L’Espai Mallorca estrena local i programació cultural sota la gestió de l’associació Crits i Renou : Servei de Premsa

L’Espai Mallorca estrena local i programació cultural sota la gestió de l’associació Crits i Renou

26/09/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Espai Mallorca obre novament les portes al públic en el nou espai de la plaça Vicenç Martorell, 1, un local propietat del Patronat de l’Habitatge de Barcelona que juntament amb l’Institut de Cultura i el Districte de Ciutat Vella van voler donar suport al centre de promoció de la cultura mallorquina per tal que no abandonés el seu projecte, ni el barri del Raval.

La represa de l’activitat, que formalment tindrà lloc demà a partir de les vuit de la tarda amb un acte d’inauguració del nou espai, es fa amb una exposició fotogràfica de l’artista Gabriel Lacomba, titulada Entusiasme (en+theos) que té com a objectiu mostrar alguns dels llocs més rellevants de la serra de Tramuntana. El projecte va néixer d’un encàrrec institucional que va formar part de les accions que finalment aconseguiren que la Serra de Tramuntana fos declarada, l’any 2011 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, en la categoria de paisatge natural.

En l’acte d’inauguració que se celebra demà, també es podrà veure un espectacle de circ contemporani, on Hotel locandi, companyia nascuda a cavall entre Mallorca i Barcelona, i formada per Tomeu Amer, Joana Gomila i Cris Juncà, presenta un fragment del muntatge Esquerdes.

La inauguració també tindrà un espai per la dansa contemporània, a càrrec de Maria Magdalena Garzón, que presentarà Saïdia, un espectacle que conjuga elements com el cos i el so en un viatge per la Mediterrània a la recerca de la identitat des de l’exili.

Finalment, la nota musical de la inauguració la posarà el ritme de jazzfunk d’Orange Juice Funk Collective, que actua per primer cop a Barcelona. Aquesta formació nascuda fa dos anys a l’illa de Mallorca, està integrada per músics amb una llarga trajectòria dins i fora de l’Estat espanyol.

 

Programació trimestral

L’Espai Mallorca enceta així la programació trimestral, que durant la primera meitat estarà basada en el centenari del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel. En la segona meitat, i coincidint amb el tricentenari del naixement del frare Juníper Serra, un dels prohoms de la cultura catalana i fundador, entre d’altres ciutats i llocs de Sant Francisco (Califòrnia), l’Espai Mallorca presentarà un seguit de documentals i conferències sobre la colonització i la descolonització.

El centre cultural també ofereix tallers per a tots els públics, des de circ per a infants, fins a tast de productes de les illes Balears o una micro programació de concrets, obres de teatre i recitals en format més íntim.

 

Col·laboració Espai Mallorca- GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa)

L’Espai Mallorca de Barcelona i el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) han firmat un conveni marc de col·laboració pel qual l’Espai es compromet a establir-se com a seu del grup naturalista a Barcelona, proporcionant informació i recursos als usuaris interessats en l’ecologia de les Illes Balears.

El grup ecologista porta a terme mobilitzacions ciutadanes per evitar la destrucció del territori balear i contribuir al creixement sostenible facilitant la participació social i el drets dels ciutadants a opinar i participar en les decisions amb efectes ambientals i territorials.

Una de les darreres empreses ha estat la campanya “Salvem La Trapa”, una finca de muntanya de 81 hectàrees situada al sud-oest de la Serra de Tramuntana, al terme municipal d’Andratx, a Mallorca, que ha patit un terrible incendi forestal que ha devastat prop de 2.000 hectàrees del ponent de Mallorca.

L’Espai Mallorca col·labora en la recuperació de l’emblemàtica finca a través de vàries iniciatives com son la venda de productes vinculats a l’entitat ecologista així com la difusió del GOB i la seva tasca a les Illes Balears gràcies a campanyes de sensibilització i la captació de nous socis a Catalunya i l’Estat Espanyol.

 

Llibreria i espai gastronòmic

L’Espai Mallorca completa la seva tasca de difusió cultural amb una llibreria especialitzada on s’hi faran presentacions editorials de talents emergents i consagrats de les illes, així com un racó gastronòmic on adquirir productes alimentaris exclusius.

D’aquesta manera, el nou espai vol presentar-se a la ciutat de Barcelona com un centre catalitzador de propostes artístiques i socials tant de les illes com d’arreu, a través de diversos llenguatges artístics.

En definitiva, el nou espai vol ocupar un lloc rellevant en la producció cultural actuant com a agent actiu i facilitador, i treballant en xarxa amb les altres entitats socials i culturals del barri del Raval.

 





Paraules clau

espai mallorca/