Els orangutans estrenen una nova instal·lació : Servei de Premsa

Els orangutans estrenen una nova instal·lació

30/07/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els orangutans del Zoo de Barcelona ja han pogut estrenar la seva nova instal·lació, que ha estat dissenyada seguint criteris que garanteixen el màxim benestar dels animals i la màxima flexibilitat en l’aprofitament de l’espai. La seva superfície total és de 1.100 m2 i consta de 4 zones principals, 2 exteriors (de 453 i 216 m2) i 2 exteriors de 99 i 47 m2), el que permetrà observar el grup d’orangutans durant tot l’any amb independència de la climatologia. El cost de la instal·lació ha estat de 1.231.603.38 euros.

 

ora_1

 

Les instal·lacions exteriors estan totalment naturalitzades, amb una barrera vegetal que delimita l’àrea de i que recrea una ribera natural, feta amb pedra artificial i roques naturals. Una cascada principal de 4 metres d’alçada i un suau salt d’aigua refresquen l’ambient. S’han instal·lat també elements d’enriquiment com troncs cordes i plataformes de fusta que permeten als orangutans recrear el seu comportament natural. A més, per primera vegada, s’han fet servir una varetes gruixudes de ferro que permeten un balanceig similar al de les branques dels arbres, i que faciliten el desplaçament del orangutans els estrats superiors de la instal·lació.

Els 4 espais de la instal·lació estan connectats entre sí a través de diversos accessos alternatius, el que permet un millor maneig del grup per part dels cuidadors i afavoreix la possibilitat d’allotjar, si calgués, dos mascles adults.

També s’han adequat els espais perimetrals de la instal·lació, habilitant 5 punts de visió semi-coberts perquè el públic pugui observar els orangutans. Així, s’ha construït una barrera vegetal densa, que actua com a espai d’immersió pel visitant del Zoo i que crea un recorregut on s’han instal·lat diferents punts d’informació sobre l’espècie i els perills que poden portar-la a l’extinció en el seu habitat natural. El nou espai està situat a l’anterior ubicació i comprèn, entre d’altres, l’antic fossar dels mandrils, traslladats al Zoo de Lisboa, que ha quedat totalment transformat.

 

Una família d’orangutans

Al Zoo hi viu família de 7 d’orangutans. El mascle dominant del grup és en Karl, de 18 anys, que va arribar a Barcelona el 2005 procedent del Zoo de Dublín. En arribar es va aparellar amb la Locky, la orangutan més longeva del Zoo amb 32 anys, amb la que va tenir 2 cries: la Sari, nascuda al 2008, i en Balú, nascut al 2013.

 

ora_2

 

A la vegada, en Karl també es va aparellar amb la Jawi, una femella de 18 anys filla de la Locky. Amb ella va augmentar el grup en dues cries més: la Jingga, nascuda al 2009, i la Jadia, nascuda al gener de l’any passat, que ha estat la última en arribar.

 

En perill d’extinció. Alerta de les Nacions Unides

Els orangutans es troben al Zoo són de l’espècie de Borneo, endèmics d’aquesta illa del sud-est asiàtic. Està catalogat a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com una espècie en perill d’extinció al seu medi natural. Actualment queden algunes poblacions molt reduïdes i disperses a l’Illa de Borneo, amenaçades per la intensa tala d’arbres, la crema de la selva, la caça furtiva i la comercialització de les cries al mercat negre.

Els passats 27 i 28 de juliol, Nacions Unides va presentar un informe titulat “The future of Bornean Orangutan: Impacts of Change in Land Cover anv Climate”, en el que alerta sobre les amenaces a les que s’enfronta l’espècie per l’alteració del seu hàbitat i el canvi climàtic. Segons aquest informe, el 80% del orangutans que encara es troben en el seu hàbitat natural a Borneo podria haver desaparegut l’any 2080 si les polítiques d’ús de la coberta vegetal i el sòl no es modifiquen.

L’informe, publicat pel Programa Mediambiental de les Nacions Unides (UNEP) en col·laboració amb la Universitat John Moores de Liverpool i l’Associació der a la Supervivència dels Grans Simis (GRASP) indica que la conversió massiva dels boscos de Borneo en camps de conreu – principalment dedicats a l’oli de palma – fragmenten el territori que habiten els orangutans, abocant-los a l’extinció a moltes àrees.

El Zoo de Barcelona, membre de la GRASP, és un referent de primer ordre dins del Programa Europeu d’Espècies en Extinció (EEP) ja que s’han produït 4 naixements d’orangutan en els últims 6 anys. Aquests naixements corroboren l’èxit reproductiu de l’EEP de l’espècie i és un exponent de la vitalitat del grup i de la bona tasca dels professionals que se’n fan càrrec.

 

ora_3

 

Feu clic aquí per veure el vídeo dels orangutans a la seva nova instal·lació

Podeu obtenir les fotografies en alta resolució al nostre flickr





Paraules clau

zoo/