Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

02/10/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En la sessió de control del plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del grup municipal de CiU sobre els actes impropis i de manca de decòrum protagonitzats per regidors de l’Ajuntament.
L’alcaldessa ha dit que prefereix l’exercici de la responsabilitat a l’exercici de l’autoritarisme, i ha explicat que ja en els últims dies ha interpel·lat directament els presidents dels grups municipals d’igual a igual, apel·lant al sentit comú i al respecte de tothom. “Tots som majors d’edat”, ha recordat Colau, que ha insistit a fer una crida al diàleg i a la responsabilitat. En aquest sentit, no ha volgut desaprofitar l’oportunitat per reflexionar sobre què s’entén per actes impropis i manca de decòrum, tot recordant que persones amb grans responsabilitats que no han alçat mai la veu i són molt ben educats” han tingut comportaments vergonyants, referint-se a personalitats polítiques que estan envoltades en casos de corrupció i il·legalitats. L’alcaldessa ha instat a la coresponsabilitat de tots per aplicar les normes que s’acordin i ha deixat clar que les línies vermelles passen per no permetre agressions o insults, així com, per exemple, declaracions homòfobes, masclistes o racistes.

 

Prec d’ERC perquè l’Ajuntament de Barcelona comenci a treballar amb entitats de banca ètica.
L’alcaldessa ha assegurat que és una prioritat del govern impulsar el Sistema de Finances Ètiques. Colau ha explicat que “la banca ètica i les entitats cooperatives estan incloses en la ronda de converses iniciades amb les entitats financeres proveïdores de l’Ajuntament per redefinir les condicions actuals i, alhora, promoure un ús del diner al servei de les persones i de l’economia productiva socialment responsable”. Colau ha avançat que el govern ja ha entrat en contacte Coop57, Fiare Banca Etica, Triodos Bank, Caixa d’Enginyers i Cajamar. L’alcaldessa ha anunciat que el Sistema de Finances Ètiques serà “l’instrument financer de referència en relació als projectes derivats de la Taula d’Habitatge Cooperatiu i dels programes d’impuls a la creació d’ocupació a l’economia cooperativa, social i solidària”. A més, s’establirà una línia d’ajuts per al foment d’un millor coneixement d’aquesta realitat financera transformadora a la ciutat.

 

Prec del grup municipal del PSC sobre la constitució de la Comissió d’estudi no permanent sobre el deute de la Generalitat.
L’alcaldessa ha dit que el reconeixement i cobrament del deute pendent de la Generalitat de Catalunya amb l’Ajuntament de Barcelona ha estat una prioritat per aquest govern. Colau ha recordat que ja s’han realitzat importants avenços en aquesta direcció i ara mateix ja tenim la totalitat d’aquest deute reconegut, però falta concretar el pagament del deute. L’alcaldessa ha compartit amb el PSC la necessitat de mantenir informats els grups i treballar amb plena transparència i ha apuntat que no només s’ha de parlar del deute comptable, sinó també el deute en inversions que assumeix l’Ajuntament en matèries sensibles com Educació i Sanitat, tot i ser responsabilitat de la Generalitat. Colau ha dit que no descarta la constitució i convocatòria de la Comissió, però que abans cal esperar a la formació del nou Govern de la Generalitat per seguir amb les converses.

 

Pregunta del PP per conèixer si l’Ajuntament pot participar a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) com a observador o col·laborador
Ada Colau ha recordat que el Ple extraordinari del passat set de setembre la proposta d’incorporació no va rebre els suports suficients, ja que tal i com s’indica en els estatuts de l’AMI és necessària la majoria absoluta del Ple per formalitzar-ne l’adhesió. Pel que fa a la possibilitat de celebrar una consulta ciutadana per determinar l’adhesió a aquesta entitat, Colau ha defensat que “el dret democràtic que una amplíssima majoria ha expressat a les eleccions municipals i a les catalanes ha estat a favor del dret a decidir i per poder exercir, d’una vegada, un referèndum vinculant i acabar amb la situació de bloqueig i inacció que ha adoptat el govern del PP”, a qui ha recordat que ha patit “una derrota absoluta per la seva política immobilista i antidemocràtica”.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/