Trias: “ara més que mai cal seure i parlar” : Servei de Premsa

Trias: “ara més que mai cal seure i parlar”

15/02/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona Xavier Trias ha participat aquest matí en la inauguració de l’”Espai Havel”, un conjunt escultòric format per dues cadires, una taula i un til·ler creat per l’artista Bo?ek Šípek, en homenatge a l’expresident txec Václav Havel i als drets humans i la llibertat a tot el món, ubicat al Parc de la Ciutadella.

havel_1

L’acte també ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol; el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; l’alcalde de Praga, Tomáš Hude?ek; l’exministre de Relacions Exteriors txec, Karel Schwarzenberg; el fundador d’Art For Amnesty, d’Amnistia Internacional, Bill Shipsey; i l’artista Bo?ek Šípek; entre d’altres.

Durant l’acte, l’alcalde ha destacat que “volem homenatjar una persona que va fer avançar Europa en aspectes tan fonamentals com el diàleg i la democràcia” i ha afegit “avui, més que mai, cal seure i parlar. Aquest és el missatge que ens va deixar Havel: malgrat les diferents opinions, els diferents pensaments, les diferents ideologies, les diferents maneres de veure el món, no podem deixar de banda el diàleg”.

Trias ha explicat que la figura de Havel continua sent una referència tant per la seva faceta artística com “pel compromís que va expressar amb la Primavera de Praga i la lluita democràtica del seu poble” i ha afirmat que “de Havel hauríem de recordar que ell estava en contra de la separació de la República Txeca i Eslovàquia, però la gent va expressar una opinió diferent i ell no només ho va assumir, va esdevenir president de la República Txeca. Una autèntica lliçó de democràcia”.

De l’”Espai Havel, l’alcalde ha posat en valor la seva ubicació “al costat del Parlament de Catalunya, indret de debat, de diàleg i on resideix la sobirania del nostre país” i ha remarcat que “aquesta instal·lació, dedicada a la memòria i al llegat de Václav Havel i a la causa dels drets humans i de la llibertat a tot el món, és ben senzilla però carregada d’un gran simbolisme. Què hi ha millor que dues cadires i una taula, com una invitació al diàleg i a la conversa?”

Trias ha assegurat que amb la inauguració d’aquest homenatge “Barcelona commemora els fets que, fa 25 anys, van canviar la història de la República Txeca i de tota Europa” i ha expressat que “aquells esdeveniments van portar a un període de llibertat, democràcia i drets humans que necessitem preservar”.

L’alcalde ha refermat que “Barcelona i Praga tenen un element fonamental en comú: el caràcter cultural d’ambdues ciutats que les projecta internacionalment com a ciutats de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació” i ha reblat que “per a nosaltres, la cultura no és una cosa accessòria, és una prioritat. És un element de progrés, com ho és a la República Txeca”.

Finalment, Trias ha explicat que aquest és el primer d’una sèrie d’actes que tindran lloc a Barcelona aquest any per a recordar els fets que van transformar Europa fa 25 anys. També ha recordat que, d’aquesta manera, la ciutat estableix nous lligams amb les ciutats de Washington i Dublin.

Václav Havel (1936-2011) va ser president de Txecoslovàquia i el primer president de la República Txeca. Va arribar al càrrec després de la seva incansable labor com a dissident durant dècades en les quals va conèixer la presó i l’exili. Figura recordada a tot el món per ser un dels grans impulsors dels canvis a Europa Central i de l’Est a la fi del segle XX, va deixar un important llegat com a pensador filantrop, assagista i dramaturg que encoratja fins avui múltiples moviments per la llibertat i contra la repressió a tot el món.

Bo?ek Šípek (1949), dissenyador i arquitecte de gran trajectòria i reconeixement, de qui el mateix Havel es declarava amic i admirador. Després de l’ocupació soviètica de Praga el 1968 va prendre el camí de l’exili. Des dels anys noranta ha realitzat diversos grans projectes a la República Txeca, com la reconstrucció i remodelació dels interiors del Castell de Praga.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Espai Havel/ Parc de la Ciutadella/