Servei de Premsa
05/01/2025
Barcelona acull la primera trobada internacional de ciutats innovadores
17/11/2014
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Barcelona, com a Capital Europea de la Innovació, organitza el primer City Innovation Summit, un espai de debat d’experiències entre ciutats innovadores d’arreu del món. Aquesta trobada tindrà lloc els propers 17 i 18 de novembre al Recinte Gran Via de Fira Barcelona, aprofitant la celebració de la quarta edició de l’Smart City Expo World Congress, la principal trobada internacional de ciutats intel·ligents.
El City Innovation Summit s’ha inaugurat aquest matí amb un acte en el qual han intervingut Sònia Recasens, tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona; Giuseppe Ruotolo, membre de la direcció general de Recerca i Innovació de la Comissió Europea, i Marisela Montoliu, directora de Desenvolupament Social, Urbà i Rural i Resiliència del World Bank.
La tinenta d’alcalde Sònia Recasens ha afirmat que el City Innovation Summit “ens permet explicar les estratègies d’innovació i el nostre model de ciutat en base a diverses polítiques: com des d’una gestió solvent de les finances públiques podem oferir credibilitat a l’hora de gestionar els recursos públics, i també com des d’una bona política urbanística podem relacionar-nos millor amb la ciutadania i servir-la millor”. Recasens ha remarcat que “la innovació en la gestió dels recursos públics fa l’administració sigui més solvent i aquesta solvència reverteix en la major i millor prestació de serveis als ciutadans. La tinenta d’alcalde ha afegit que “els reptes compartits que afronten les ciutats són millorar la qualitat de vida dels ciutadans i gestionar bé els recursos públics”. En aquest sentit, Recasens està convençuda que “el creixement de les ciutats passa per usar eines d’innovació que permetin que les ciutats no només creixin en dimensió, sinó també ho facin en qualitat de vida”.
El passat mes de març, Barcelona va ser escollida Capital Europea de la Innovació per part de la Comissió Europea. Aquest és un reconeixement que valora aquelles iniciatives i polítiques aplicades a la ciutat que creen un bon ecosistema per a la innovació. En aquest sentit, Barcelona va ser la ciutat premiada per la seva introducció de les noves tecnologies per apropar la ciutat als ciutadans.
Arran d’aquest premi, dotat amb 500.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona es va posar al capdavant de l’organització d’aquesta trobada internacional de ciutats innovadores, juntament amb Fira de Barcelona, sota el paraigua de Barcelona iCapital 2014-2016 de la Comissió Europea. iCapital està basat en tres elements principals que permeten la interconnexió de tots els agents d’un ecosistema innovador: Govern Obert (O-Government), Ciutats Intel·ligents (Smart Cities) i Mobilitat (Mobility).
City Innovation Summit es focalitza en aplicar la innovació a les administracions locals, al pont entre innovació pública i innovació empresarial, a la innovació social i a concebre la ciutat com l’espai natural d’innovació. Serà un espai de debat entre ciutats innovadores que comptarà amb la participació de destacats ponents en temes relacionats amb la ciutadania, l’economia, l’urbanisme i la governança.
A la trobada 25 ciutats del món exposaran els seus casos d’èxit i experiències, representades per membres amb diferent perfil (tècnics, polítics…), empreses que es dediquen a desplegar solucions innovadores a les ciutats, centres de recerca i universitats.
Entre els ponents destaquen:
– Ann Metler: en l’àmbit Economy, Director executiu de The Lisbon Council thin thank; Màster en Dret de la UE i Ciències Econòmiques per la Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn. Màster en Ciències Polítiques per la Universidad de Nuevo México
– Julian Ugarte: en l’àmbit People, Director executiu de Socialab, spin-off de Techno Chile i Graduat en disseny industrial per la Universitat de Santiago de Chile.
– Jerry Hultin: en l’àmbit Urban, Senior Presidential Fello win Polytechnic Institute of New York University.
– Francisco Longo: en l’àmbit Governance, Professor associat de la Universitat Ramon Llull i Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona.
ELS REPTES PROPOSATS AL CITY INNOVATION SUMMIT
Durant dos dies, el City Innovation Summit debatrà la innovació a les ciutats en diferents àmbits. Es realitzaran 4 workshops que reuneixin representants de ciutats d’arreu del món destacats per la seva aposta per la innovació on se’ls proposa participar en un projecte d’innovació col·laborativa. Aquest consisteix en el llançament d’un repte per cada un dels àmbits –Economy, Urban, Governance, i People-, per tal que totes les ciutats participants dels reptes puguin anar treballant els continguts i propostes durant el proper any i es puguin presentar els resultats a la propera edició del City Innovation Summit 2015.
ECONOMY
Els nous reptes econòmics al segle XXI i la nova economia basada en la innovació
El rol de les ciutats a la nova economia del segle XXI i com assolir sistemes sostenibles. L’obtenció de fonts de finançament innovadores i el sistemes d’alta rendibilitat econòmica.
Les ciutats digitals: creixement i empreneduria
Formes que tenen les ciutats de promoure connexions entre els seus actors i quines iniciatives poden facilitar nous projectes d’innovació a través de les capacitats de col·laboració de la pròpia ciutat.
1. Quines iniciatives poden fer que la ciutat sigui un lab a disposició dels innovadors
2. Com es sistematitza l’aprenentatge de la innovació a la ciutat
3. Com es posa en valor la recerca a la ciutat
PEOPLE
Com convertir les ciutats en laboratoris que afavoreixin la innovació
Formes que tenen les ciutats de promoure connexions entre els seus actors i quines iniciatives poden facilitar nous projectes d’innovació a través de les capacitats de col·laboració de la pròpia ciutat.
1. Quines iniciatives poden fer que la ciutat sigui un lab a disposició dels innovadors
2. Com es sistematitza l’aprenentatge de la innovació a la ciutat
3. Com es posa en valor la recerca a la ciutat
URBAN
La ciutat i el Big Data: com afegir valor pels ciutadans a través del Big Data
Barcelona proposa discutir temes com ara la vinculació de les dades obertes d’administracions públiques amb dades d’empreses de serveis públics i d’altres empreses que pertanyin a sectors crítics pel Big Data (per exemple el sector financer). El projecte se centrarà en tres línies de treball:
1. Com establir relacions innovadores entre ells
2. Com generar fàcilment les normes d’ús i protecció de dades
3. Com obtenir un palanquejament a través de grans volums de dades per a les ciutats diferenciació i el desenvolupament
GOVERNANCE
Com comunicar de forma efectiva el que passa a les ciutats i com involucrar als ciutadans i la societat
Barcelona proposa discutir sobre temes com ara la forma en què els ciutadans perceben les polítiques públiques, com poden les administracions públiques involucrar els ciutadans en la presa de decisions d’aquestes polítiques i quines són les formes més adequades per comunicar aquestes preguntes a la societat. El projecte se centrarà en tres línies de treball:
1. Quin tipus d’iniciatives poden permetre als ciutadans establir una major col·laboració entre ells i l’administració
2. Com compatibilitzar la màxima transparència i eficiència en la comunicació
3. Com s’exploren noves vies de participació dels ciutadans en les decisions dels governs
Més informació sobre ponents i sessions al lloc web www.cityinnovationsummit.com
Paraules clauinnovació/ smart cities/ smart city/