Xavier Trias: Martí Gasull va ser una persona compromesa amb el present i el futur del nostre país i de la nostra ciutat, com a capital de Catalunya amb projecció al món : Servei de Premsa

Xavier Trias: Martí Gasull va ser una persona compromesa amb el present i el futur del nostre país i de la nostra ciutat, com a capital de Catalunya amb projecció al món

18/12/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament de la Medalla d’or al mèrit cultural, a títol pòstum, a Martí Gasull, per la seva tasca cívica en la defensa de la cultura i la llengua catalanes. A l’acte, que ha tingut lloc al Saló de Cent, també hi han participat el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, Jordi Manent, que ha fet la glossa del guardonat, i familiars de Martí Gasull, que han recollit la medalla.

Untitled

Aquesta medalla, ha dit Trias, reconeix la tasca cívica d’en Martí Gasull en la defensa de la cultura i la llengua catalanes. L’alcalde ha afirmat que Martí Gasull no va ser només un “activista de la llengua”, sinó també una “persona compromesa amb el present i el futur del nostre país i de la nostra ciutat com a capital de Catalunya amb projecció al món” i ha recordat el seu paper fonamental a la Plataforma per la Llengua. Xavier Trias ha afirmat que Gasull va encomanar la passió per la llengua a moltes persones, “per a ell, el català era una gran eina de cohesió social, de trobada, mai de confrontació”. L’alcalde ha assegurat que ningú no es podria imaginar que avui estaríem com estem, amb un moviment important i transcendent per la ciutat i pel país, “un moment que genera una gran responsabilitat a tothom, com a polítics i també com a societat civil”.

Com ha remarcat Trias l’extensió de l’ús del català ha avançat molt però encara queda molta feina per fer. Barcelona és una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. La promoció i defensa del català és un element fonamental d’aquest model de ciutat, “no s’entén Barcelona sense el català”, ha afegit. “Barcelona és una ciutat d’acollida i els que han vingut de fora han entès que una eina bàsica per integrar-se és la llengua. El català és un tresor que ens cal preservar”.

L’Ajuntament, ha explicat Trias, fomenta el coneixement i l’ús del català a través del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona i dóna suport a l’actual sistema d’immersió lingüística dels centres educatius, “que no podem perdre de cap manera”. La Plataforma per la Llengua i l’Ajuntament de Barcelona han col•laborat en moltes ocasions per incrementar la sensibilització, la defensa, el coneixement i l’ús de la llengua i la cultura catalanes i com ha dit Trias “continuen col•laborant en molts aspectes, sobretot els que tenen el propòsit que creixi l’ús social del català”.

“Catalunya és un país amb una història, una llengua i una cultura pròpies. És important que aquest patrimoni siguem capaços de traspassar-lo als nostres fills i als nostres néts”. “Premiar Martí Gasull, és una manera d’avançar”, “vivim moments difícils econòmics i socials però vivim moments d’esperança i il•lusió convençuts que podem fer un salt endavant i que aquest salt endavant pot ser un salt definitiu pel futur del nostre país”, ha finalitzat Trias.

El Consell Plenari del Consell Municipal en sessió del dia 24 de juliol de 2013 va acordar atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona a títol pòstum a Martí Gasull i Roig per la seva tasca cívica en la defensa de la cultura i la llengua catalana. Martí Gasull i Roig (1969-2012) va ser fundador i ànima aglutinadora de la Plataforma per la Llengua des de la seva fundació l’any 1993. Va impulsar múltiples campanyes, com ara “Tecnotron, el català a on?”, per tal que el teclats de les màquines del metro per fer targetes tinguessin els accents oberts i la ç, la catalanització del catàleg d’IKEA (que avui arriba a més d’un milió de llars catalanes), l’etiquetatge en català de vins i caves catalans, la defensa de la immersió lingüística, el doblatge dels films en català, etc. Molts d’aquests èxits no s’haguessin aconseguit mai sense la seva energia, entrega apassionada i labor infatigable en defensa i normalització de la llengua catalana. Martí Gasull va morir el setembre del 2012 a conseqüència d’una allau al Manaslu, la vuitena muntanya més alta del món.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Martí Gasull/