L’Ajuntament de Barcelona dóna compliment a l’acord assolit amb el comitè d’empresa de Parcs i Jardins per aturar l’amortització de la plantilla : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona dóna compliment a l’acord assolit amb el comitè d’empresa de Parcs i Jardins per aturar l’amortització de la plantilla

26/04/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una nova definició dels serveis essencials on s’inclouen, entre d’altres, el serveis de manteniment de la ciutat. Entre aquests hi ha neteja, clavegueram, manteniment de la via pública, manteniment del verd urbà, senyalització, mobilitat i manteniment d’infraestructures. El fet que per primera vegada es declari el manteniment del verd com a servei essencial permetrà dotar de nou aquest servei dels recursos humans necessaris per al desenvolupament de les tasques que la ciutat requereix.

Des de l’inici del mandat, el govern municipal ha treballat en l’anàlisi de les necessitats de recursos humans de l’estructura de l’Ajuntament, tenint en compte les previsions de baixes,
jubilacions i la manca de recursos o l’interinatge sostingut i generalitzat en serveis i funcions bàsiques.

El nou Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019 és el primer pas d’una política de
recursos humans orientada a modernitzar la plantilla municipal, millorar la contractació pública i recuperar capacitat de gestió directa dels serveis.

Dins d’aquesta política de renovació de la plantilla municipal, atès que l’Institut Municipal de Parcs i Jardins és una Entitat Pública Empresarial Local i pot gestionar-se els seus propis processos d’incorporació de personal, té previst convocar oferta pública de noves places per a treballadors i treballadores de Parcs i Jardins, en un nombre que es calcularà en funció de les baixes i jubilacions efectives, tal i com preveu la llei 48/2015 de pressupostos generals de l’estat.

La declaració del manteniment del verd com a servei essencial permet la contractació temporal en casos excepcionals i per cobrir necessitats urgents i inajornables. Gràcies a aquesta declaració, s’oferiran contractes d’interinatge a les persones que actualment tenen un contracte de relleu quan aquest finalitzi. El primer ja s’ha fet.

Per altra banda, i per a poder complir l’acord que reconeix el dret a la jubilació parcial en el moment en que es compleixin els requisits, s’han contractat tres persones provinents de la borsa de treball, i en els propers dies, es contractaran sis persones més per substituir a les que estan a l’espera d’acollir-se a la jubilació parcial.

La declaració del manteniment del verd com a servei essencial permet cobrir necessitats urgents i inajornables, com de fet ja ha començat a realitzar-se.

 

Valoració positiva de la nova etapa de Parcs i Jardins

L’Ajuntament de Barcelona i el comitè d’empresa de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins han mantingut diverses reunions, des de l’inici de mandat, per tal de millorar el funcionament de Parcs i Jardins, i garantir el seu futur com a servei públic.

El govern municipal valora positivament la nova entesa a Parcs i Jardins, basada en el diàleg, la negociació i la confiança mútua amb el comitè d’empresa. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i presidenta de Parcs i Jardins, Janet Sanz, i la Comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, han analitzat i estudiat les diferents propostes presentades pel comitè d’empresa i han arribat a diferents acords.

El consistori ha paralitzat noves externalitzacions previstes i s’estan estudiant les existents mitjançant l’elaboració d’un mapa que permeti determinar a tot l’Ajuntament quina és la situació i quines d’aquestes es podria plantejar la remunicipalització. També s’està millorant el control de qualitat que es fa de les contractes existents i s’està treballant en les millores de les clàusules socials, ambientals i els drets i condicions dels treballadors de les empreses amb les que treballa tot l’Ajuntament.

S’han trobat solucions a la principal preocupació que és la disminució de la plantilla per jubilacions. El 2016 es podrà contractar personal per necessitats urgents i inajornables. Per a compensar les baixes produïdes per jubilació i així aturar la pèrdua de personal que s’ha vingut patint els darrers anys, Parcs i Jardins podrà convocar una Oferta Pública d’Ocupació.

S’ha decidit l’eradicació de l’ús del glifosat a Parcs i Jardins amb l’aprovació d’una proposició al mes de desembre i una mesura de govern al mes de febrer que preveu l’eradicació progressiva durant el 2016 i que possibiliti que el 1 de gener de 2017 no es faci servir a cap espai verd públic de la ciutat.

En aquesta nova etapa, l’Ajuntament ha convidat a la FAVB a participar al Consell d’Administració de Parcs i Jardins per a garantir vies de diàleg i de col·laboració amb entitats veïnals i ecologistes i per incorporar les aportacions de la ciutadania en la gestió dels espais verds.

Per a potenciar el servei de Parcs i Jardins, l’Ajuntament desenvoluparà el “Pla d’Enfortiment de Parcs i Jardins” que pretén determinar totes les millores que necessita aquest servei per contribuir a incrementar la qualitat i la quantitat del verd i la biodiversitat a Barcelona. Aquest Pla s’elaborarà amb tots els treballadors i treballadores de Parcs i Jardins perquè tinguin protagonisme en la definició del que han de ser els espais verds en el futur.





Paraules clau

comitè d’empresa/ contractació/ parcs i jardins/