Gràcia impulsarà un catàleg de dones creadores i organitzarà una mostra d’art fet per dones a la plaça Dones del 36 : Servei de Premsa

Gràcia impulsarà un catàleg de dones creadores i organitzarà una mostra d’art fet per dones a la plaça Dones del 36

05/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El districte de Gràcia va presentar ahir, en el plenari de districte, una mesura de govern per a impulsar la creació cultural de les dones de Gràcia i potenciar la visibilitat de la creació artística de les dones en l’espai públic. La iniciativa, batejada amb el nom de ‘Projecte Minerva’, preveu diferents accions: el recull d’un catàleg de dones creadores i la seva publicació en un web, i l’organització d’una mostra d’arts escèniques de dones que formin part d’aquest catàleg.

La mesura dóna resposta a la demanda de potenciar la visibilitat de les creacions artístiques fetes per les dones, una inquietud expressada pel Consell de Dones de Gràcia i recollida en el Pla d’Actuació del Districte. El pressupost de la iniciativa és de 5.290 euros.

La principal reflexió del grup fou que un dels problemes als que s’enfronta la dona artista és la poca visibilitat que es dóna al seu treball, en un mercat, el de l’art i el de la programació cultural, dominat principalment per homes.

La regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha explicat que l’objectiu d’aquesta iniciativa és “desenvolupar, fer visible el talent femení i, en concret, el talent artístic de les dones de Gràcia promovent el reconeixement de les creacions fetes per dones, empoderant i donant suport a les dones creadores que formen part del món de la cultura, generant accions per garantir la presència efectiva de les dones en les programacions i activitats culturals”.

El catàleg –una base de dades de dones creadores vinculades a Gràcia—serà un compendi de  les creacions de dones escriptores, compositores, dramaturgues i directores teatrals, guionistes i directores de cinema, coreògrafes i creadores d’espectacles com dansa, circ, performance i accions, artistes plàstiques com pintores, escultores, il·lustradores…, dissenyadores de moda i altres tipus de creacions. El requisit per formar-ne part és que tinguin una vinculació amb el districte, passada o present, sigui perquè hi ha nascut, hi viuen o hi desenvolupen la seva activitat.

Posteriorment, aquest catàleg es publicaria en un portal web, un format que permetria actualitzar permanentment el seu contingut.

Mostra a l’espai públic

D’altra banda, la mesura de govern proposa generar una mostra de talent femení a la plaça de les Dones del 36, una manera de donar a conèixer el projecte al públic en general i al barri. La mesura proposa fer aquesta mostra coincidint amb la Festa Major de Gràcia, a mitjan agost.

El proper divendres, 7 de març, a les 19.30 hores, la regidora de Gràcia, Maite Fandos, assistirà a la presentació de la iniciativa, que tindrà lloc a la Galeria d’art Mezanina (c/ Ramon i Cajal,2) on es farà una demostració del nou web. També hi participaran Imma Colomer (actriu), Olga Tragant (ballarina), Alba Tor (música), Marta M. Bruix (artista plàstica) i d’altres artistes plàstiques que han cedit alguna de les seves obres per poder-les exposar.

 





Paraules clau

dona/ Gràcia/