Dispositiu especial per la nit de Cap d’Any 2013-2014 : Servei de Premsa

Dispositiu especial per la nit de Cap d’Any 2013-2014

30/12/2013



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Amb motiu de les festes nadalenques i de la celebració de la nit de Cap d’Any Barcelona posa en marxa un dispositiu específic per tal de garantir que el pas del 2013 al 2014 es pugui celebrar amb seguretat i convivència als diferents espais de la ciutat. Amb aquest objectiu l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra i amb coordinació amb els diferents serveis municipals implicats, activa un reforç dels diferents operatius per tal d’atendre adequadament tots els requeriments que es puguin produir en els espais de més afluència de públic durant una nit en la qual sempre es registra un gran moviment de ciutadans.

 

Celebració de Cap d’Any

Enguany, el dispositiu compta amb una novetat important ja que per primera vegada Turisme de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, organitza a l’entorn de l’eix monumental de Montjuïc un espectacle lúdic de la mà de la Fura dels Baus per celebrar les campanades de cap d’any. L’acte, que es durà a terme a l’Av. Reina Maria Cristina, constarà d’un espectacle visual, musical i pirotècnic, amb les campanades com a element vehicular. Està previst que la celebració s’iniciï a les 22:30 hores del dimarts 31 de desembre amb activitats lúdiques prèvies (música ambiental, fonts i vídeos). A partir de les 23:30 començarà l’espectacle principal que inclourà les campanades i la pirotècnia i finalitzarà sobre les 00:15 hores del dimecres 1 de gener.

Per tal de controlar l’accés, garantir la seguretat i impedir possibles actes incívics en aquest àmbit, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra establiran un dispositiu de filtres dinàmics tant a l’accés de Plaça Espanya com al llarg de l’Av. Reina Maria Cristina. Els agents vetllaran per assegurar el compliment de les ordenances i la seguretat durant la celebració, així com per evitar la venda ambulant no autoritzada.
Prèviament, l’organització establirà unes zones de repartiment gratuït de 20 mil bossetes amb raïms per als assistents. L’inici d’aquest repartiment serà a partir de les 22.30 hores i l’efectuaran agents cívics mitjançant estands situats a la banda mar de la Pl. Espanya, a ambdós costats de l’Av. Reina Maria Cristina, amb col·laboració dels operaris de neteja. Els agents cívics també oferiran als assistents que portin ampolles de vidre substituir-les per recipients de plàstic.
L’entrada a la zona de celebració de l’Av. Reina Maria Cristina es farà únicament per la Plaça Espanya. La zona destinada al públic englobarà la calçada central i la vorera costat Besòs de l’avinguda. La vorera costat Llobregat restarà tancada al públic per la seva utilització com a passadís i zona de seguretat i de serveis.

 

Restriccions en l’estacionament i el trànsit

La celebració de la nit de Cap d’Any comportarà algunes restriccions en l’estacionament i el trànsit de la zona.

Del 27 al 31 de desembre queda prohibit l’estacionament a:
– Av. Reina Maria Cristina (ambdós costats).

Els dies 30 i 31 es prohibirà l’estacionament a:
– Av. Francesc Ferrer i Guàrdia (costat mar), entre l’Av. Reina Maria Cristina i l’accés al pavelló Mies van der Rohe.
– Al voltant del Pavelló d’Itàlia.

El dia 31 es prohibirà l’estacionament a:
– Av. Rius i Taulet (ambdós costats) entre Av. Reina Maria Cristina i c/Guàrdia Urbana.
– Pl. Espanya – Av.Reina Maria Cristina, ambdós costats (motos en voreres).
– Mirador del Palau Nacional, ambdós costats de la calçada de la banda Llobregat.
– Les dues primeres esglaonades de l’aparcament de la banda Llobregat del MNAC.

