Es consolida el programa BCN T’Acull per a joves immigrats, amb la participació de 143 nois i noies : Servei de Premsa

Es consolida el programa BCN T’Acull per a joves immigrats, amb la participació de 143 nois i noies

04/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Un total de 143 joves d’entre 12 i 18 anys han participat aquest estiu al programa ‘A l’estiu, BCN T’Acull’, una iniciativa que du a terme la Direcció d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona que enguany arriba a la cinquena edició, i que està adreçat a nois i noies que han arribat a Barcelona fruit d’un procés de reagrupament familiar.

Durant els mesos d’estiu, a través de diferents activitats, l’Ajuntament de Barcelona els facilita el coneixement de la ciutat així com l’aprenentatge de la llengua de manera que al setembre puguin escolaritzar-se de forma més normalitzada gràcies al fet que ja hauran iniciat el seu procés d’integració durant l’estiu.

Enguany, més de la meitat de joves que han participat al BCN T’Acull portaven menys de tres mesos vivint a Barcelona. Malgrat això, tots ells van adaptar-se ràpidament a les activitats proposades, que van consistir en classes de català impartides a set biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona –que col·labora en la iniciativa– i en sortides per a conèixer l’entorn, des del seu mateix barri fins al Zoo, el Park Güell o el Tibidabo.

Durant aquestes sortides, s’aprofita també per donar-los a conèixer tots els recursos municipals que els joves de la ciutat tenen al seu abast –com els espais joves– i l’ús que en poden fer, perquè puguin utilitzar-los un cop han finalitzat les activitats del programa.

Com cada any, hi ha una gran diversitat de països d’origen d’aquests nois i noies. Concretament, en aquesta edició hi havia un total de 24 nacionalitats diferents. La majoria de participants provenien de països asiàtics, entre ells, els més freqüents són Filipines (23 participants), Pakistan (15 participants) i la Xina (12 participants). Respecte d’aquesta última nacionalitat, hi ha un increment notable de participants al programa els últims anys. A l’edició de 2011, per exemple, només n’hi va haver un.

Una mica més de la meitat dels joves tenien com a llengua materna el castellà, però la resta no la coneixia. Enguany, per als alumnes de nacionalitat xinesa, es va comptar amb una monitora que parlava xinès i que ha ajudat en les activitats conjuntes per a poder orientar aquests joves, que són qui per llunyania cultural, fonètica i desconeixement de l’anglès són els que més els costa relacionar-se amb la resta.

Un dels objectius del Projecte és que els joves interaccionin amb d’altres joves d’edats similars perquè puguin compartir experiències, se sentin acompanyats i puguin crear un vincle. Per això, durant una de les activitats es va posar en contacte els joves de l’edició anterior amb els d’aquest any. Durant aquella jornada, els joves d’aquest any van poder veure els resultats del procés d’integració d’aquests joves en  una nova societat.

També s’ha fet activitats conjuntes amb les famílies dels nois i noies participants, amb l’objectiu d’informar i involucrar pares i mares en el programa, a més de poder-los explicar temes cabdals per a l’escolaritat dels fills, els recursos, etc…

Les activitats del programa BCN T’Acull estan dintre d’un programa més ambiciós, el Programa Noves Famílies, que treballa específicament amb les famílies que estan fent el procés de reagrupament a la ciutat. En el moment en què es coneix que un pare o mare vol fer el reagrupament d’un fill amb edats compreses entre els 8 i 18 anys, se’ls ofereix participar en el programa.

Segons Miquel Esteve, comissionat d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona, “aquests processos, per la peculiaritat i característiques específiques, requereixen una intervenció diferenciada que  faciliti el procés d’integració dels membres que es vol reagrupar”.  En aquest sentit, en la última edició del programa es va fer un seguiment personalitzat dels participants per fer una avaluació continuada dels beneficis de la iniciativa.

Dissabte, dia 5 d’octubre, a les 19 hores, el comissionat Miquel Esteve entregarà els diplomes als 143 participants de l’edició d’enguany del programa BCN T’Acull en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.





Paraules clau

bcn t'acull/ immigració/