S’incrementen un 9% les denúncies per infraccions de l’Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana : Servei de Premsa

S’incrementen un 9% les denúncies per infraccions de l’Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana

27/01/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona aposta per garantir la màxima seguretat i convivència a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, el Govern Municipal treballa mitjançant la Guàrdia Urbana per tal de garantir la tranquil·litat dels barcelonins i el compliment de les ordenances, alhora que actua per corregir i denunciar aquelles actituds que poden generar més molèsties als ciutadans. Amb aquest objectiu, l’any 2013, els agents del cos de policia barceloní han intensificat la seva tasca per tal de combatre l’incivisme a la ciutat i prevenir aquells fenòmens que podrien derivar en problemàtiques emergents.

Fruit d’aquesta actuació durant aquest any els agents del cos de policia barceloní han posat un total de 136.331 denúncies per infraccions de l’Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la convivència Ciutadana a l’Espai Públic de Barcelona. La xifra suposa un increment del 9,20% respecte l’any 2012.

Dins d’aquest augment destaca la pujada de les denúncies sobre aquelles conductes que poden comportar més molèsties als ciutadans com són el consum d’alcohol a la via pública i fer necessitats fisiològiques al carrer. En el primer apartat, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha posat un total de 36.456 denúncies per consumir alcohol al carrer, el que representa un 26,39% més que l’any passat; per altra banda, les denúncies per fer necessitats fisiològiques a la via pública s’han incrementat un 13,50%, arribant fins a les 10.348 denúncies.

Paral·lelament, durant aquest 2013 també han augmentat les denúncies per venda ambulant no autoritzada, una pràctica que comporta greus perjudicis sobre el sector comercial de la ciutat alhora que amaga molts casos de xarxes ben organitzades que exploten i es lucren dels venedors de carrer, que sovint són immigrants en situació de precarietat. Al llarg d’aquests dotze mesos els agents han posat un total de 74.227 denúncies per comerç ambulant no autoritzat d’aliments, begudes i altres productes, un 5,67% més que el 2012. Durant el 2013 s’han comissat 910.575 productes procedents de la venda ambulant il·legal.

Tot i l’increment de les denúncies cal assenyalar que les trucades de queixa dels ciutadans al 092 per aquests dos conceptes s’han reduït en un -29,72% en el cas del consum de begudes alcohòliques al carrer; i un -9,89% en el cas de la venda ambulant.

Pel que respecta a altres conceptes de l’Ordenança destacar la reducció del -71% de les denúncies per juguesques, associades principalment al fenomen dels trilers. La davallada s’explica per la pràctica desaparició de la presència d’aquests grups organitzats a les Rambles de Barcelona que s’ha produït durant aquest any. En conseqüència les denúncies han passat de les 1.796 de l’any 2012, a les 520 del 2013 i les trucades de queixa al 092 han baixat un -42,4%.

Les denúncies per ocupació de l’espai públic per a l’oferiment i demandes de serveis sexuals han experimentat una reducció del -8,52 %, mentre que les trucades de queixa per la presència d’aquesta activitat a la via pública han baixat un -28,33%. Finalment les denúncies per conductes que adopten formes de mendicitat han pujat un 25,59% mentre que les trucades de queixa han baixat un -9,06. En aquest darrer capítol l’ordenança fonamenta la regulació en la voluntat de protecció als ciutadans davant de conductes que adopten formes de mendicitat insistent, intrusiva o agressiva, així com organitzada, sigui aquesta directa o encoberta sota la prestació de petits serveis no sol·licitats o qualsevol altra fórmula equivalent, així com davant qualsevol altra forma de mendicitat que de manera directa o indirecta, utilitzi menors com a reclam o els menors acompanyin la persona que exerceix aquesta activitat.





Paraules clau

convivencia/ guàrdia urbana/ infraccions/ ordenança/