Barcelona acull una vintena d’empreses en el seu estand durant l’Smart City Expo World Congress 2015 : Servei de Premsa

Barcelona acull una vintena d’empreses en el seu estand durant l’Smart City Expo World Congress 2015

16/11/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona tindrà un estand a l’Smart City Expo World Congress, que comença demà, fet amb  criteris d’ecodisseny i on vol donar protagonisme als emprenedors que es troben dins l’estand i que, en molts casos, han rebut el suport municipal a través de Barcelona Activa.

En concret, en aquest espai, hi haurà ubicades una vintena d’empreses locals que tenen projectes innovadors, ocupen 440 persones treballadores en total i tenen una facturació agregada de 40,5 Milions d’euros. Més de la meitat d’aquestes empreses han comptat amb el suport municipal, a través de Barcelona Activa (llistat adjunt).

L’Ajuntament de Barcelona estarà present a la fira per donar a conèixer la voluntat del govern d’actualitzar el concepte de ciutat intel·ligent (smart city) per adaptar-lo a una visió de ciutat democràtica i justa, que garanteixi i potenciï el que és comú. El concepte de ciutat intel·ligent, a ulls del nou govern, no és un procés d’innovació només finalista o tecnològic. La innovació social, socioeconòmica, ambiental i tecnològica ha de posar-se al servei de la solució dels problemes més reals i urgents de la ciutat, i fent més explícita i possible la capacitat dels ciutadans de portar a terme les seves iniciatives en benefici de tots i al servei de la sostenibilitat del planeta.

Es tracta, per tant, d’un procés de transició que apunta cap a una visió més democràtica, oberta i compartida, que acompanyi projectes pioners en l’àmbit de la coproducció col·laborativa, desenvolupats més enllà de l’acció directa de l’Ajuntament, i que vagin en la línia del model de ciutat que s’està impulsant.

 

Suport a una vintena d’empreses emprenedores: Innovation Zone

Enguany hi ha una vintena d’empreses seleccionades per ubicar-se a l’estand de l’Ajuntament  de Barcelona. Es tracta d’una àrea d’exposició sota el paraigües de Barcelona Activa/ Ajuntament de Barcelona per facilitar la participació d’un reduït número d’empreses en un esdeveniment sectorial de gran format (fira i congrés) on, d’altra manera, els seria difícil posicionar-se o tenir visibilitat.

Es tracta d’iniciatives de negoci locals, preferentment de recent creació. Més de la meitat han comptat amb el suport municipal, a través de Barcelona Activa. Tenen una facturació agregada de 40,5 M d’euros (40.528.438 €) i ocupen 440 persones treballadores.

S’ha tingut en compte a l’hora de fer la selecció que l’empresa hagués o estigui desenvolupant un producte, solució o servei amb retorn social i que integri elements d’ecologia urbana. Així doncs, les empreses triades, en base a criteris de maduresa al mercat, innovació, escalabilitat impacte de millora en la qualitat de vida de la ciutadania, són: aTicSer, Avancar, Bit4id, Connecthings Iberica, Ctrl4 Enviro, Datalong, DocWolves, Ecobam, Eixverd, ENE Equilivrium, FAD, Itequia, Mass factory, Omega Peripherals, Opentrends, Smart Luminia, Sinapse, Sitecno i Zicla.

Majoritàriament, es tracta d’empreses que porten menys de 10 anys al mercat. A excepció d’una empresa centenària i dues que es van constituir el 1947 i el 1993.

Així mateix i sota el nom de SYNERGYS és promourà la col·laboració entre les grans empreses nacionals i internacionals presents amb el teixit empresarial de la ciutat de Barcelona, proporcionant una plataforma per a la generació d’oportunitats empresarials i de comunicació.

Es basa en la formulació de reptes per part de les grans empreses participants, i la proposta de solucions per part de les petites i mitjanes empreses de la ciutat.  Aquesta activitat adreçada a empreses petites i mitjanes d’àmbit local i de recent creació també l’organitza Barcelona Activa.

 

L’Ajuntament de Barcelona promou un estand fet amb criteris “d’ecodisseny i residu 0”

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit ser present a la fira amb un estand que transmeti un posicionament clar per l’ecologia i la sostenibilitat urbana a tots els nivells. És per això que s’ha produït un estand tenint en compte criteris de sostenibilitat amb un procés d’ecodisseny. Els objectius han estat:

Amb aquest ecodisseny,  l’Ajuntament de Barcelona ha volgut minimitzar l’impacte ambiental de l’estand durant tot el seu cicle de vida i assegurar que és un estand neutre en emissions de carboni que adopta l’estratègia “residu 0”.

 

Acord de col·laboració empresarial entre Barcelona i Singapur

En el marc de l’Smart City Expo World Congres, Barcelona Activa i Infocomm Investments Private Limited (IIPL) signaran un acord per promoure i facilitar els intercanvis econòmics i fomentar la creació d’empreses a Singapur i Barcelona.

Aquesta col·laboració que demà signarà el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, es posarà en marxa l’any 2016 amb un intercanvi d’empreses que podran utilitzar els corresponents ecosistemes com a laboratoris per provar els seus productes.

Aquest acord estableix ponts de negocis i innovació entre IIPL i Barcelona Activa, proporcionant a les empreses l’accés al mercat a través de la xarxa i l’experiència d’ambdues organitzacions. Això és especialment útil per a les noves empreses que busquen introduir-se a nous mercats com Europa o Àsia. Barcelona i Singapur són referents en ciutats intel·ligents a les seves respectives regions, i es perfilen com bancs de proves ideals per testejar els productes i expandir-se als mercats d’Europa i Àsia.

Així mateix, les empreses que busquin invertir en qualsevol de les dues regions, també podran beneficiar-se d’aquesta col·laboració en forma de serveis d’aterratge de negocis, utilitzant Barcelona i Singapur com a plataforma de llançament a les regions circumdants.

Aquesta associació és molt rellevant per a la creació d’empreses tecnològiques i innovadores que ofereixen  a productes i serveis que afronten els reptes globals, en àrees com la densitat urbana, la salut, la mobilitat, i la sostenibilitat energètica, entre d’altres.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ smart city/