El govern i el PSC acorden mesures socials per valor de 11,7 milions d’euros en el marc de la modificació pressupostària : Servei de Premsa

El govern i el PSC acorden mesures socials per valor de 11,7 milions d’euros en el marc de la modificació pressupostària

27/10/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

 

El govern municipal i el Grup Municipal del PSC han arribat a un acord per incrementar les mesures socials previstes en la modificació del Pressupost General de l’Ajuntament que està en tràmit per destinar bona part del superàvit municipal de l’exercici 2015 a polítiques socials. Fruit de les al·legacions estimades al grup socialista i de les negociacions que han tingut lloc entre les formacions, els compromisos assolits pel govern suposen un import total de 11,7 M€.

En una compareixença conjunta amb el president del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, l’alcaldessa Ada Colau, ha assegurat que “allò responsable quan una ciutat té urgències no és deixar el superàvit al calaix, sinó invertir en els interessos dels veïns, i sobretot dels més vulnerables”.

Segons Colau, perquè prosperés l’expedient de modificació pressupostària “calia consens i treballar amb els grups amb qui tenim coincidències programàtiques”. Per això, ha dit “hem incorporat les seves propostes, ampliant els recursos destinats a polítiques d’ocupació i fent-ho pels interessos de la gent, per sobre dels interessos partidistes”.

Finalment, amb totes les incorporacions, l’expedient de modificació de crèdit que es portarà a aprovació definitiva del Plenari d’aquest divendres serà de 101.672.008,73€ i no els 96 milions previstos inicialment destinats a polítiques socials i de millora dels equipaments i l’espai públic.

Els compromisos assolits pel govern, atenent a les al·legacions i peticions del PSC, es desglossen de la següent manera:

 

Polítiques actives d’ocupació per a aturats de llarga durada i persones en risc d’exclusió:

En l’àmbit de la ocupació i per impulsar mesures de xoc, la modificació pressupostària inclou 7.680.000 euros per a polítiques actives d’ocupació destinades als aturats de molt llarga durada i persones en risc d’exclusió de la ciutat (veure quadre adjunt):

Finalització de l’ampliació de l’Hospital del Mar

L’expedient incorpora 4.000.000 euros d’inversió per a l’ampliació de l’Hospital del Mar (serveis d’urgències a obstetrícia i ginecologia). La millora de les instal·lacions d’aquest hospital de referència havia estat una demanda original del PSC, que el govern va incloure a l’expedient en coincidir plenament amb aquesta prioritat expressada pel grup socialista.

 

Comerços emblemàtics i singulars

El PSC sol·licitava la creació d’un fons de 10.000.000,00 euros per a possibles adquisicions de comerços emblemàtics, singulars i culturals en zones amb risc de monocultiu comercial. Davant la impossibilitat material de poder executar aquest fons proposat en el 2015, s’ha acordat dotar una partida per un import de 21.780 euros per encarregar un estudi sobre la possible constitució d’un fons municipal per a possibles adquisicions de comerços emblemàtics, singulars i culturals en zones amb risc de monocultiu comercial.

Aquest fons podria ser el primer pas en la creació d’un ens similar al “Semaest”, impulsat per l’Ajuntament de Paris l’any 1983, que en els darrers 10 anys ha invertit 150 milions d’euros per preservar la mixtura d’usos comercials en zones amb risc de monocultiu comercial.

 

Compromís per impulsar la remodelació de la Ronda de Dalt i Avinguda Meridiana

Així mateix, l’acord assolit entre el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni recull l’acord i el compromís d’impulsar el procés participatiu que abordi les remodelacions de la Ronda de Dalt (tram comprès entre la plaça d’Alfons Comín i l’Avinguda Meridiana) i per a la reforma integral de l’Avinguda Meridiana i entorns.

 

Un paquet de més de 100 milions que prioritzen les mesures socials i d’habitatge

L’expedient de modificació pressupostària de 101.672.008,73€ que es porta a aprovació del Plenari, posa la solvència econòmica municipal al servei de les noves prioritats ciutadanes, amb un fort accent cap a les polítiques socials, la resposta a l’emergència en habitatge, la lluita contra la crisi i la millora de l’espai públic.

L’acord es ratificarà divendres quan el ple aprovarà l’expedient i el Pla Econòmic Financer (PEF), el mecanisme extraordinari previst per la llei orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Estabilitat Financera (LOEPSF) per autoritzar aquests increments de la despesa dels ajuntaments per fer font a les necessitats ciutadanes. El PEF justifica el manteniment de la solvència i capacitat del consistori sense incórrer en cap nou endeutament per finançar aquesta modificació.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ Jaume Collboni/ pressupost/