Les terrasses de l’avinguda Diagonal ocuparan un màxim del 2% de l’espai de les voreres : Servei de Premsa

Les terrasses de l’avinguda Diagonal ocuparan un màxim del 2% de l’espai de les voreres

25/02/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió de Govern d’aquest dijous ha aprovat definitivament l’Ordenació Singular de Terrasses de l’avinguda Diagonal, que regula la implantació d’aquesta activitat en el tram recentment remodelat entre la plaça Francesc Macià i passeig de Gràcia.

La normativa estableix els criteris d’ordenació de les terrasses que es podran instal·lar en les voreres sorgides de la nova reurbanització de l’avinguda, i preveu fer-les compatibles amb el gaudi de l’espai públic per part dels veïns i veïnes. En aquest sentit, es preveu que les taules i cadires ocupin un màxim del 2% de l’espai total de les voreres.

El vistiplau definitiu a l’ordenació singular arriba un cop resoltes les al·legacions rebudes al document inicial i després que el Govern municipal hagi dut a terme un procés participatiu en què s’ha compartit i explicat el document aprovat inicialment durant l’anterior mandat.

Fins ara, aquest tram de l’avinguda Diagonal no ha tingut terrasses, a excepció dels eixamplaments en les confluències amb alguns carrers, ja que les dimensions de les voreres existents no ho permetien. Amb la remodelació que s’ha dut a terme, l’amplada de les voreres s’amplia a 7 metres, fet que obre la porta a la instal·lació de terrasses i que requereix la seva ordenació.

Característiques de l’ordenació

La regulació contempla una sola filera de taules amb un mòdul de 1,80 x 1,80 m –més gran que el mínim normatiu de 1,50 x 1,50 m–, atenent a la singularitat de l’avinguda. No es permet, doncs, encabir dues fileres de taules per garantir la fluïdesa de pas dels vianants. A més, es fixa un espai de pas lliure mínim entre la façana i les terrasses de 4,50m, i, per la part de calçada, es deixa una franja de seguretat de 80 cm per poder accedir a l’aparcament.

Cada tram tindrà assignat un número màxim de taules –la majoria d’ells, 12–, i dins de cada tram, les taules s’hauran d’agrupar per tal de reduir el possible efecte pantalla de les terrasses i la saturació en l’ocupació. Les agrupacions es limiten a 6 mòduls com a màxim i 2 com a mínim per cada tram de l’avinguda. A més, es proposa que no hi hagi jardineres ni mampares, ja que, per una banda el vial ja queda protegit per l’arbrat i l’aparcament, i, per l’altra, es millora d’aquesta manera les visuals, la percepció d’amplitud de l’avinguda i el caràcter públic de l’espai.

Segons marca la regulació, es podrà instal·lar un màxim de 173 taules. D’aquesta manera, es reserva la majoria de superfície per al pas de vianants, amb una ocupació de l’entorn del 2% de l’espai de les voreres i les cantonades –530 m2 sobre 24.000 m2–. Fins ara, a la Diagonal només hi havia 32 taules ubicades a les cantonades i confluències amb d’altres carrers.

Quant al mobiliari, s’admetran taules, cadires i para-sols, i no es permetrà cap altre element auxiliar. S’aconsella la unitat de mobiliari –mides, materials i colors–, com a mínim per a cada un dels trams, encara que els establiments es podran distingir amb fundes i coixins i el parament propi de la terrassa.

En el cas que hi hagi terrasses davant d’edificis catalogats B, es tindrà cura que el mobiliari sigui unitari i el màxim de permeable possible, en especial per a tot el conjunt de les ‘Cases de l’Almirall’. Es proposa que aquestes terrasses tinguin un informe favorable del departament de Patrimoni Arquitectònic. En aquests casos, no s’admet l’ús de para-sols.

Amb tots aquests criteris, l’ordenació singular pretén:

– Garantir el gaudi de les visuals, tant pel que fa a la perspectiva com pel que fa la visió de les façanes, amb especial consideració per als edificis catalogats.
– Garantir el flux creixent de vianants i el gaudi de les persones a l’espai públic.
– Procurar una tranquil·litat visual i un endreçament global.
– Respectar-ne l’ús com a via de comunicació i transport.
– Evitar la sobrecàrrega d’usos, sobretot en els àmbits d’especial afluència.
– Atendre els espais d’estada i trobada.
– Garantir la visió i l’accés als edificis d’ús públic.
– Vetllar pel manteniment de l’espai públic lliure, resultat de la recent remodelació.





Paraules clau

Diagonal/ terrasses/