Afectacions de trànsit en horari nocturn a la Gran Via per obres de millora dels ponts que la creuen a Sant Martí : Servei de Premsa

Afectacions de trànsit en horari nocturn a la Gran Via per obres de millora dels ponts que la creuen a Sant Martí

25/01/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest diumenge a la mitjanit (la nit del 26 al 27 de gener) comencen els treballs de rehabilitació dels sis ponts que creuen la Gran Via de les Corts Catalanes, en el tram situat entre la Plaça dels Glories i el riu Besòs, totes elles al districte de Sant Martí, al terme municipal de Barcelona. Els treballs que ara es comencen per tres ponts es faran en horari nocturn i obligaran a tallar la calçada central de la Gran Via, en sentit Besòs, i desviar la circulació per la calçada lateral.

L’objectiu de les obres és la reparació de les sis estructures que tot i que no tenen danys que afectin a la seva capacitat de resistència, si que presenten un estat de deteriorament i unes patologies similars: carbonatació del formigó i filtracions d’aigua des del tauler, per falta d’estanqueïtat de les juntes. Aquest deteriorament ha provocat la corrosió localitzada d’armadures o la seva oxidació, així com nombroses taques i patologies associades a les filtracions d’aigua, que ara es repararan per garantir la durabilitat i funcionalitat de tots els elements, de manera que l’obra quedi en les millors condicions possibles i es garanteixi la seguretat del trànsit de la Gran Via. Les obres s’han adjudicat per 710.970 euros, ( IVA inclòs).

Programació dels treballs en fases

Amb l’objectiu d’establir un equilibri entre els mínims talls de trànsit possibles i la factibilitat tècnica de l’execució de les obres, s’han dividit els treballs en diferents fases.

– Fase 1: del 26 de gener al 06 de febrer del 2014. Treballs al costat mar dels ponts de Bilbao, Bac de Roda i Selva de Mar, destacant que caldrà tallar al trànsit el sentit Besòs del tronc central de Gran Via Corts Catalanes, el que farà necessari desviar la circulació pel lateral costat mar des de l’anella de Glòries i incorporant la circulació per l’accés de Selva de Mar. Els treballs es faran en horari nocturn de 22:30h a 05:30h destacant que les nits de diumenge a dilluns els treballs començaran a partir de les 24:00h.

– Fase 2: del 09 al 20 de febrer de 2014. Treballs al costat mar al pont de Cantàbria i als dos ponts de la Rambla de Prim, destacant que caldrà tallar al trànsit el sentit Besòs del tronc central de Gran Via Corts Catalanes essent necessari desviar la circulació pel lateral costat mar des de l’anella de Glòries i incorporant la circulació per l’accés de Rambla de Prim.

– Fase 3: del 23 de febrer al 06 de març de 2014. Treballs al costat muntanya dels ponts de Selva de Mar, Bac de Roda i Bilbao. destacant que caldrà tallar al trànsit el sentit Llobregat del tronc central de Gran Via Corts Catalanes essent necessari desviar la circulació pel lateral costat muntanya per la sortida de Selva de Mar i incorporant la circulació per l’accés de Joan de Malta.

– Fase 4. A partir de mitjans de març. Treballs al costat muntanya dels dos ponts de Rambla de Prim i del pont de Cantàbria, que es realitzaran en dues subfases mantenint un carril de circulació pel tronc central pels vehicles que venen de Mataró des de la C-31 i desviant la circulació dels carrils que s’incorporen de la Ronda pel lateral costat muntanya de Gran Via Corts Catalanes.

El conjunt de totes les obres està previst que s’enllesteixin de cara a mitjans d’abril 2014.

Justificació de les obres

L’estat de conservació dels ponts és, en general, acceptable, no havent-se detectat danys significatius o indicis que puguin conduir a una disminució del nivell de seguretat i/o funcional de l’estructura a curt termini. No obstant això, el transcurs de la vida útil dels elements porta a un envelliment progressiu. Els estudis i inspeccions realitzades des del 2010 han detectat cert deteriorament dels materials i fan aconsellable la realització d’obres de rehabilitació, reposició i/o protecció de les estructures. Les actuacions de reparació i adequació previstes, alhora que suposaran més i millor seguretat, retornaran la funcionalitat plena de les infraestructures existents.





Paraules clau

ponts/ Sant Martí/