Trias: “L’obertura del Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc contribueix decisivament a fer de la muntanya un focus cultural de primer ordre” : Servei de Premsa

Trias: “L’obertura del Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc contribueix decisivament a fer de la muntanya un focus cultural de primer ordre”

26/02/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat avui amb l’obertura d’aquest Centre d’Interpretació de Castell de Montjuïc contribueix decisivament a fer de la muntanya un focus cultural de primer ordre. Trias ha presentat el Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc. A més de l’alcalde han assistit l’acte el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; i el director de Patrimoni, Museu i Arxius de l’Institut de Cultura de Barcelona, Josep Lluís Alay.

 

 

El nou Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc permetrà conèixer amb detall la història d’aquest castell i la intensa relació que ha tingut amb la ciutat. “Una història de contrastos, de moments dolços i també de moments complicats”, ha dit Trias.

El nou espai explica molts aspectes d’aquesta singular muntanya i del Castell de Montjuïc, que formen part de la història d’aquesta ciutat i d’aquest país. L’alcalde ha destacat que Montjuïc ha estat, durant segles, un enclavament estratègic en la defensa i vigilància de la ciutat, i escenari de moments de guerra i de pau, d’opressió i de lleure, de rebuig i d’apropament.

Trias ha explicat que, gràcies a la seva riquesa natural i al seu domini sobre la costa i l’interior, la muntanya de Montjuïc ha estat habitada, explotada i transformada des de fa uns 10.000 anys. Les seves pedreres han servit per urbanitzar Barcelona i construir edificis des de l’època romana fins a mitjans segle XX; així Trobem pedra de Montjuïc a edificis tan importants com Santa Maria del Mar, la Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, la Sagrada Família, o La Pedrera.

El Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc oferirà l’oportunitat de descobrir la importància patrimonial d’un dels monuments arquitectònics més significatius de Catalunya. L’exposició, que tindrà un caràcter permanent, presenta un recorregut per la història del castell, una història indestriable de la muntanya de Montjuïc i de la ciutat de Barcelona. La mostra ocupa quatre sales de Castell remodelades i adaptades per al projecte museogràfic del centre d’interpretació que es divideix en quatre àmbits conceptuals: ‘Muntanya de Barcelona’, ‘Farell, fortí i fortalesa’, ‘Defensa i repressió’ i ‘Presó i memòria’. El Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc obrirà al públic el mateix dijous 26 de febrer. L’accés serà gratuït amb Gaudir + [més] Barcelona, un registre cultural que també permet visitar gratuïtament el Park Güell.

 

Document relacionat:
Dossier de premsa: Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc





Paraules clau

Alcalde Trias/ Castell de Montjuïc/ Centre d’Interpretació de Castell de Montjuïc/ Montjuïc/