L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa un nou programa personalitzat per a formar persones en situació d’atur de llarga durada : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa un nou programa personalitzat per a formar persones en situació d’atur de llarga durada

17/09/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la col·laboració entre Barcelona Activa i l’Institut Municipal de Serveis Socials, ha creat un nou programa d’inserció laboral dirigit a persones en situació d’atur de llarga durada, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats concretes d’orientació professional, recerca de feina i d’inserció laboral d’aquest col·lectiu.

El consistori ha constatat, a través dels Centres de Serveis Socials, una demanda creixent pel que fa a l’acompanyament individualitzat i continuat en la recerca de feina d’un perfil d’usuaris dels Serveis Socials municipals que es veu especialment afectat per la situació d’atur i que no compta amb les eines necessàries per a fer un procés de millora personal de la seva ocupabilitat. Davant d’això, i a través de Barcelona Activa, ha destinat 500.000 euros per a crear un total de 1.000 places per a la formació i inserció laboral d’aquestes persones.

Aquesta iniciativa, el Programa Personalitzat de Recerca de Feina (PROPER), està dirigida especialment a persones d’entre 40 i 60 anys aturades que han treballat en feines poc qualificades i tenen hàbits laborals adquirits, o tenen baix nivell en l’àmbit de les TIC’s o baixa qualificació professional a nivell formatiu.

Aquestes noves places s’afegeixen a les 400 que ja ofereix el Programa d’Inserció Socio-Laboral (PISL) de Barcelona Activa, que compta amb un pressupost 232.000 euros, i que està dirigit a persones en situació de risc d’exclusió social que requereixen suport i acompanyament per a la millora de l’ocupabilitat. Aquest programa se centra en les persones usuàries dels Serveis Socials perceptores de la Renda Mínima d’Inserció; en els pares o mares de família monoparental; dones que han patit violència de gènere; persones ex-toxicòmanes o ex-recluses.

Durant l’any 2012, el programa PISL va atendre un total de 459 persones, de les quals el 35% s’ha inserit laboralment.

En el programa PROPER, com ja es feia en el PISL, les persones usuàries són derivades directament des dels Centres de Serveis Socials, en funció del seu perfil. En ambdós casos, s’establirà una acció coordinada entre els professionals de Serveis Socials i els tècnics de referència del programa per fer seguiment de cada usuari.

Els dos programes s’articulen en itineraris personals d’inserció laboral flexibles i a mida de les necessitats de cada persona. Durant els itineraris, els usuaris reben formació a través de tallers d’orientació i recerca de feina, d’adquisició d’habilitats transversals, formació tecnològica, formació professionalitzadora de curta durada i d’inserció laboral. Fins ara s’han realitzat 21 cursos d’especialitats diverses, com la manipulació d’aliments, prevenció de riscos laborals, atenció al client i caixa, carnet de carretoner o assistent de cuina, i Se n’aniran programant de forma regular durant tot el programa.

El PROPER va iniciar-se al mes de maig passat. Des de llavors, un total de 364 persones han estat entrevistades, de les que 112 ja han realitzat l’itinerari recomanat d’accions d’orientació i recerca de feina, un itinerari de més de 25 hores. A més, 143 persones han finalitzat els cursos de formació tècnico-professional subvencionades pel programa. En quant al PISL, des del mes de maig, s’ha entrevistat 225 persones, de les que 91 han realitzat l’itinerari d’orientació i recerca de feina, i 140 persones han finalitzat els cursos de formació.

 

taula_proper
Els dos programes s’articulen a partir dels següents continguts:

– Entrevista inicial d’acollida que serveix per definir l’itinerari d’orientació i recerca de feina a mida de les necessitats de cada usuari.

– Activitats de formació de 3 hores de durada en què es tracten continguts relacionats amb els canals de recerca de feina, l’elaboració del currículum, la preparació per afrontar un procés de selecció o competències tecnològiques, entre d’altres.

– De manera complementaria, es programen també tutories personalitzades de seguiment.

– Els participants poden fer ús dels diferents Espais de Recerca de Feina on compten amb el suport d’un tècnic del programa.

– A més, de manera intercalada, se subvenciona la inscripció a cursos de formació tecnicoprofessional amb certificat a aquells participants que ho requereixin.
Els cursos s’ofereixen en cinc punts de la ciutat, des d’on s’atendrà la població dels 10 districtes, amb la voluntat de fer més propera l’atenció integral en aquest àmbit. Així, els cursos s’oferiran des del Centre Cívic ‘Les Basses’ (Nou Barris), Ca n’Andalet (Horta-Guinardó/Gràcia), Centre de formació d’adults ‘La Pau’ (Sant Martí i Sant Andreu), Arxiu Les Corts (Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc) i Centre ‘Tres Tombs’ (Eixample i Ciutat Vella).

Així mateix, tots dos programes compten amb un servei específic de prospecció empresarial dedicat a cercar i gestionar ofertes de feina adequades als perfils professionals dels participants amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral d’aquest col·lectiu.

A més, pels tots els participants del Programa PISL i PROPER que no tenen cap ingrés econòmic, els programes abonen el transport i una beca per l’assistència a accions grupals i per l’assistència a formació ocupacional.

 

Compromís amb la contractació de persones en risc d’exclusió social

Des d’aquest nou servei s’obrirà la possibilitat de gestionar fins al 50% de les ofertes de treball generades per les Clàusules de Contractació Responsable aprovades per l’Ajuntament de Barcelona, en què el consistori compromet a les empreses adjudicatàries a incorporar un 5% de persones en risc d’exclusió en les contractacions per desenvolupar el servei adjudicat. L’altre 50% va dirigit als usuaris de les entitats de la Xarxa d’Economia Social de Barcelona (XESB), del qual forment part un conjunt d’entitats del tercer sector, empreses socials i administració, i que té com a objectiu potenciar l’estratègia d’inclusió sociolaboral de la ciutat.

D’aquesta manera, el consistori referma el seu compromís per a enfortir la responsabilitat social en els processos de contractació de l’Ajuntament i a potenciar la inserció al mercat laboral de les persones socialment més vulnerables. Des de 2013, aquest programa de clàusules de contractació responsable s’estén a tots els contractes que realitza l’Ajuntament de Barcelona i les seves empreses.

De la seva banda, Barcelona Activa actua com a entitat municipal receptora de les vacants i canalitza les candidatures a les empeses.

 





Paraules clau

atur/ economia/ empresa/ ocupació/ qualitat de vida/