El dia 31, a partir de les 22.00 hores, es tallarà al trànsit l’av. Reina Maria Cristina i també l’av. Rius i Taulet entre el c/de la Guàrdia Urbana i el c/Mèxic. A partir de les 22:30 hores també es tallarà la circulació l’Av.Montanyans, des de la pl. Sant Jordi i des del Pg. De Santa Madrona. Pel que fa a la circulació a la Plaça Espanya els agents de la Guàrdia Urbana prendran les mesures necessàries en funció de l’afluència del públic assistent, realitzant, si calgués, els corresponents talls de trànsit i els desviaments oportuns en aquest àmbit.

 

Dispositiu extraordinari de neteja a l’Av. Maria Cristina i entorns

L’operatiu de neteja previst per Cap d’Any contempla un reforç dels equips de neteja desplegats a la zona de la Plaça Espanya i l’Av. Reina Maria Cristina. En concret, en aquest dispositiu extraordinari hi participaran 60 operaris de neteja i un total de 16 vehicles de suport.

Els equips de neteja treballaran conjuntament amb la Guàrdia Urbana. A l’entorn de plaça Espanya i Maria Cristina s’instal·laran 4 punts de contenidors de vidre i envasos on la gent podrà canviar el vidre que portin pels 60.000 gots de plàstic. En total es distribuiran 68 papereres de cartó i 24 contenidors de vidre i bujols de plàstic. També s’instal·laran 24 lavabos químics a la zona de Plaça Espanya

Un cop finalitzi l’espectacle, i de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana, els equips de neteja ubicats a l’Av. Rius i Taulet faran una neteja integral de tot l’espai i el reg de tota la zona, des de la Font Màgica cap a Plaça Espanya.

 

Plaça Catalunya

En previsió de la concentració de persones a la zona de Plaça de Catalunya i la Rambla, i altres indrets del centre, tot i que no hi ha convocada cap celebració oficial, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra també activaran un servei específic per atendre la previsible arribada de persones en aquests àmbits de la ciutat.

La nit de Cap d’Any també hi haurà un reforç del dispositiu de neteja a la zona de Ciutat Vella, amb equips treballant per tal de garantir que espais com la plaça de Catalunya i les Rambles estiguin nets a primera hora del matí.

 

Reforç a les zones d’oci nocturn

Un cop finalitzat l’operatiu a l’àmbit de la Plaça Espanya i de Plaça Catalunya, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra es desplegaran a les principals zones d’oci nocturn de la ciutat, posant l’accent en la prevenció i en garantir l’ordre públic i la seguretat ciutadana. En aquest sentit, s’intensificarà el patrullatge en tots aquells punts on hi hagi més afluència de persones que participen en festes de Cap d’Any. Aquest operatiu, s’allargarà durant tota la nit i fins a l’hora de tancament dels locals.

 

Controls d’alcoholèmies i drogotest

Durant la nit de Cap d’Any, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona reforçaran la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmia i drogotest a diferents punts de la capital catalana, amb l’objectiu d’incrementar la vigilància del trànsit i la prevenció d’accidents.

 

Metro des de dimarts al matí fins dimecres a la mitjanit

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de forma ininterrompuda. Així, vuit línies i 139 estacions de la xarxa de metro funcionaran des de les 5 del matí de dimarts, 31 de desembre, fins que finalitzi el servei de dimecres, 1 de gener, a les 12 de la nit. És a dir, es donarà servei 43 hores sense interrupció.

L’obertura del metro la nit festiva del canvi d’any busca facilitar els desplaçaments ràpids i segurs dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i forma part del dispositiu de Nadal de TMB.

En el cas de la celebració de l’Av.Reina Maria Cristina, per arribar a aquesta zona l’Ajuntament de Barcelona i TMB recomanen el metro com a mitjà de transport públic més idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de l’espectacle. En tot cas es recomana als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització.

Segons el volum de públic que es concentri a la plaça d’Espanya per assistir a la celebració i en cas que s’apliquin talls de trànsit puntuals, algunes línies d’autobús de TMB que tenen parada a la plaça i als carrers del voltant (Gran Via, Creu Coberta, Paral·lel) es poden veure afectades en forma de desviaments o limitacions de recorregut.





Paraules clau

cap d'any/ mobilitat/ seguretat/