Xavier Trias i l’alcalde de Jerusalem, Nir Barkat, destaquen el paper decisiu de les ciutats i s’obren a col·laborar en matèria d’smart cities : Servei de Premsa

Xavier Trias i l’alcalde de Jerusalem, Nir Barkat, destaquen el paper decisiu de les ciutats i s’obren a col·laborar en matèria d’smart cities

12/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Jerusalem ha centrat la darrera jornada del viatge que l’Alcalde Xavier Trias està fent a Israel en el marc de la delegació institucional que encapçala el President de la Generalitat Artur Mas. L’alcalde de Barcelona s’ha reunit amb l’alcalde de Jerusalem, Nir Barkat en una trobada institucional per trobar possibles vies de col·laboració entre les dues ciutats. Jerusalem és la capital de l’estat d’Israel des de 1950. Amb una població estimada de 760.000 habitants, és la seu de la residència presidencial, el Parlament israelià, la Cort suprema i altres institucions administratives. Tot i que Tel Aviv segueix sent el centre financer d’Israel, un creixent nombre de les empreses d’alta tecnologia s’estan movent cap a Jerusalem. El parc industrial de Har Hotzvim, al nord, està acollint algunes de les principals empreses d’Israel. La ciutat de Jerusalem està considerada una ciutat sagrada per les tres grans religions monoteistes: el cristianisme, el judaisme i l’islam.

Fins a la data, Barcelona i Jerusalem no han mantingut relacions bilaterals ni hi hagut mai cap trobada amb cap alcalde d’aquesta ciutat. Aquesta tarda Xavier Trias s’ha reunit amb Nir Barkat, en la que és la primera trobada institucional entre els alcaldes de les dues ciutats. Barkat i Trias han coincidit en destacar que el futur del desenvolupament al món passa per les ciutats i, per tant, per la seva capacitat d’aliar-se. en quest sentit, l’Alcalde Trias ha traslladat al seu homòleg de Jerusalem l’aposta estratègica que la ciutat de Barcelona està realitzant en matèria tecnològica i en relació a l’impuls de les smart cities i el desenvolupament del City Protocol; i també la vinculada a la capitalitat del Mòbil. Barkat, llicenciat en Informàtica de formació, ha acollit amb especial interès l’aposta de Barcelona, tot recordant que els seus orígens professionals com a emprenedor amb l’impuls d’una empresa d’alta tecnologia, especialitzada en la programació d’antivirus. Barcelona i Jerusalem han acordat començar a treballar en aquest sector de manera immediata; i delegats de l’Ajuntament ja han anunciat que participaran en l’Smart City Expo, congrés de les ciutats intel·ligents que acollirà la ciutat de Barcelona la setmana que ve.

Reunió amb Nir Barkat, alcalde de Jerusalem
Després de la reunió amb l’alcalde de Jerusalem, la delegació barcelonina ha visitat el Museu d’Israel i el Santuari dels Llibres. El Museu, situat al costat del Parlament Israelià, la Knesset, és una de les joies culturals d’Israel, en especial el Santuari dels Llibres on hi han els manuscrits mil·lenaris que es van trobar els anys 40 del segle passat al Mar Mort.

La visita de l’alcalde ha servit també per treballar en un conveni de col·laboració entre l’ICUB i el Museu d’Israel per tal de buscar fórmules de cooperació i d’intercanvi amb el museus de Barcelona com, per exemple, compartir exposicions i/o col·laborar en temes d’arqueologia, ja que Barcelona disposa de jaciments històrics, com els de la Barcino romana o el Born, que poden interessar a ambdues parts.

El Museu d’Israel fundat a l’any 1965 acull col·leccions que van des de l’arqueologia prehistòrica fins a l’art contemporani i amb un dinàmic calendari d’exposicions temporals, publicacions i activitats educatives. Entre les fites del conjunt original del Museu es troba el Santuari dels Llibres, que acull els Rotlles del Mar Mort, els manuscrits bíblics més antics del món, així com d’altres manuscrits bíblics poc freqüents de principis de l’Edat Mitja. Al costat del Santuari del Llibre es troba la Maqueta de Jerusalem en el Període del Segon Temple, que reconstrueix les característiques topogràfiques i arquitectòniques de la ciutat abans que els romans la destruïssin en 66 dC, i que brinda el context històric a la presentació dels Rotlles del Mar Mort en el Santuari del Llibre.





Paraules clau

Alcalde Trias/ israel/ jerusalem/