Xavier Trias: “La ciutat no pot renunciar a l’aprovació dels pressupostos pel 2014, ofereixo mà estesa perquè la gent demana que ens entenguem” : Servei de Premsa

Xavier Trias: “La ciutat no pot renunciar a l’aprovació dels pressupostos pel 2014, ofereixo mà estesa perquè la gent demana que ens entenguem”

09/10/2013



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest matí a l’esmorzar informatiu Fòrum Europa – Tribuna Catalunya, on ha estat presentat per Josep González, president de PIMEC. L’alcalde en la seva intervenció, ha anunciat que, si el pressupost que avui s’ha de votar inicialment a la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació, no rep el suport necessari se sotmetrà a una qüestió de confiança.

Com ha explicat l’alcalde ens trobem en un context de forta crisi econòmica i social, amb Catalunya en una situació econòmica difícil i una Barcelona que no és aliena a aquest context econòmic de la Generalitat, amb un problema molt important d’atur a la ciutat de Barcelona amb més de 108.000 aturats, “que fa que haguem de concentrar tots els nostres esforços en garantir una potent resposta social a les persones més vulnerables”.

Conferència Fòrum Europa Tribuna Catalunya

Trias ha lamentat la rebaixa de la inversió dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2014, que a la província de Barcelona s’estima en gairebé un 28%. “Aquesta és una nota negativa en uns moments en que es fa necessari, més que mai, apostar per les potencialitats de la nostra ciutat per esdevenir motor econòmic i de sortida de la crisi. Apostar per Barcelona és positiu no només per la nostra ciutat, sinó per al conjunt de Catalunya i, també, de l’Estat espanyol. Som una ciutat competitiva a nivell mundial, amb una de les àrees metropolitanes més potents d’Europa”.

Com ha assenyalat Trias a Barcelona i a Catalunya hi ha projectes d’infraestructures en marxa, que requereixen d’una inversió decidida per part de l’administració de l’Estat i ha lamentat que aquests pressupostos “dificulten encara més l’actuació de les administracions més properes als ciutadans, Ajuntament i Generalitat, encarregades d’oferir uns serveis públics molt necessaris com els serveis socials, la salut, l’educació o el transport públic”. La cultura, ha dit, és un altra àrea perjudicada per “aquest tracte discriminatori envers les institucions culturals de capitalitat del nostre país”.

Trias ha lamentat aquest tracte tan injust, “perquè Barcelona és una ciutat que té unes potencialitats úniques. Cada vegada és una ciutat més reconeguda internacionalment com a ciutat idònia per crear riquesa i generar activitat econòmica”, i ha explicat que ho va poder comprovar la setmana passada en un viatge institucional a Roma, Rabat i Nova York, “Barcelona és una ciutat amb una marca molt potent que genera confiança i simpatia a tot el món, i que presenta uns resultats econòmics molt positius en un entorn advers”.

L’alcalde ha explicat que, tenint en compte que l’Ajuntament ha fet els deures i recull els fruits de la seva bona gestió en els últims exercicis, “podem presentar uns pressupostos pel 2014 que creixen”, dels que gairebé la meitat de la despesa corrent es destina a polítiques socials i a garantir els serveis, la seguretat i la millora de la qualitat urbana en tots els barris i districtes de la ciutat.

“Barcelona és una ciutat solvent, que fa dèficit zero i que redueix l’endeutament sense generar una pressió fiscal addicional, i que és capaç de pagar els seus proveïdors a menys de 30 dies. Poques ciutats comparables del nostre entorn poden dir el mateix i posar 2.574M€ de pressupost al servei de les persones. Som motor de creixement i actuarem com a tal, podent presentar uns pressupostos que garanteixen l’estabilitat present i futura”, ha exposat l’alcalde i en aquest sentit ha afirmat que “no podem renunciar a l’aprovació d’aquests pressupostos” i ha demanat el compromís de tots els grups. Trias afirmat que “seguim amb la ma estesà per tenir el pressupost, la gent ens demana que ens entenguem”

L’alcalde ha explicat que, si com es de preveure, els pressupostos no reben el suport necessari per ser aprovats s’haurà de sotmetre, “per responsabilitat” a una qüestió de confiança. Trias però ha afirmat que si la resta de grups demanen més temps per negociar el tindran, però ha afegit que “no podem fer que Barcelona és pari, no ens podem permetre aquest luxe, el temps és competitivitat i no podem perdre temps”.

