Barcelona innova amb el nou enllumenat eficient i dotat de totes les noves tecnologies desenvolupat per Philips per a l’avinguda Paral·lel : Servei de Premsa

Barcelona innova amb el nou enllumenat eficient i dotat de totes les noves tecnologies desenvolupat per Philips per a l’avinguda Paral·lel

18/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i Philips han mostrat avui, en el marc de la inauguració de l’Smart City Expo World Congress, el nou enllumenat eficient i dotat de totes les noves tecnologies desenvolupat per Philips que s’està instal·lant a l’avinguda Paral·lel, en el marc de les obres de reurbanització que s’estan fent a l’avinguda. La nova columna incorpora i concentra un seguit de funcions i noves tecnologies que permeten minimitzar la presència d’elements de mobiliari urbà a l’espai públic.

La Columna Paral·lel incorpora llum de vial, de vorera i ornamental i té un sistema que permet el control punt a punt de les 334 lluminàries que s’instal·laran a l’avinguda amb un software específic, comandat des del centre de control. A l’Avinguda Paral·lel hi haurà, un cop acabin les obres, 334 lluminàries amb control punt a punt en un total de 182 suports o columnes.

– 110 columnes “L” (amb 3 lluminàries cada una)
– 47 columnes “I” dobles (amb dues lluminàries)
– 25 columnes “I” simples (amb una sola lluminària).

Aquest enllumenat segueix els criteris del Pla Director d’Il·luminació, que s’està implantant a la ciutat, amb l’objectiu d’afavorir l’estalvi energètic i la optimització de consums i millorar la sensació lumínica de la ciutat, incrementar la seguretat dels vianants i ciclistes. La nova columna d’enllumenat versàtil, preveu diversos tipus d’il·luminació: la funcional per a voreres i vials i l’ornamental o escènica, a base de làmpades LED’s.

Aquesta nova columna de 9 metres d’alçada i d’acer galvanitzat també actuarà com a suport d’elements de comunicació i informació (TIC) allotjant, així mateix, nodes de cobertura Wifi i sensors mediambientals entre d’altres serveis municipals.

 

 

La il·luminació funcional es comandarà punt a punt mitjançant unitats de control en columna i al quadre de comandament.

Aquest sistema permetrà regular els nivells lumínics i controlar el funcionament de cada una de les lluminàries, mitjançant un software específic, des del centre control de l’enllumenat de la ciutat. Es tracta del Sistema CityTouch.

 

Il·luminació funcional

La il·luminació del vial i del carril bici es realitzarà mitjançant dues llumeneres de LEDs independents situades en el braç de 2.5m. La il·luminació de vorera es realitzarà mitjançant una llumenera de LEDs vertical situada a 5.5m enrasada en el fust de la columna. Gràcies a la utilització d’unes òptiques especialment dissenyades s’aconsegueix, per primera vegada, il·luminar una vorera de més de 5 metres amb un element vertical. La il·luminació de les places es realitzarà mitjançant lluminàries de LEDs verticals situades a 5.5m enrasades en el fust de la columna.

 

Il·luminació ornamental i escènica

Per a la il·luminació ornamental es preveu la instal·lació de projectors LED RGB que es col·locaran en la part superior de la columna. Per a la il·luminació escènica de les places es preveuen projectors LED RGB col·locats a la part superior de la columna. Els projectors per a la il·luminació ornamental i escènica estaran comandats amb sistema que permet emetre una tonalitat variable de color i d’intensitat amb la possibilitat de controlar a distància i a temps real aquests elements. Aquest sistema es gestiona amb un software diferent de l’enllumenat funcional. Es poden comandar els projectors ornamentals per a que representin una escena amb llum dinàmica en dates significatives. A més es preveu la possibilitat d’instal·lar projectors d’imatges fixes sobre el paviment en determinades columnes. Al Paral·lel està previst instal·lar 151 projectors RGB i 12 projectors de GOBOS

 

Tecnologies de la Informació i altres serveis TIC

Pel que fa a les telecomunicacions, la nova columna Paral·lel incorpora diferents sensors i punts d’accés Wifi, que es beneficiaran de la nova xarxa de fibra òptica que s’ha desplegat a l’avinguda. Està previst implantar una xarxa de sensors per la mesura de diferents aspectes ambientals.: sensor de so, sensors de comptatge de persones, vehicles i bicicletes.

L’element que s’instal·larà en el centre dels passos de vianants podrà permetre incorporar càmeres del servei de trànsit en la seva part superior. Els mateixos elements així com els de les places preveuen la possibilitat d’incorporar elements semafòrics.

 

Anàlisis qualitatiu de la nova columna Paral·lel

 





Paraules clau

enllumenat/ innovació/ smart cities/ smart city/ Smart City Expo World Congress/ sostenibilitat/