Barcelona signa el primer conveni amb la Sareb per la cessió de 200 habitatges que es destinaran a atendre emergències socials : Servei de Premsa

Barcelona signa el primer conveni amb la Sareb per la cessió de 200 habitatges que es destinaran a atendre emergències socials

16/12/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, i el director de Responsabilitat Social Corporativa de la Societat de gestió d’actius procedents de la reestructuració bancària (Sareb), Gaspar González Palenzuela, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per la cessió temporal de l’ús de 200 habitatges que aquesta societat té a la ciutat de Barcelona i que es destinaran a atendre i afrontar situacions d’emergència habitacional. El conveni té una vigència de 8 anys, temps durant el qual l’Ajuntament gestionarà aquest paquet d’habitatge com a lloguer social.

Aquest és el primer acord al qual arriba l’Ajuntament de Barcelona amb una entitat que té habitatges buits a la ciutat. De fet, és la societat amb més quantitat de pisos buits. Però a més a més, és el primer acord que la Sareb signa amb un ajuntament. L’acord, per altra banda, és el primer resultat de la ronda de negociacions que l’alcaldessa, Ada Colau, va portar a terme des del primer moment del mandat, per tal de començar a mobilitzar l’habitatge buit disponible a la ciutat en mans d’aquesta societat, i també propietat d’entitats bancàries i financeres, per utilitzar-lo per resoldre situacions d’emergència habitacional. Per aquests motius, l’alcaldessa s’ha mostrat avui satisfeta perquè es tracta d’un paquet important de pisos: “Vam dir que volíem pisos, per les bones o per la llei, i afortunadament, avui podem anunciar que anirem per les bones”. Si bé la satisfacció és gran, Colau ha advertit que la feina només acaba de començar: “Aquest és un primer pas, molt important, però no ens donem per satisfets perquè en necessitem molts més”, ha dit l’alcaldessa. També ha fet una crida a altres entitats, financeres o bancàries, que també han estat instades a cedir els habitatges buits, a seguir l’exemple de la Sareb. L’Ajuntament, de fet, ha requerit formalment a aquestes altres entitats a lliurar habitatges, que entre totes sumen un total de 1.400. Els requeriments enviats a les entitats i la tasca de negociació que es porta a terme donarà nous fruits properament, ja que l’Ajuntament ja ha tancat un acord en aquest cas per la compra a preu per sota del valor de mercat d’un paquet de 20 pisos de Bankia, dels quals 3 expedients s’aprovaran en la propera Comissió de Govern.

La Sareb, doncs, és la primera societat que cedeix un paquet important d’habitatges. En concret, un centenar seran habitatges buits, i la resta ocupats. En el cas dels habitatges buits, l’Ajuntament els adjudicarà en règim de lloguer social a través de la Mesa d’Emergències. En el cas dels habitatges que se cedeixen ja amb ocupants, l’Ajuntament comprovarà quina és la situació de cadascuna de les famílies que els ocupen, per determinar quina és la seva situació social i valorar si s’escau regularitzar l’habitatge amb un lloguer social.
Amb aquest acord, l’Ajuntament de Barcelona podrà disposar d’habitatges per les famílies desnonades que arriben a la Mesa d’Emergència, i podrà també atendre famílies que necessiten l’ajuda urgent de l’administració.

L’Ajuntament pagarà una contraprestació econòmica mensual a la Sareb per cadascun dels habitatges cedits. Els habitatges buits tindran una contraprestació de 125 euros al mes, i una carència de 3 mesos, mentre que els habitatges que se cedeixin ocupats tindran una contraprestació de 75 euros mensuals i una carència de 6 mesos.

Altres acords als quals han arribat les dues parts fan referència a les condicions per l’adequació dels pisos cedits. En cas d’haver de fer algun arranjament perquè els habitatges reuneixin totes les condicions, l’Ajuntament i la Sareb compartiran al 50% les despeses que aquests arranjaments generin, fins a un màxim de 7.000 euros.

Aquest és el primer conveni que la Sareb signa amb un ajuntament, ja que fins al moment la Sareb havia canalitzat els seus acords de cessió de pisos a través de les comunitats autònomes, i també és el primer conveni que s’acompanya en el moment de la signatura amb el lliurament d’un percentatge dels habitatges compromesos. En concret, amb la firma del conveni es lliuren 50 habitatges, que han estat prèviament revistats per l’Ajuntament, i per tant, es lliuren amb la garantia que estan disponibles i buits. Aquests pisos estan situats en els districtes de Nou Barris, Sant Andreu, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc, Sant Martí i Ciutat Vella.

 

 

La resta dels habitatges previstos en el conveni signat, seran traspassats a l’Ajuntament de Barcelona durant el primer trimestre de 2016. En concret, el 15 de gener es traspassaran 50 pisos més, en aquest cas amb ocupants; el 15 de febrer uns altres 50, també amb ocupants, i el 15 de març els darrers 50, en aquest cas buits.

L’Ajuntament de Barcelona va interpel·lar directament la Sareb i la resta de grans tenidors d’habitatge perquè cedissin voluntàriament els habitatges buits que tenen a la ciutat, tal com estableix la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar la pobresa energètica i l’emergència habitacional. Aquesta norma introdueix la figura de la cessió obligatòria d’habitatges desocupats propietat de grans tenidors i estableix el mandat dirigit a les administracions públiques per garantir el reallotjament adequat a les persones en situació de risc d’exclusió residencial.

Amb aquest acord, l’Ajuntament de Barcelona fa un pas molt important en l’assoliment d’un dels seus compromisos de mandat, i un dels objectius de les polítiques que ha engegat la regidoria d’Habitatge, que consisteix a mobilitzar l’habitatge buit que hi ha actualment a la ciutat, sobretot aquell que està en mans de grans tenidors com són les societats bancàries i financeres, per posar-los en lloguer social. Per altra banda, el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha destacat que aquest acord, per les seves característiques, “situa Barcelona com a ciutat pionera en aquests tipus de processos”.

 

Enllaç relacionat:

Imatges vídeo (format MP4, 275 MB)





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ habitatge/ Sareb/