18 de setembre de 1714, una setmana més tard que Barcelona, esdevenint el darrer baluard de les llibertats catalanes. Com va explicar Ciurana, la seva rendició va permetre que molts barcelonins salvessin les seves vides.





Paraules clau

born/ centre/ cultural/ tricentenari/