Últim tram d’obres del mercat del Ninot : Servei de Premsa

Últim tram d’obres del mercat del Ninot

08/04/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les obres de remodelació del mercat del Ninot es troben actualment en el punt que permeten assegurar el seu acabament a finals d’aquest any i l’obertura per a la primavera de l’any 2015. Tot just acabada la construcció de les plantes subterrànies, aquests últims dies han començat els treballs de desmuntatge de les velles teulades i ja es treballa de ple en la planta principal.

ninot_1

Els terminis de realització de les diferents fases d’obra s’han complert pel que fa al seu calendari previst. El projecte de remodelació del mercat és obra de Josep Lluís Mateo, de l’estudi d’arquitectura MAP Arquitectes.

Fins ara s’havia estat treballant en l’excavació i construcció d’un doble nivell subterrani per a aparcament –entre 80 i 90 places- pels clients del mercat, una zona de càrrega i descàrrega de mercaderies, magatzems i espai de tractament de la brossa.

D’entre les principals actuacions que es fan sobre el mercat actual cal destacar:

– Recuperació́ i rehabilitació́ de tot l’edifici, incloent la coberta i donant a les façanes un nou impacte amb un revestiment sobreposat.

– Integració́ de les parades exteriors en la façana de l’edifici, guanyant així́ espai en les voreres i recuperant com a espais públics els dos patis tancats situats a la façana del carrer Mallorca.

– Mantenir la sala de vendes del mercat en el mateix nivell on se situa l’actual, conservant els accessos a peu pla pels carrers Casanova i Villarroel, i fent una nova distribució́ comercial de les parades, que guanyaran dimensió́ i capacitat logística.

– Crear un nou accés principal al carrer Mallorca amb un gran hall que distribueix l’accés al mercat i/o a la nova superfície comercial (en planta parcialment soterrada) mitjançant rampes, escales i ascensors.

– Es renovaran totes les instal·lacions de serveis (aigua, llum, enllumenat), seguretat i accés a les noves tecnologies, així́ com l’adequada climatització́ i sistemes dirigits a l’ estalvi d’ energia.

Amb la reforma, l’actual planta de vendes del mercat tornarà a estar majoritàriament ocupada per l’oferta de fresc tradicional del mercat. D’altra banda, els establiments no alimentaris s’encabiran en el nou mercat dins de la façana (alliberant les voreres), en un nombre finalment determinat per la decisió de continuïtat dels seus titulars.

La reforma d’aquest mercat comporta una novetat que afavoreix l’emmagatzemament i el transport dels productes per als comerciants: cada parada del mercat incorpora les càmeres frigorífiques, obrador o magatzem, de manera que no caldrà accedir de forma freqüent als magatzems subterranis quan calgui reposar gènere o guardar-lo. Aquest detall fa que els comerciants guanyin en autonomia i hagin de dedicar menys temps i esforços en el transport de les mercaderies.

El mercat del Ninot destinarà a la venda una àrea de 4.000 metres quadrats. En la seva planta principal, canvia la localització de les parades per concentrar-les en diversos punts i per donar entrada a l’espai d’autoservei, que l’Institut Municipal de Mercats ja va adjudicar en concurs públic a l’empresa Mercadona. Hi haurà un total de 62 comerços alimentaris.

Un altre dels punts més destacats de la reforma, a nivell de superfície, és el tractament que rebran les façanes del mercat, a les quals es vol dotar d’un revestiment que a més donarà al mercat una espectacular nova imatge.

Pel que fa a les mesures d’eficiència energètica que s’introdueixen en totes les remodelacions dels mercats, per normativa, cal subratllar la incorporació de plaques fotovoltàiques per a l’escalfament de l’aigua, millores en els sistemes de regulació i control dels aparells de climatització, enllumenat amb bombetes de baix consum, utilització de leds, renovació de finestrals i finestres per altres element de millor comportament tèrmic. El projecte de reforma de l’edifici i principalment de les façanes ja ha previst que l’interior del mercat guanyi en il·luminació natural gràcies als materials i disseny de les noves façanes.

ninot_2

El procés de retirada de les cobertes actuals –fetes de fibrociment- requereix que es faci amb les precaucions que ja estableixen els procediments en aquest tipus d’intervencions i, per tant, el temps previst per a l’execució d’aquesta fase fa que sigui més lent.

 

Una mica d’història

El mercat del Ninot està situat en un emplaçament històric pel comerç de la ciutat. Hi ha constància que des del 1893, en el mateix espai, hi tenia lloc un mercat a l’aire lliure que depenia de l’Ajuntament de Les Corts, aleshores un municipi independent. La inauguració del mercat tal i com el coneixem actualment es remunta a l’any 1933.

D’estructura metàl·lica i tancament perimetral d’obra vista i pedra, és un dels edificis públics més característics del districte de l’Eixample. Els passadissos interiors, i els seus establiments són amplis, així com les zones de servei i descans.

Les facilitats d’accés pels usuaris (aparcaments, bus, metro), així com la vida comercial que gira al seu entorn i la proximitat de l’Hospital Clínic i el propi Mercat, fa que estigui ben comunicat.

El 25 de febrer de 2008 l’assemblea de comerciats va aprovar el procés de reforma del mercat.





Paraules clau

mercats/ ninot/