L’Ajuntament de Barcelona reordena l’activitat dels dibuixants i pintors de la Rambla : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona reordena l’activitat dels dibuixants i pintors de la Rambla

18/09/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment un nou reglament d’ordenació de l’activitat dels dibuixants i dels pintors de la Rambla, amb l’objectiu d’adaptar la normativa existent, que datava de l’any 2000, a les normatives actuals referents a l’ocupació de la via pública. Els nous criteris d’ordenació introdueixen també petites modificacions que permeten renovar la imatge d’aquesta activitat, millorar-ne la qualitat i redistribuir l’espai que ocupa per tal de contribuir, en el marc del Pla Cor, a una millora en la fluïdesa de pas al passeig central. La normativa persegueix també garantir l’objectivitat en el procés, la transparència i la igualtat d’oportunitats en l’obtenció dels permisos per tal d’exercir l’activitat.

pintors_ramblesLa nova regulació, que en aquests moments es troba en tràmit d’aprovació inicial i exposició pública, va ser una petició que va sorgir en el marc del Pla Cor (en concret en les sessions de treball de Rambla Viva). Va ser el mateix col•lectiu qui va sol•licitar la introducció de millores en la normativa, que no ha estat modificada des de l’any 2000. Durant els últims mesos el Districte de Ciutat Vella ha treballat en una nova regulació. També hi han col•laborat institucions i entitats del món de l’art de la ciutat (el Reial Cercle Artístic, el Cercle Artístic Sant Lluc, la Universitat de Velles Arts Sant Jordi –UB- i l’Escola Massana) així com l’Associació d’Amics de la Rambla i el col•lectiu de dibuixants i pintors.

Els aspectes més destacats de la nova regulació estableixen que a la Rambla hi haurà un total de 31 espais autoritzats per exercir l’activitat de dibuix i pintura. Cada espai tindrà una superfície de 2×1 metres, i estaran senyalitzats mitjançant una marca d’acer situada a terra. Aquests espais estaran ubicats en un sol costat del passeig central de la Rambla, en el mateix tram en el qual s’ubiquen actualment, enfront de la plaça del Teatre. En cadascun dels punts hi haurà dos torns d’activitat, que es repartiran un en els dies parells i un altre en els dies senars, amb horari de 10 del matí a 2 de la matinada.  Per tant, es lliuraran un màxim de 62 llicències per exercir l’activitat en alguna de les dues possibles modalitats: dibuix o pintura.

El mobiliari permès en l’espai autoritzat serà: una ombrel•la, un expositor, una carpeta amb un màxim de 20 obres, una cadira o tamboret, i un cavallet o una taula. El Districte cedirà a cada artista acreditat l’ombrel•la, la cadira o el tamboret, i l’expositor.

Novetats en el concurs públic

El procediment per accedir a una llicència d’ocupació de la via pública per exercir l’activitat de pintor o de dibuixant a la Rambla serà un concurs de concurrència pública. Les bases d’aquest concurs, obert a qualsevol persona que vulgui exercir l’activitat, han incorporat nous criteris que tenen com a objectiu garantir la qualitat de l’activitat. Els aspirants a obtenir una llicència han d’acreditar una capacitat tècnica que serà avaluada i validada per un grup d’experts en el camp del dibuix i la pintura. Aquests requisits s’han incorporat a la normativa seguint els objectius generals que marca el Pla Cor i que persegueix el govern de la ciutat: que qualsevol activitat que es desenvolupi a la Rambla ha de tenir un estàndards mínims de qualitat per tal de preservar i cuidar la imatge i el bon funcionament del passeig.

Així doncs, els aspirants hauran d’acreditar experiència en el camp del dibuix o de la pintura, i hauran de presentar algunes de les seves obres durant el procés de concurs. La documentació i els treballs que presentin, així com l’experiència acumulada en l’activitat a la via pública, els donaran una puntuació. Només aquells que no assoleixin un mínim de 15 punts, hauran de superar una prova artística per obtenir la llicència.

Els  admesos obtindran la llicència en la qual s’especificarà l’espai que han d’ocupar i el torn, que escolliran per ordre segons la puntuació obtinguda.

Els pintors i dibuixants de la Rambla hauran d’ocupar els nous espais autoritzats a partir del mes de gener de 2014, un cop s’hagi resolt el nou procediment que arrenca ara.





Paraules clau

dibuixants/ pintors/ Rambla/