Barcelona estrenarà aquest diumenge el nou calendari de festius amb comerços oberts : Servei de Premsa

Barcelona estrenarà aquest diumenge el nou calendari de festius amb comerços oberts

25/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La nova regulació d’horaris comercials de Barcelona s’estrenarà aquest diumenge 30 de març, el primer dels nous dies festius en què els establiments podran obrir aquest 2014 fruit de l’acord d’ampli consens entre el Govern municipal i els principals representants del sector. Es tracta d’un dels quatre festius anuals que la Generalitat cedeix als ajuntaments per lliure designació, i, pel que fa a Barcelona, s’ubicaran en esdeveniments que atrauen gran afluència de turistes. És el cas d’aquest diumenge, previ a la celebració del Saló Alimentària, que tindrà lloc a la capital catalana del dilluns 31 de març al dijous 3 d’abril al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

El nou calendari entra en vigor després que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, hagi signat una resolució segons la qual, d’acord amb la llei catalana d’horaris comercials, s’estableix el calendari d’obertura dels establiments comercials en diumenge i dies festius per als anys 2014 i 2015. En concret, el document estableix quatre festius previs a dies amb puntes de visitants, que són:

• 30 de març: Saló Alimentària 2014.
• 18 de maig: Punta de creueristes a la ciutat.
• 29 de juny: Pride Barcelona 2014.
• 14 de setembre: Punta de creueristes a la ciutat.

La situació d’aquests festius s’ha determinat d’acord amb el sector, ja que aquestes dates són les que més beneficis poden generar als comerços. A més, la resolució fa efectiva la substitució dels dies 12 d’octubre i 1 de novembre, que es canvien pel 30 de març i 29 de juny, mentre que els altres dos festius –18 de maig i 14 de setembre– són nous, producte dels dos dies addicionals que marca la llei catalana. La instrucció signada per l’alcalde també manté els festius ja fixats per la Generalitat per a tot el territori, que corresponen al 5 i 12 de gener, 6 de juliol i 6, 8 i 21 de desembre.

Acord d’ampli consens

El Govern municipal tira endavant aquesta iniciativa per millorar les perspectives de futur i augmentar els beneficis del sector, i ho fa amb el suport de la Fundació Barcelona Comerç, el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, PIMEC Comerç i la Confederació de Comerç de Catalunya.

El regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, ha valorat positivament la posta en marxa del nou calendari, ja que “des d’aquest mateix diumenge tots els botiguers i establiments veuran ampliades les possibilitats de treure profit al gran potencial turístic de Barcelona per generar activitat econòmica i consum al comerç local”.

“Aquesta mesura respon a l’objectiu que aquest Govern municipal ha tingut clar des del primer dia de donar el màxim suport als comerciants per buscar solucions que reactivin l’activitat econòmica, buscant sempre el màxim consens i preservant el model de comerç de proximitat que ens fa característics i únics com a ciutat”, ha explicat Blasi.

L’acord inclou també que els comerços de tot Barcelona puguin obrir tots els diumenges i festius de juliol i agost, sense distincions per zones ni tipus d’establiment, i amb un horari reduït de les 10h a les 14h. En total són 9 dies més, entre els quals hi ha el festiu del 15 d’agost corresponent a la Mare de Déu de l’Assumpció. Els mesos de juliol i agost són els d’ocupació hotelera més alta i menys demanda interna, fet que afavoreix l’increment d’activitat econòmica per part dels visitants i permet mantenir els hàbits de consum actuals dels barcelonins. A més, l’horari reduït en aquest període va en favor de la conciliació familiar de les persones que treballen al sector, i no perjudica l’oferta cultural de la ciutat.





Paraules clau

comerç/ diumenges/