Standard & Poor’s manté la qualificació intrínseca de Barcelona en ‘aa’ i reconeix la seva gestió financera i pressupostària com a “molt forta” : Servei de Premsa

Standard & Poor’s manté la qualificació intrínseca de Barcelona en ‘aa’ i reconeix la seva gestió financera i pressupostària com a “molt forta”

18/07/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La revisió anual d’Standard & Poor’s sobre la qualificació financera a la ciutat de Barcelona, en data de 18 de juliol de 2014, valora la bona gestió econòmica de l’Ajuntament de Barcelona i la situació pressupostària i financera de la ciutat, qualificant-la de “molt forta”.

Tot i que oficialment Barcelona manté un rating de BBB-/negativa/A-3 condicionat per la qualificació de l’Estat espanyol, l’informe manté per a la ciutat una qualificació intrínseca en ‘aa’, malgrat el context econòmic general. La qualificació intrínseca o perfil de crèdit propi (Stand Alone Credit Profile) – abans anomenat nivell de crèdit indicatiu (ICL) – és la valoració específica que dóna l’agència en cas que Barcelona no estigués condicionada pel deute sobirà. La qualificació mostra el resultat de la combinació de l’avaluació del perfil de crèdit individual de l’Ajuntament de Barcelona i el marc institucional en què opera. L’informe estableix que “Barcelona presenta una economia forta”.

La valoració del perfil de crèdit propi de Barcelona té en compte, com a factors molt positius, “la gestió financera, la liquiditat excepcional de la institució, i en destaca el rendiment pressupostari”. L’agència de qualificació creditícia “considera que Barcelona presenta una forta flexibilitat pressupostària i un molt baix nivell d’endeutament amb poques contingències”.

L’informe destaca que “Barcelona presenta una gestió de les finances prudent amb una clara separació entre els rols polítics i la funció directiva. Per tant, veiem la gestió financera de l’Ajuntament de Barcelona és valorat com un factor “molt positiu” per al nostre rating”.

L’informe subratlla, a més, que “els pressupostos de Barcelona utilitzen criteris conservadors i la ciutat els encamina a uns objectius financers explícits que l’Ajuntament de Barcelona segueix”. És el cas del compromís del govern municipal envers els objectius de mantenir l’estalvi brut per sobre del 15% dels ingressos corrents, el deute total per sota del 60% dels ingressos corrents consolidats i l’estabilitat i rigor pressupostaris.

S&P continua l’anàlisi assenyalant la seva expectativa que la ciutat de Barcelona mantindrà estable el seu deute; “la valoració del deute ha millorat passant de “baix” a “molt baix”. L’agència destaca que “les reserves de caixa són molt àmplies i ens porta a qualificar la liquiditat d’excepcional. Veiem l’economia de la ciutat forta, saludable i diversificada, beneficiant-se de la seva posició com un dels destins turístics més importants d’Europa”. L’informe destaca també Barcelona com a centre industrial.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha valorat molt satisfactòriament l’informe, ja que “manifesta la consolidació de la ciutat com un valor de solvència i credibilitat que afavoreix l’activitat econòmica i empresarial”.

Segons Recasens, a més, la qualificació intrínseca de ‘aa’ “reforça la fortalesa de la situació econòmica de Barcelona, i se suma a d’altres fets que demostren la seva bona salut financera generant un entorn de confiança per als inversors estrangers i emprenedors”.





Paraules clau

economia/