Xavier Trias destaca la funció integradora de les ciutats per lluitar contra les desigualtats socials : Servei de Premsa

Xavier Trias destaca la funció integradora de les ciutats per lluitar contra les desigualtats socials

02/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona ha participat a la sessió plenària del IV Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units sota el títol “Imaginar la Societat, construir la democràcia”L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat al IV Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) o Cimera Mundial de Líders Locals i Regionals, que té lloc a Rabat de l’1 al 4 d’octubre. La CGLU fou creada oficialment el mes de maig del 2004 a París. És fruit de la unificació de les dues grans associacions mundials de ciutats: International Union of Local Authorities (que aplega associacions de governs locals) i la Federació Mundial de Ciutats Unides (membres individuals). És l’organització de ciutats més gran i representativa del món.

L’alcalde ha participat en diferents reunions al llarg de la jornada d’avui. A la tarda ha participat a la sessió plenària, que sota el títol “Imaginar la Societat, construir la democràcia”, ha analitzat els grans reptes actuals i futurs que afronten els governs locals i regionals en el món.

La sessió ha abordat l’impacte de les crisis polítiques, econòmiques, socials i mediambientals, sobre les ciutats i territoris en les diferents regions del món. També ha reflectit l’impacte de la democràcia local, remarcant la contribució del moviment municipalista internacional a la construcció de la democràcia local al segle XXI i a la consolidació de la descentralització.

Juntament amb l’alcalde, en aquesta sessió han intervingut Roger Myerson, Premi Nobel d’Economia, professor de la Universitat de Chicago; Andris Piebalgs, comissari de la UE per al desenvolupament; Lakshmi Puri, directora executiva adjunta de Nacions Unides Dona; Farida Moha, periodista marroquina que ha estat la moderadora del debat.

La moderadora ha preguntat als ponents la possibilitat de crear un parlament d’alcaldes. A parer de Trias, el més important és que els alcaldes facin bé la seva feina, “el problema que ens trobem és com ens fem creïbles i com arribem a la gent”.

L’alcalde ha explicat que “Barcelona és una ciutat d’èxit però també hi ha gent que ho passa malament” i ha recordat que “fruit d’aquest èxit durant anys va venir molta gent, el repte ara és evitar que hi hagi una ciutat de dues velocitats, aconseguir que tinguin un projecte comú i treballar perquè s’integrin, i això qui ho pot aconseguir són els ajuntaments”.

Trias ha lamentat que “els ajuntaments es troben en una situació molt difícil i no tenen les eines, ni pressupostàries ni polítiques” i ha afegit “si molts alcaldes fossin més presents als parlaments hi hauria una sensibilitat diferent”.

A la cimera de la CGLU hi participen altres membres del consistori barceloní, la tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, i presidenta de la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans de l’Organització Ciutats i Governs Locals Units, Maite Fandos, ha viatjat a Rabat per participar en les activitats d’aquesta Comissió organitzades en el marc del 4rt Congrés de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units).

Dijous 3 d’octubre, a partir de les 16:00 hores, Fandos presidirà la sessió sota l’eix temàtic Promoure la Diversitat, “El Dret a la Ciutat: lluitant contra les desigualtats urbans”. El debat tractarà de les diferents dimensions del dret a la ciutat que estan relacionades amb aquest concepte: diversitat política, social, espacial, cultural, econòmica i mediambiental. Les reflexions que derivin de la sessió alimentaran també la resta de debats que tindran lloc durant el congrés ja que el dret a la ciutat i la lluita contra les desigualtats urbanes és un element clau per “imaginar la societat i la construcció de la democràcia.

Posteriorment, Maite Fandos presentarà l’Informe d’Activitats de la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans 2011-2013, on exposarà els resultats de la tasca realitzada durant tres anys amb l’objectiu de contribuir a la veu comú de les ciutats de la CGLU en matèria d’inclusió social democràcia participativa i drets humans i orientar els governs locals en el disseny d’aquestes polítiques.

També ha participat en el Congrés CGLU 2013 el comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí. Agustí ha estat un dels set ponents d’una taula organitzada per l’OIDP (Observatori Internacional de Democràcia Participativa) sota el títol “Participació i serveis bàsics a nivell local”. En aquesta taula també han participat, Daniel Chusenga, alcalde de Lusaka (Zàmbia); Jairo Jorge Da Silva, alcalde de Canoas (Brasil) i actual president de l’OIDP; i Joan Carles Garcia, de la Diputació de Barcelona, entre d’altres.

La mesa tenia com a principal objectiu relacionar la provisió de serveis bàsics a la població i la participació ciutadana. Agustí, en la seva intervenció, ha destacat els beneficis que aporta la participació ciutadana a proveir serveis bàsics, amb exemples i casos concrets i ha explicat que Barcelona també hi és convidada com a membre a l’OIDP, organització que lidera la ciutat catalana i que té la seva seu a Barcelona.





Paraules clau

Alcalde Trias/ CGLU/ rabat/