Barcelona elegida a Lausana membre del comitè executiu de la Unió Mundial de les Ciutats Olímpiques : Servei de Premsa

Barcelona elegida a Lausana membre del comitè executiu de la Unió Mundial de les Ciutats Olímpiques

10/12/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, assisteix aquest vespre a l’acte de reobertura del Museu Olímpic de Lausana. A l’acte també hi ha assistiran el president de la Union Mondiale des Villes Olympiques (UMVO) i alcalde de Lausana, Daniel Brélaz, així com representants de les ciutats que formen part d’aquesta xarxa de ciutats olímpiques. Aquest acte servirà també per a fer oficial el traspàs de poders de l’ex-president del COI, Jacques Rogge, president del 2001 al 2013, a l’actual president, Thomas Bach, president des del passat mes de setembre.

olimpic

La reobertura del Museu es fa en el marc de la Cimera de la Unió Mundial de les Ciutats Olímpiques (UMVO). Aquesta cimera se celebra anualment, té lloc a Lausana cada dos anys i a altres ciutats olímpiques els anys alterns. En nom de Barcelona, que forma part de la xarxa de ciutats olímpiques, hi ha assistit la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, que ha participat a les diverses sessions de la cimera, dedicades a abordar diversos àmbits que afecten les ciutats, com les estratègies de desenvolupament urbà per a generar ambients més saludables de forma per a les generacions futures, i com l’esport pot ajudar a les ciutats a aconseguir els seus objectius a llarg termini. Així mateix, s’ha tractat el compromís públic en els Jocs Olímpics i el seu llegat.

La tinenta d’alcalde Maite Fandos ha presentat la candidatura de la ciutat de Barcelona a formar part del Comitè Executiu de l’UMVO. Aquesta petició s’ha votat a l’Assemblea General, celebrada aquesta tarda, on s’ha acordat l’ingrés de la capital catalana. El Comitè Executiu està format per 11 membres, representants de ciutats olímpiques (Lausana, Atenes, Los Angeles, Pequín i Rio de Janeiro, entre altres) i del Comitè Olímpic Internacional. La tinenta d’alcalde Maite Fandos serà la representant de la ciutat de Barcelona en el Comitè Executiu.

L’alcalde Xavier Trias ha destacat la importància que Barcelona, “una capital de prestigi associada al món de l’esport i de l’olimpisme”, formi part del Comitè Executiu de l’UMVO. Trias ha recordat que Barcelona aposta per continuar treballant per fer realitat el somni olímpic de Barcelona-Pirineus per l’any 2026, “la possibilitat d’organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern és una gran oportunitat, tant per a la ciutat de Barcelona com pel Pirineu, perquè aquest és un projecte de país, i per això és important ser un membre actiu d’aquesta xarxa de ciutats olímpiques”. Per a Barcelona és important pertànyer per tal de mantenir el seu posicionament com a ciutat olímpica de referència després de la celebració dels Jocs Olímpics de 1992 amb reconegut èxit i capitalitzar la seva expertesa i les seves relacions en el camp de l’alta competició esportiva internacional. A més, la incorporació Barcelona al comitè executiu permetrà a la ciutat l’enfortiment de relacions amb ciutats amigues que actualment són referents, presents i futurs, del món olímpic.

 

El Museu Olímpic de Lausana

El Museu Olímpic de Lausana (Suïssa), és un museu permanent d’exposició de diferents peces relacionades amb el món de l’esport i en especial dels Jocs Olímpics. Va ser inaugurat el 23 de juny de 1993 per Joan Antoni Samaranch, president del Comitè Olímpic Internacional en aquell moment.

Després de 23 mesos de remodelació, el Museu Olímpic obrirà portes al públic el proper 21 de desembre. El nou museu és un projecte global i multidisciplinar, i compta amb una àrea expositiva permanent de més de 3.000 m2, i amb dues zones educatives de 150 m2. El Museu ofereix una exposició permanent i programa diverses exposicions temporals, dissenyades amb l’objectiu de destacar els diversos aspectes de la cultura olímpica i la relació amb el món que l’envolta. A més, el Museu Olímpic ofereix una variada programació cultural durant tot l’any i és una plataforma per a l’intercanvi i la cooperació de la cultura olímpica. Des de la seva inauguració, el juny de 1993, l’han visitat més de tres milions de persones.





Paraules clau

alcalce trias/ esport/ olimpisme/