Presentació de la novel·la històrica ‘Òc’ de Griselda Lozano i del llibre de poesia i fotografia ‘Aran’ de Kim Castells i Jèp de Montoya al Born Centre Cultural : Servei de Premsa

Presentació de la novel·la històrica ‘Òc’ de Griselda Lozano i del llibre de poesia i fotografia ‘Aran’ de Kim Castells i Jèp de Montoya al Born Centre Cultural

10/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dimarts 11 de març, a les 19:00 hores a l’Espai Gastronòmic del Born, al Born Centre Cultural (Carrer Comercial, 5) es presentaran el llibre ARAN, de Kim Castells i Jèp de Montoya i la novel·la històrica, ÒC de Griselda Lozano. A l’acte hi assitiran el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; el vicesíndic d’Aran, Luis Carlos Medina i els autors i editors dels llibres.

La presentació té lloc dins el marc de l’acord de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Barcelona i el Conselh Generau d’Aran l’octubre del 2012 i que té la finalitat de promoure la presència de la llengua i la cultura aranesa a Barcelona.

ARAN combina les fotos artístiques de Kim Castells amb textos d’ell mateix i de Jèp de Montoya, així com 14 poemes d’aquest últim ,que composen una glossa íntima de la Vall d’Aran en tres llengües, aranès, català i castellà.

 

ÒC

En la commemoració del 800 aniversari de la pèrdua de la Batalla de Murèth que va tenir lloc en 1213 i que va frenar l’expansió de la Corona catalanoaragonesa per terres occitanes l’autora, Griselda Lozano, construeix una trama per anar descobrint totes les vicissituds i les conjuntures viscudes en els anys i dies anteriors a la Batalla de Murèth pels diferents protagonistes: Pere II d’Aragó, Simon de Monfòrt, el Papa Innocenci III, Maria de Montpelhèr, Raimon IV de Tolosa o el llegat Arnau Almaric, entre d’altres.

Kim Castells té una sòlida carrera com fotogràf que s’inicià el 1978 i també com a escriptor, des del 1981 fins a l’actualitat ha publicat prop de 90 títols. Ha col·laborat amb escriptors com Josep Pla, Josep Maria de Sagarra, Joan Bursa, Lluís Racionero, Carme Riera, José Antonio Labordeta, o Raimon Panikkar, entre molts d’altres.

Jèp de Montoya, humanista, escriptor i pireneïsta, ha publicat nombrosos treballs i articles sobre llengua, història, art i creació. Entre els seus llibres destaquenVademecum Aranense: Era Val d’Aran a trauès dera sua lengua, Era vop de Les, Aran un país, amb Francesc Tur i Val d’Aran, amb Javi Montes. El juny de 2011 va ser nomenat cap de Cultura i Patrimoni del Consell Generau d’ Aran i membre del Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Griselda Lozano Carvajal, és investigadora de documents medievals de la Vall d’Aran i l’Arxiu de la Corona d’Aragó (Barcelona) és continuadora de la tasca iniciada pels professors Joan Reglà i Campistòl i Ferrán Valls Tarberner. Fruit de la seva experiència documental escriu la novel·la ÒC, situada a la Vall dels aranesos, un dels punts més estratègics d’Occitània durant l’època medieval i lloc disputat per diversos monarques. Un enclavament ple d’història, coneixement, art i bellesa del segle XII. És també presidenta de la Fundació Ager.





Paraules clau

Born Centre Cultural/ cultura/