Barcelona rep l’Home dels Nassos i els animals de l’Arca de Noè amb una festa infantil al Jardinet del Pedró : Servei de Premsa

Barcelona rep l’Home dels Nassos i els animals de l’Arca de Noè amb una festa infantil al Jardinet del Pedró

30/12/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El 31 de desembre, a les 12 del migdia, l’Home dels Nassos i els animals de l’Arca de Noè participen en una festa infantil al Jardinet del Pedró (carrer de Sant Antoni Abat, 18).

El nou jardinet, situat en una paret mitgera remodelada per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, evoca l’espontaneïtat vegetal dels balcons del Raval. La singularitat d’aquesta instal•lació -ubicada al racó de ponent de la històrica plaça del Pedró- és que funciona de forma autosuficient.

L’objectiu de la festa infantil és comunicar el benefici ambiental i social d’aquesta actuació de millora paisatgística. Hi haurà activitats lúdiques i xocolatada. El Teatre del Raval oferirà una petita escena de l’obra Germans de sang, interpretada per Roger Pera i Sergi Zamora.

En la organització d’aquesta festa hi participa l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, el districte de Ciutat Vella, el Taller de Cultura i l’Arca de Noé.

 

Una tradició genuïnament barcelonina

L’home dels nassos, tradició oral autènticament barcelonina, ha sobreviscut al llarg dels anys en l’imaginari popular com a constant evocació del darrer dia de l’any. La màgia de sortir al carrer cada 31 de desembre i recercar aquell personatge que llueix tants nassos com dies hi ha a l’any és una juguesca que tots els pares proposen als seus fills.

hnassos

D’aquesta manera, la quitxalla –i algun que altre badoc- emprenen una atribolada recerca entre els vianants, convençuts d’ensopegar amb un home que, carregat de mocadors, llueixi tres-cents seixanta-cinc nassos. En arribar el vespre, amb la desil•lusió de no haver trobat semblant fenomen i convençuts d’haver estat l’objecte d’una enganyifa tot just tres dies després d’haver-nos penjat la llufa, els pares confessen als seus fills que si volen trobar l’home dels nassos només cal que vagin a la cambra de bany i es mirin al mirall, perquè ells són els homes dels nassos. I és que certament el dia 31 de desembre, a l’any, només li resta un dia; un dia de balanç i de celebració per l’any que passa i una nit per entrar al ninou plens d’il•lusions, de projectes i d’esperances.

La tradició d’aquest personatge que amb l’ostentació dels seus atributs olfactius ens recorda el que resta de l’any per anunciar-nos el que arriba, ja té el seu referent històric de ben antic -el déu romà Janus, amb dues cares, una amb aspecte de vell pel temps que s’acaba i una altra de criatura per l’any que comença, i que ho fa amb el mes que rep el seu nom: gener-.

D’aquesta manera, i tot seguint la tradició, un any més l’home dels nassos arriba a Barcelona. Però enguany alguna cosa ha canviat, la fantasia del nostre imaginari particular pren forma en
una figura divertida i fantàstica que celebra -per una cara- el comiat de l’any que mor i, tot passant full – per l’altra cara- recull les il•lusions i els desitjos de tots els ciutadans per a l’any que comença.

Text escrit per Xavier Cordomí i Andreu Bernadàs





Paraules clau

Arca de Noè/ Home dels Nassos/ Jardinet del Pedró/ raval/