Joaquim Forn presideix l’acte-col•loqui amb Jovan Divjak, guanyador del Premi ICIP Constructors de Pau 2013 : Servei de Premsa

Joaquim Forn presideix l’acte-col•loqui amb Jovan Divjak, guanyador del Premi ICIP Constructors de Pau 2013

17/03/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El dimarts 18 de març a les 11:30 hores, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, presideix l’acte col·loqui amb Jovan Divjak, guanyador del Premi  Constructors de Pau 2013, atorgat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) en reconeixement al seu compromís amb la defensa de Sarajevo durant el setge (1992-1996) i la seva tasca en favor de la convivència en una societat multiètnica. El periodista Eduard Sanjuán, que va cobrir el setge de Sarajevo, serà l’encarregat de presentar i moderar l’acte, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament.

Jovan Divjak va néixer a Belgrad l’any 1937 en el sí d’una família sèrbia originària de la regió bòsnia Bosanska Krajina. Va estudiar a l’Acadèmia Militar de Belgrad, a l’Escola d’Estat Major de Compiègne (França),  a l’Acadèmia de Cadets de Belgrad i a l’Escola de Planificació de Guerra i Defensa a Belgrad. Fou comandant de l’Exèrcit Popular Iugoslau, primer al sector de Mostar i, més tard, a Sarajevo. La primavera de 1992, quan va començar el setge a Sarajevo, Divjak va rebre l’ordre de Belgrad de sortir de la ciutat. Ell la va refusar i va abandonar l’Exèrcit Popular Iugoslau per servir coma comandant a l’Exèrcit de la República de Bòsnia i Hercegovina, en un acte de desobediència i de compromís amb els qui patien l’agressió.

Jovan Divjak vindrà acompanyat d’Almir Kasumagic, un dels nens refugiats que van arribar a Catalunya al 1993. Almir Kasumagic va viure a Parets del Vallès, va estudiar Empresarials i Administració a la UAB, i després de deu anys vivint a Catalunya va decidir tornar a Bòsnia. Del 2007 al 2012 va ser el cap de Relacionals Internacionals de l’Ajuntament de Sarajevo, i en l’actualitat treballa en una empresa de telefonia, és membre del Consorci del Museu del Setge de Sarajevo i és interlocutor de la Fundació Districte 11_City to City.

L’acte de dimarts torna a posar de relleu l’estreta col·laboració i amistat entre Barcelona i Sarajevo. La capital catalana ha impulsat més d’una trentena de projectes de cooperació en tots els àmbits, des de l’ajut humanitari fins a l’organització d’activitats culturals, la rehabilitació d’escoles o equipaments esportius, i l’assessorament en programes de desenvolupament econòmic, entre altres.





Paraules clau

pau/