Barcelona presenta per al 2014 un pressupost expansiu de 2.574 M, un 11% més que el 2013 : Servei de Premsa

Barcelona presenta per al 2014 un pressupost expansiu de 2.574 M, un 11% més que el 2013

04/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal ha elaborat un pressupost total per al 2014 xifrat en 2.574 milions d’euros, uns comptes expansius que signifiquen un increment de l’11,1% respecte l’estimació de tancament del 2013. Es tracta d’una aposta per garantir l’atenció de totes les necessitats, especialment de les persones més vulnerables, i capaç de contribuir de forma decisiva a la reactivació econòmica.

Pel que fa a les inversions, el pressupost preveu augmentar-les un 22,1%, fins a 426,3 milions. La xifra inversora, a més, s’eleva fins a 527,8 milions si s’hi inclouen els 101,5 provinents de l’operació de la nova gestió dels aparcaments municipals i que es destinaran íntegrament a polítiques d’habitatge.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha posat en valor aquestes xifres en assegurar que “donen un nou impuls en l’equador de mandat”. A més, ha destacat que Barcelona posa el pressupost al servei de les persones, i ha ressaltat el compromís del Govern municipal amb el compliment dels objectius d’estabilitat financera: “No disposem de cap vareta màgica, sinó que aquests números són fruit del rigor i la solvència mantinguts fins ara”.

Segons Recasens, “no hi ha cap ciutat en aquests moments que pugui presentar uns pressupostos amb aquesta solvència, i això és motiu d’orgull”, i ha afegit que permetran que Barcelona es consolidi com “una capital de país sòlida, el motor econòmic del país i la punta llança de la recuperació econòmica”.

Per això, la tinenta d’alcalde ha subratllat que Barcelona necessita tirar endavant aquest pressupost, per la qual cosa el Govern municipal “ofereix mà estesa i tot el diàleg i consens necessaris” als grups de l’oposició per tal d’aprovar-los.

Aquests pressupostos estan dissenyats des del màxim rigor per tal que Barcelona continuï complint amb les seves prioritats establertes, com l’atenció a les persones, especialment a les necessitats socials de les més vulnerables, i la generació de riquesa i llocs de treball. Així, gairebé la meitat de la despesa corrent -903,1 milions- es destina a polítiques socials i a garantir el manteniment, la seguretat i la millora de la qualitat urbana de tots els barris i districtes de la ciutat.

Més en detall, la despesa corrent en l’àmbit de la protecció i promoció social registra un increment en termes reals de 16,2 milions –el 7,2%–, arribant als 232,4. Aquest augment és degut a les millores de gestió en la contractació del servei d’atenció domiciliària, que han suposat poder arribar a prestar en el 2014 un volum superior de serveis a un cost menor, garantint alhora la inexistència de llistes d’espera.

Els comptes per al 2014 garanteixen seguir preservant l’estabilitat i la solvència financera de la ciutat, un dels grans objectius de Barcelona per a mantenir la seva credibilitat davant els ciutadans i davant el seu entorn. És per això que el pressupost preveu no fer dèficit, no augmentar el deute i disposar d’una alta capacitat inversora amb recursos propis, fets que permeten mantenir una bona liquiditat i seguir complint amb el compromís de pagar els proveïdors a 30 dies. Tot plegat sense pujar impostos, mantenint congelades les ordenances fiscals.

En aquest sentit, Barcelona segueix l’evolució financera positiva mostrada des de fa dos anys que li ha permès corregir el dèficit total acumulat. Una tendència a l’alça que significa gaudir d’una millor posició econòmica i financera i poder destinar més recursos a millorar els serveis i la qualitat de vida de les persones.

Uns comptes municipals, doncs, orientats a tirar endavant els objectius fixats pel Marc Estratègic de l’Ajuntament de Barcelona 2012-2015, englobats en set grans grups. D’aquests, les persones, famílies, entitats, agents econòmics i els centres de coneixement reben un total de 839,4 milions; les necessitats de l’espai urbà es cobreixen amb 682,9 milions, i 377,6 milions operen sobre l’estructura municipal.





Paraules clau

2014/ pressupost/