L’alcalde Trias acompanya el President Mas a Israel en un viatge per a reforçar les relacions institucionals i econòmiques amb Catalunya i Barcelona : Servei de Premsa

L’alcalde Trias acompanya el President Mas a Israel en un viatge per a reforçar les relacions institucionals i econòmiques amb Catalunya i Barcelona

08/11/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanya el President de la Generalitat, Artur Mas, en el viatge que inicia aquest cap de setmana a Israel que té com a objectiu reforçar les relacions institucionals i econòmiques amb Catalunya i la seva capital. El President Mas encapçala una delegació en que també participen el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; la segona Tinent d’Alcalde D’economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens; una àmplia missió empresarial del sector TIC i SmartCities de Catalunya, i els directors dels principals centres de recerca del Principat, i que pretén impulsar la cooperació catalano-israeliana en l’Economia del Coneixement i les relacions comercials en noves tecnologies.

L’Alcalde Trias acompanyarà el President Mas en les seves activitats i trobades institucionals a Israel, en que destaca la reunió amb el President Shimon Peres. També assistirà a la conferència que el President oferirà a la prestigiosa Universitat de Tel Aviv sota el títol Catalonia, the Knowledge Hub in Southern Europe, i on es farà ressò del bon moment que travessen les relacions catalano-israelianes i de la importància de reforçar-les en aquells àmbits on ambdós països són capdavanters com l’economia del coneixement, on Catalunya es vol posicionar com a hub científic i tecnològic del sud d’Europa.

L’Alcalde Trias mantindrà també una agenda especifica, complementària de la del President Mas, que té com a objectiu la promoció de Barcelona, capital de Catalunya, com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar; i com una de les àrees metropolitanes més dinàmiques del sud d’Europa. Barcelona és avui una ciutat de prestigi a tot el món, d’alta qualitat de vida i un bon lloc on invertir, i que ja és percebuda com un referent en l’impuls de les noves tecnologies i de desenvolupament de la ciutat intel•ligent orientada a millorar el benestar dels seus ciutadans.

Així, dilluns al matí, Xavier Trias es reunirà a l’Ajuntament de Tel Aviv amb el seu Alcalde, Ron Huldai. Els dos alcaldes signaran un acord d’amistat i col•laboració en que Barcelona i Tel Aviv es comprometen a treballar conjuntament en els àmbits de promoció econòmica, tecnologia, innovacions, polítiques de joventut, desenvolupament urbà i la preservació del patrimoni, protecció mediambiental, esports, turisme, educació i cultura, entre d’altres. Fundada l’any 1950, Tel Aviv és la segona ciutat més gran d’Israel. És la capital econòmica i cultural del país; i on es troben les seus corporatives de grans empreses i acull també prestigiosos centres d’investigació i desenvolupament.

Dimarts a la tarda, l’Alcalde Trias es reunirà amb Nir Barkat, Alcalde de Jerusalem, en una trobada institucional per trobar possibles vies de col•laboració entre les dues ciutats. Jerusalem és la capital de l’estat d’Israel des de 1950. Amb una població estimada de 760.000 habitants,, és la seu de la residència presidencial, el Parlament israelià, la Cort suprema i altres institucions administratives. Tot i que Tel Aviv segueix sent el centre financer d’Israel, un creixent nombre de les empreses d’alta tecnologia s’estan movent cap a Jerusalem. El parc industrial de Har Hotzvim, al nord, està acollint algunes de les principals empreses d’Israel. La ciutat de Jerusalem està considerada una ciutat sagrada per les tres grans religions monoteistes: el cristianisme, el judaisme i l’islam.

