L’Ajuntament de Barcelona enderroca el darrer edifici desocupat afectat per patologies estructurals al barri de Trinitat Nova, al districte de Nou Barris : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona enderroca el darrer edifici desocupat afectat per patologies estructurals al barri de Trinitat Nova, al districte de Nou Barris

03/02/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’empresa municipal Barcelona Gestió Urbanística, ha iniciat l’enderroc del darrer edifici desocupat afectat per patologies estructurals al barri de Trinitat Nova, al carrer S’Agaró, 33-39. Aquesta actuació s’emmarca dins del procés de remodelació dels habitatges afectats per patologies estructurals d’aquest barri del districte de Nou Barris.

Aquest és un bloc plurifamiliar de planta baixa i tres plantes amb un total de 16 habitatges, construït a l’entorn de l’any 1955. L’immoble estava pendent d’enderrocar a l’espera d’una resolució jurídica que permetés a l’Ajuntament de Barcelona a procedir al seu enderroc. Es tracta d’una actuació que abasta una superfície ocupada de 461 metres quadrats i amb una superfície construïda de 2.136 m2. La durada de les obres serà de quatre setmanes i es desenvoluparà en tres fases:

– Establiment del perímetre de protecció i col·locació dels elements de seguretat.
– Treballs previs.
– Enderroc i condicionament del solar.

agaro1

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha explicat que “el compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb aquest barri queda palès amb els cinc edificis que s’han enderrocat durant l’any 2013, al que cal afegir aquest darrer bloc, i l’execució de les urbanitzacions” i ha afegit que “era una fita important per millorar les condicions del barri, ja que aquest era el darrer edifici que quedava per enderrocar, dins de l’actual fase d’adjudicacions d’habitatges”.

Els cinc blocs enderrocats durant l’any 2013 han estat els dels carrers de Palamós 70-76, S’Agaró 55-57, S’Agaró 59-63, Llossa 6 i S’Agaró 41-47. Els set blocs pendents d’expropiacions estan compresos entre els carrers de La Llosa, S’Agaró, Palamós i Platja d’Aro. A més del bloc A del carrer S’Agaró. Els ocupants d’aquests edificis amb dret a reallotjament es reallotjaran a l’edifici que està construint actualment l’Incasol en aquest àmbit.
Urbanitzacions
A més dels enderrocs, l’altra competència municipal en matèria de transformació urbanística d’aquest àmbit és la urbanització. En els darrers dos anys s’ha fet, en diferents fases, la urbanització del carrer de Palamós des del carrer Tamariu fins a Sa Tuna i les obres d’urbanització per connectar el carrer de Platja d’Aro i el carrer de la Llosa amb l’Avinguda Meridiana, permetent la incorporació de vehicles des del barri de La Trinitat Nova als dos sentits de circulació a una de les principals vies d’accés Nord a la ciutat.

Actualment es troba en fase d’obres i amb previsió de finalitzacio l’estiu d’aquest any, la part de la ‘façana’ Meridiana del barri, en l’àmbit comprès entre els carrers de Platja d’Aro, Garbí, S’Agaró i l’av. Merdiana. Aquestes obres tenen un pressupost de 4,5 milions d’euros.

agaro2

Seguint aquesta linia d’acondicionar i renovar l’espai urba del barri per aquest 2014 es preveu iniciar una altra fase d’obres d’urbanitzacio per un import aproximat de 4 milions d’euros. L’objectiu és acabar d’ubanitzar la zona nord amb obres que permetin fnalitzar el tram que queda del carrer Palamos entre Sa Tuna i Aiguablava, el carrer Sa Tuna entre Palamos i Aiguablava , l’interior d’illa entre els blocs C i D i el carrer S’Agaró entre Sa tuna i La Llosa, en l’espai que ha quedat despres dels darrers enderrocs. Aquestes actuacions s’executaran al llarg d’aquest any amb la voluntat quefinalitzin a finals d’any.

agaro3

Totes aquestes obres d’urbanització estant co-finançades pel FEDER, Fons Europeu de Desenvolupament Regional,Iniciativa urbana URBAN- Trinitat Nova.

Fase final del procés de remodelació del barri de Trinitat Nova
L’Incasòl, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Veïns de Trinitat Nova van signar l’any 1999 un conveni per la substitució de prop de 900 habitatges que havien quedat obsolets des del punt de vista constructiu per diferents patologies estructurals, en els carrers de Palamós, Tamariu, Aiguablava, Llosa i Sa Tuna del barri de la Trinitat, a més de la nova urbanització de tot el sector que fa l’Ajuntament.

Des de 2003 fins ara, s’han acabat i lliurat 504 pisos en diferents fases del procés de remodelació. En concret, pertanyen als blocs de Chafarinas-60, Aiguablava- 189, el Bloc-C, el Bloc B1 i B2, i el bloc G1.

L’Institut Català del Sòl va iniciar l’any 2013 les obres de construcció del Bloc D, que consta de set escales amb un total de 103 habitatges i que conformen els pisos necessaris per finalitzar el procés de reallotjament. En concret han començat les obres de 38 d’aquets habitatges, el 65 restants està previst que es puguin iniciar durant aquest any, ja que la partida econòmica corresponent està inclosa en els pressupostos generals de la Generalitat.

A més, a la comissió de seguretat i mobilitat del mes de juny el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, va prendre el compromís de buscar solucions a les problemàtiques que expressaven els veïns de Trinitat Nova i el 27 de juny, juntament amb la regidora del Districte, Irma Rognoni, es va reunir amb l’associació de veïns del barri per tal d’analitzar la situació existent.

Durant la trobada es va prendre el compromís d’incrementar la presència de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit i des de l’1 de juliol els agents del cos de policia barceloní han passat a realitzar quatre patrullatges diaris a peu per la zona.

 





Paraules clau

Nou Barris/ trinitat nova/