Joaquim Forn destaca el treball constant de Bombers de Barcelona per oferir un servei de qualitat als ciutadans : Servei de Premsa

Joaquim Forn destaca el treball constant de Bombers de Barcelona per oferir un servei de qualitat als ciutadans

07/03/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha estat avui l’escenari de l’acte d’homenatge a Bombers de Barcelona amb motiu de la celebració demà de la festivitat de Sant Joan de Déu, el patró del servei. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha presidit la celebració en la qual també hi ha estat present el director del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis (SPEIS), Manel Pardo i el gerent de l’àrea de Prevenció, Seguretat i Mobilitat, Joan Delort. Durant l’acte s’han lliurat medalles a aquells bombers que porten 25 i 35 anys al cos, i “genoveves” a aquells que s’han jubilat aquest darrer any.

Joaquim Forn ha volgut fer un reconeixement a la tasca que cada dia duen a terme bombers de Barcelona, una tasca, ha dit, “que mereix la màxima atenció de la corporació municipal”. Forn ha agraït la feina dels professionals que avui han estat guardonats i ha volgut “fer palès el compromís de l’Ajuntament amb Bombers de Barcelona: un col·lectiu que treballa i lluita diàriament per oferir un servei de qualitat”. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde ha destacat que enguany s’han pogut convocar 60 noves places d’oferta pública de bombers, i que aquestes “permetran fer el relleu professional d’aquells que avui acaben la seva trajectòria com a bombers”. Forn també ha reconegut les tasques preventives que cada dia realitza aquest cos de salvament i que permeten vetllar per la seguretat de tots els barcelonins i ha recordat que s’està treballant perquè el nou parc de la Prevenció del Poble Sec sigui una realitat l’any 2015.

Durant l’acte d’homenatge enguany s’ha lliurat la medalla d’honor al sofriment en categoria d’argent als bombers: Ricard Cervantes i Juan José Vandellós, que també han recollit la medalla pels 35 anys de servei al cos. La medalla se’ls ha atorgat com a reconeixement a la seva actuació durant l’extinció d’un incendi al c/Sant Elies. La medalla d’honor al mèrit en la categoria d’argent, ha estat pel bomber Alvar Mèndez, en aquest cas també com a reconeixement a la seva destacada actuació durant l’extinció d’un incendi, en col·laboració amb la Generalitat, a Sant Adrià del Besòs. Finalment la medalla d’honor al mèrit en la categoria de bronze ha estat pel sacerdot i bomber voluntari Josep Lluís Fernández.

Aquest matí també s’ha fet el lliurament de reproduccions de plata de “La Genoveva” (un dels primers vehicles de Bombers de Barcelona) als jubilats del darrer any i a un bomber jubilat de 85 anys (71 guardonats) i a continuació s’ha dut a terme el lliurament de medalles de bronze als bombers que porten 25 anys al cos (19 guardonats) i les medalles d’argent als bombers que porten 35 anys de servei (29 guardonats). Posteriorment els integrants del cos de salvament s’han desplaçat fins al Parc de Llevant, on s’ha realitzat una ofrena floral al monument dels bombers.

Disminueixen un -9,5% els incendis a Barcelona

Bombers de Barcelona té com a objectiu prevenir i garantir la seguretat dels ciutadans, per aquest motiu els efectius d’aquest cos de salvament aborden la protecció dels barcelonins des de diferents vessants.

Durant l’any 2013 el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament va fer un total de 3.259 intervencions en incendis o explosions a la ciutat. La xifra suposa que hi va haver 346 serveis d’aquest tipus menys a la ciutat, el que representa una reducció del -9,5% respecte l’any 2012. De les 3.259 intervencions, 1.493 es van originar a la via pública i 1.559 en edificis, i d’aquests últims 1.156 van tenir lloc en habitatges.

Paral·lelament durant l’any passat es va intervenir sobre un total de 54 incendis forestals, davant dels 79 de l’any 2012, el que comporta una disminució del -31,66%.

El 2013 els dimarts van ser els dies amb menys activitat, mentre que els diumenges van ser els dies que es van registrar més serveis d’incendi. Per altra banda, entre les 20:00 hores i les 8:00 hores del matí és quan van tenir lloc el 54,59% dels focs. En un 97,88% dels serveis d’incendi Bombers de Barcelona va arribar al lloc en menys de deu minuts. El 2013 el temps mitjà d’arribada va ser de 3 minuts i 43 segons.

Pel que respecta als salvaments, el 2013 se’n van fer un total de 3.908 una xifra gairebé similar a la de l’any passat, quan se’n van fer 3.904. D’aquests, el 59,52% de les actuacions es van fer per auxiliar i socórrer persones i el 27,28% van ser rescats en ascensors. La resta corresponen a capítols diversos com falses alarmes o rescats d’animals, entre d’altres.

Els bombers també realitzen un gran nombre de serveis de característiques molt variades d’ajudes al ciutadà i de caràcter no urgent que es cataloguen com a assistències tècniques i poden anar des de sanejaments de construccions a apuntalaments, actuacions per temporal de pluja o fuites d’aigua, escapaments de gasos o vessament de líquids, entre d’altres. Durant el 2013 se n’han fet un total de 3.580 un 11,7% més que el 2012.

Finalment aquest 2013 Bombers de Barcelona han continuat duent a terme actuacions preventives de cara a minimitzar el risc d’incendi en les diferents activitats que es duen a terme a Barcelona.





Paraules clau

bombers/