Abans, diumenge a la tarda, Xavier Trias visitarà el Museu del Disseny d’Holon, un dels més importants del món en aquesta disciplina. Holon és una ciutat de 190.000 habitants al sud de Tel Aviv, que forma part de l’àrea metropolitana de Gush Dan i del districte de Tel Aviv, i és el segon centre industrial més gran d’Israel després de Haifa. El municipi de Holon ha invertit 17 milions de dòlars en la creació d’aquest museu, que es va inaugurar el març de 2010 i que ràpidament s’ha consolidat com un dels museus més importants del món del disseny i la cultura contemporània. Situat en un edifici emblemàtic del reconegut arquitecte Ron Arad, és un recurs apassionant i dinàmic per a dissenyadors, estudiants, indústries creatives i  públic en general. L’Alcalde Trias té l’objectiu d’aprofitar el prestigi internacional de Barcelona en el sector del disseny, i que és una ciutat que acull arquitectes, dissenyadors, fotògrafs, il•lustradors i professionals creatius d’arreu del món, per a promoure la seva important oferta acadèmica en gestió i formació de disseny. Cada any 6.000 estudiants es formen en els  50 centres que hi ha a la ciutat, entre els que destaquen  Bau School of Design,  Slina Art & Design School,  Elisava School of Design, Massana School, IED Instituto Europeo di Design, entre d’altres.

D’altra banda, l’Alcalde Trias, amb la Tinent d’Alcalde Sònia Recasens, presidirà el diumenge al vespre la signatura del conveni de col•laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’agència Barcelona Activa, i StarTau, el centre de servei a emprenedors de la Universitat de Tel Aviv. Amb aquest acord, Barcelona i Israel treballaran conjuntament per a facilitar el creixement i expansió internacional de les seves empreses. També diumenge, Recasens visitarà el Tecnological Incubator Program, una iniciativa pública del Govern israelià per a transformar idees tecnològiques innovadores en startups econòmicament viables.

I dilluns a la tarda, l’Alcalde Trias, amb el conseller Mas-Colell, viatjaran a la ciutat d’Haifa, principal àrea industrial d’Israel, que acull les principals empreses de tecnologia del país. Trias i Mas-Colell visitaran un centre de recerca d’IBM, un dels més important de la multinacional nord-americana, i també el Technion-Institut de Tecnologia d’Israel, on es signarà un Acord de Col•laboració entre aquest centre, la Conselleria d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. A través d’aquest acord, totes tres institucions es comprometen a explorar vies de col•laboració per fomentar la formació de graduats i l’intercanvi d’estudiants de màsters i doctorats, i també de docents, per tal d’incentivar projectes conjunts de recerca; organitzar conjuntament simposis sobre temes d’interès mutu, i donar suport a projectes d’investigació conjunts que es puguin presentar a beques europees de finançament.

El Technion és l’institut científic i tecnològic més important i més antic d’Israel. Va ser fundat l’any 1912 com un centre de desenvolupament de ciències físiques, enginyeria i arquitectura. De fet, Albert Einstein va ser un dels màxims impulsors de la seva creació i va ser el primer president de la “Technion Society”. Al llarg de la seva història, el Technion ha anat ampliant els seus àmbits d’investigació i avui està considerat com un centre d’investigació tecnològic de referència al món. Algunes de les seves facultats, com la de medicina, estan considerades de les millors a nivell internacional. Actualment el Technion compta amb 18 facultats, 50 centres d’investigació i un cos docent format per 600 membres. Alcalde i Conseller presentaran als centres de recerca i empreses de la zona de Haifa el Barcelona KEY (Knowledge Economic Yard), un projecte liderat per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs amb l’objectiu de fomentar l’arribada a Catalunya de projectes d’inversió relacionats amb activitats de recerca, empresarial i acadèmica de primer nivell internacional. Inspirat en el projecte de la Roosevelt Island, el Barcelona KEY se situarà en uns terrenys de 34.500 m2 de sol a Sant Adrià del Besòs, al límit nord del municipi de Barcelona.

 

Agenda de l’alcalde de Barcelona en el viatge institucional encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, a Israel





Paraules clau

Alcalde Trias/ israel/