L’Ajuntament paralitza els procediments oberts en relació al cas d’un ciutadà sancionat reiteradament per infringir l’Ordenança de Convivència : Servei de Premsa

L’Ajuntament paralitza els procediments oberts en relació al cas d’un ciutadà sancionat reiteradament per infringir l’Ordenança de Convivència

03/02/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha paralitzat els procediments oberts en relació a les més de 300 sancions imposades al ciutadà M.R.V. per infringir reiteradament l’Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana, a l’espera de resoldre en els pròxims dies el recurs presentat per l’interessat. Els expedients sancionadors han estat incoats per penjar cartells i/o escampar fulletons a l’espai públic en diversos districtes de Barcelona en el transcurs dels anys 2010, 2011, 2012 i 2013.

D’aquesta manera, l’Ajuntament atén les recomanacions que li ha adreçat el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, mitjançant una carta. El text demana al consistori que valori i resolgui el recurs presentat pel ciutadà en la major brevetat de temps possible, i que estudiï l’origen i les característiques que van motivar les sancions. L’Institut Municipal d’Hisenda (IMH) ja està treballant en aquest sentit des del moment en què va rebre les al·legacions per part de l’interessat.

El Síndic suggereix també que, en cas d’existir sanció econòmica, es garanteixi el principi de proporcionalitat amb els fets sancionables, i que es busquin totes les mesures alternatives possibles a les sancions atenent les circumstàncies econòmiques del ciutadà. Finalment, mentre aquests suggeriments no s’hagin resolt, el Síndic de Greuges de Catalunya emplaça l’Ajuntament a paralitzar els procediments oberts contra el ciutadà, tal com ja ha realitzat l’IMH.

La Síndica de Greuges de Barcelona també ha fet arribar a l’Institut Municipal d’Hisenda una sol·licitud d’informació i documentació sobre el cas.

 

Incompliment de l’Ordenança de Convivència

Les sancions al ciutadà M.R.V. s’originen pel seu reiterat incompliment de l’Ordenança municipal de Convivència, que preveu sancions davant situacions en les que es detecti qualsevol persona col·locant cartells, tanques, rètols, pancartes, adhesius, papers enganxats o qualsevol altra forma de publicitat, anunci o propaganda. En aquests casos, es procedeix a realitzar una sola denúncia per un import d’entre 375 euros, quan es tracta de 1 a 4 cartells o similars d’un mateix infractor en un mateix carrer i col·locats als elements del paisatge urbà, i 500 euros quan se’n detecten 5 o més.

El 9 d’abril de 2010, agents de la Guàrdia Urbana van imposar la primera sanció a aquest home per escampar fulletons al districte d’Horta-Guinardó. Els agents van entregar la denúncia en mà a l’interessat, que va rebutjar signar-la, i va identificar-se amb les dades que figuraven al seu DNI. Dies més tard, el 20 d’abril de 2010, la Guàrdia Urbana va tornar a sancionar-lo, en aquest cas per enganxar cartells al mobiliari urbà, i el ciutadà tampoc va firmar la denúncia, que se li va tornar a entregar en el mateix moment. Les dues sancions no es van poder arribar a notificar, ja que la persona multada no residia a la direcció del DNI.

A partir de llavors, l’infractor va continuar vulnerant l’Ordenança de Convivència en diversos punts de la ciutat durant els anys 2011, 2012 i 2013. L’Ajuntament va incoar durant aquest període expedients sancionadors a partir de proves dels cartells objecte de les infraccions validades per un mateix inspector de Medi Ambient, i recollides per diversos promotors cívics d’aquest servei municipal, que vetllen pel compliment de l’ordenança. Aquests cartells s’han trobat majoritàriament penjades en el mobiliari urbà.

L’Ajuntament ha intentat per tots els mitjans, i en col·laboració amb altres administracions, fer arribar al ciutadà les corresponents notificacions als expedients sancionadors incoats, però –en la majoria de casos– no ha estat possible pel fet de no poder localitzar-lo en cap dels domicilis que figuraven als registres públics.

El passat desembre de 2013, el ciutadà va personar-se a l’Institut Municipal d’Hisenda per saldar un import pendent de pagament corresponent a l’impost de circulació del seu vehicle. Aquest fet va permetre a l’Ajuntament identificar-lo i notificar-li el deute relatiu a les sancions imposades per vulnerar l’Ordenança de Convivència, a l’impost de circulació del vehicle i també a diverses multes de trànsit.

A data de 24 de gener de 2014, l’Ajuntament va rebre una instància presentada per aquest ciutadà en la qual al·lega manca de notificació de les sancions en el període voluntari, i manca de proporcionalitat de l’import de les infraccions. A més, consta una altra instància prèvia amb data de 19 de setembre de 2013 de la mateixa persona on demana la substitució de les sancions de nou infraccions de 2013 per treballs en benefici de la comunitat. En base a les al·legacions presentades, l’Ajuntament ha procedit a revisar les notificacions de les denúncies i sancions efectuades, i farà proposta de resolució estimatòria, parcialment o no, de les pretensions de l’interessat.





Paraules clau

convivencia/