Comencen les obres de rehabilitació de la Casa de l’Aigua i el seu entorn, al districte de Nou Barris : Servei de Premsa

Comencen les obres de rehabilitació de la Casa de l’Aigua i el seu entorn, al districte de Nou Barris

23/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les actuacions de rehabilitació de la Casa de l’Aigua i el seu entorn, al districte de Nou Barris. Aquestes actuacions inclouen la consolidació i reparació estructural del conjunt edificatori modernista de la Trinitat Nova, actualment en desús, per tal que pugui allotjar nous usos i l’adequació de l’espai exterior com a lloc d’activitats a l’aire lliure. Aquests projectes contemplen actuar en 24.471 m2 amb un pressupost total de 3,7 milions d’euros i un termini previst per a l’execució de les obres de 12 mesos.

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni, ha destacat “el valor patrimonial d’aquest conjunt modernista que va jugar un paper molt important en la distribució d’aigua a Barcelona” i ha afegit “la idea és que aquest espai tingui dues funcions, d’una banda un equipament per als veïns i veïnes i que es puguin fer visites i de l’altra l’ús que tindrà l’espai a l’aire lliure i el fet de ser un balcó de la ciutat”.

Així, una de les primeres actuacions és la reparació de les lesions i l’adequació constructiva dels edificis i dels seus dipòsits per tal d’habilitar un espai per a usos de pública concurrència. Les actuacions incloses són la consolidació, el reforç estructural i la resolució de patologies del conjunt, així com la impermeabilització de la coberta dels dipòsits. En total, s’actua en 3.105 m2.

Les actuacions incloses són la construcció d’una rampa exterior d’accés al conjunt i de la rampa interior que connecta l’edifici de cloració amb la caseta del guarda, rehabilitació dels paviments exteriors, coberta del dipòsit, divisòries interiors, etc.. També s’impermeabilitzarà el mur exterior del dipòsit, una nova instal•lació de sanejament, consolidació i reforç estructural, impermeabilització de la coberta del dipòsit així com la reparació d’esquerdes i altres patologies del conjunt.

Aquest edifici també té una part al districte de Sant Andreu on, durant el Pla de Barris de Trinitat Vella, es van dur a terme actuacions per tal de restaurar tant l’edifici gran de la Casa de l’Aigua com el petit. Actualment, a la part més gran, Trinijove gestiona un programa destinat a joves en situació de risc. A més, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) organitzarà algunes rutes sobre l’aigua en aquest espai. En el primer tram i dins del túnel que comunica l’antiga estació de bombeig de Sant Andreu amb els dipòsits de Nou Barris, s’estan enllestint les actuacions per tal d’acondicionar l’espai i que, en un futur, pugui acollir una exposició sobre la revolució de l’aigua impulsada des del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

La Casa de l’Aigua és un conjunt d’edificacions modernistes situat al barri de la Trinitat Nova i que està inclòs en el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic del districte de Nou Barris. Va ser construït per l’arquitecte municipal Pere Falqués en els anys 1915-1917 i tenia la funció de distribuir l’aigua per als barris del nord de la ciutat.

El conjunt el formaven el dipòsit d’aigua i tres construccions recolzades sobre aquest, de les quals se’n conserven dues: la caseta de l’aigua i l’edifici de cloració, des del qual s’accedeix a la cambra de claus del dipòsit.

 

Un nou equipament

L’actuació se situa als pavellons de la Casa de l’Aigua i té una superfície de 483 m2. El projecte executiu inclou el manteniment de l’estructura funcional del conjunt i alhora es permetrà la simultaneïtat i coexistència de diferents usos cívics. A més de l’adequació dels dos pavellons, es construirà un annex per allotjar una rampa i el vestíbul d’accés a cadascun dels pavellons i al dipòsit.

 

Millora paisatgística

Un altre projecte previst en aquest àmbit és el d’arranjament de l’espai destinat a activitats a l’aire lliure en aquest àmbit, que ocupa una superfície de 20.198 m2 i que s’ha aprovat inicialment per la comissió de govern. Aquest projecte té com a principal objectiu recuperar l’espai per a la ciutat tot possibilitant usos cívics tant als espais perimetrals com a l’interior del recinte.

L’actuació consistirà principalment en reordenar els horts urbans existents, tractar i arranjar els talussos de l’entorn, donar caràcter a l’espai públic urbà al conjunt i potencial el carrer de l’avinguda de Vallbona com a balcó i mirador de la ciutat. Es farà l’enderroc de la tanca perimetral existent, moviments de terres, execució d’obres de fàbrica de contenció, subbases i paviments, estructures metàl•liques de suport del mirador, elements de protecció, enllumenat, xarxes de drenatge i reg, vegetació i implantació de mobiliari urbà.

Aquestes actuacions s’emmarquen en la INICIATIVA URBANA (URBAN) TRINITAT NOVA 2007-2013, iniciativa seleccionada al Programa Operatiu FEDER Catalunya 2007-2013, i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).





Paraules clau

Casa de l’Aigua/