Xavier Trias afirma que cal preservar la memòria per encarar el futur, especialment en moments tan transcendentals com els actuals : Servei de Premsa

Xavier Trias afirma que cal preservar la memòria per encarar el futur, especialment en moments tan transcendentals com els actuals

19/12/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona ha assistit aquesta tarda a la inauguració de l’exposició “El món del 1714” al Saló del Tinell. A l’acte també hi eren presents el tinent d’alcalde Jaume Ciurana; el secretari general de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana; el director del MUHBA, Joan Roca; el comissari del Tricentenari, Toni Soler i la comissària de l’exposició, Clàudia Pujol, entre d’altres. Aquesta exposició del Museu d’Història de Barcelona és una de les grans propostes de la commemoració del Tricentenari del 1714, “uns esdeveniments que han marcat profundament la història moderna de Catalunya”, ha dit l’alcalde.


Trias ha explicat que, en el context de la Guerra de Successió, Barcelona era una ciutat plenament integrada en els circuits internacionals. Barcelona i Catalunya eren un mosaic de nacionalitats, amb contactes permanents entre persones de procedències diverses: anglesos, francesos, alemanys, austríacs, italians, portuguesos, holandesos… “Som hereus d’aquell context polític, cultural, artístic, comercial i econòmic”, ha dit.

Com ha exposat Trias, “Barcelona és una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, i explorar i divulgar el nostre passat i posar-lo en context internacional és molt important” i ha destacat la necessitat de “preservar la memòria per encarar bé el futur, especialment en uns moments tan transcendentals per a l’esdevenidor de Catalunya com els actuals. Aquest és el repte d’aquesta exposició”.

L’exposició “El món del 1714”, que es podrà visitar del 20 de desembre del 2013 al 28 de setembre del 2014 al Saló del Tinell, mostra, de manera molt didàctica, com era el món a principis del segle XVIII, amb un centenar de peces, provinents de 32 museus, biblioteques, arxius i col·leccions particulars. Entre els elements de l’exposició, hi ha cartes d’exiliats, prohibides a l’època, el Llibre de la companyia de Joan Pau Llorens -la companyia marítima més important de l’època al Port de Barcelona-, i els Registres d’entrada de l’Hospital de la Santa Creu (aquest hospital va ser la institució sociosanitària més important durant la guerra i va pal·liar les mancances de la sanitat militar). L’exposició “El món del 1714” és un dels actes principals del Tricentenari de 1714. L’exposició ha estat dirigida per Joan Roca, director del Museu d’Història de la Ciutat, i comissariada per Clàudia Pujol, directora de la revista de divulgació històrica “Sàpiens”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ tricentenari/