Trias ha explicat que aquests comptes són per seguir donant resposta a les prioritats que s’ha marcat la ciutat: l’atenció a les persones, especialment aquelles més vulnerables, fer que Barcelona funcioni, amb uns serveis de qualitat, i la reactivació econòmica i la creació d’ocupació. Així ha explicat que se seguirà prioritzant l’atenció a les persones més vulnerables, i per això s’ha incrementat encara més el pressupost de les polítiques socials. L’alcalde ha insistit en que se seguirà garantint de manera eficient les necessitats bàsiques (habitatge, alimentació…) de les persones vulnerables, “perquè invertir en persones és invertir en el futur de les ciutats”. Trias ha explicat que la segona prioritat és fer que Barcelona funcioni amb uns serveis, de qualitat. Serveis com la seguretat, la neteja, l’enllumenat, el transport públic, el manteniment de carrers i places, etc. “Barcelona és una ciutat molt atractiva a ulls del món, una ciutat amb una Àrea Metropolitana que funciona i que lidera amb força les iniciatives més importants del país”.

L’alcalde ha insistit en que “no hi ha progrés econòmic sense progrés social” i que per . això la reactivació econòmica és també una prioritat important d’aquest Ajuntament, i ha destacat la necessitat de que la riquesa que genera la ciutat reverteixi en el benestar i la qualitat de vida de les persones. No pot ser que només en gaudeixin uns quants de l’èxit de la ciutat. Hem d’aconseguir que sigui un èxit de tots.

L’alcalde ha explicat que se seguirà potenciant la marca de la ciutat a l’exterior perquè hi ha molta gent que vol venir a Barcelona, a viure-hi, a treballar, a invertir i generar activitat econòmica. Barcelona, ha dit, té una economia molt diversificada amb sectors tradicionals molt competitius, com el comerç, la indústria, els serveis, el turisme, o les noves tecnologies. La ciutat també aposta per l’excel•lència educativa, disposem de centres de coneixement de primer nivell mundial, això com universitats públiques i privades, i centres de recerca de gran prestigi; però també, ha dit Trias, cal fer una aposta per l’educació primària i secundària, promoure mesures adreçades a l’assoliment de l’èxit escolar i seguir impulsant la formació professional dual.

Trias també ha parlat de la importància que té per a la ciutat la cultura, “l’ànima d’aquesta ciutat” i l’esport. “Cultura i esport formen un binomi perfecte que ens enriqueix com a ciutat i que ens projecta al món”. Barcelona, ha explicat, fa una aposta molt potent pels esdeveniments esportius internacionals, “que generen riquesa a la ciutat i projecten la marca Barcelona a nivell mundial; però també per promoure l’esport de base i l’activitat esportiva de les persones”.

En aquest punt, Trias s’ha referit als Jocs Olímpics d’Hivern. Com ha explicat, la ciutat fa l’aposta pels Jocs, la candidatura està preparada però s’està acabant de considerar la presentació de la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2022 o pel 2026, “hem de tenir contactes amb el Pirineu, les federacions, el COE, el COI, l’Estat, la Generalitat, per prendre la decisió”. L’alcalde ha insistit en què se celebrarà una consulta ciutadana sobre els jocs i ha demanat als grans partits de país el seu suport, tant a la consulta com a la candidatura, que ha de ser de país. “No ho tirarem endavant si no tenim al costat als partits grans del país, tant per fer la consulta, com pel sí”, ha dit.

L’alcalde ha assenyalat que, malgrat la profunda crisi econòmica i social, “Barcelona no s’atura”, i es projecta al món amb un potencial de creixement gràcies a la seva localització i infraestructures. La ciutat és admirada al món, amb una situació geogràfica privilegiada, unes infraestructures de primer nivell, una qualitat de vida envejable i una marca de ciutat a l’alçada de les grans capitals mundials. “Ho estem aconseguint entre tots, i entre tots hem de seguir tirant endavant la nostra ciutat”.

Barcelona és una ciutat d’èxit però hi ha gent que ho passa malament, tenim prioritats a les que no podem renunciar. Tenim una bona situació i demano col•laboració i entesa, mà estesa perquè només tenim 14 regidors però no es pot bloquejar l’acció de govern”, ha conclòs Trias.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Fòrum Europa Tribuna Catalunya/