Engega el “Repte Barcelona Dades Obertes”, un projecte educatiu pilot per promoure entre els adolescents l’ús del portal Open Data BCN : Servei de Premsa

Engega el “Repte Barcelona Dades Obertes”, un projecte educatiu pilot per promoure entre els adolescents l’ús del portal Open Data BCN

27/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Les inscripcions estaran obertes del 26 de setembre al proper 9 d’octubre

Els alumnes de deu centres educatius de la ciutat de Barcelona analitzaran el seu entorn amb la informació disponible al portal Open Data BCN i hauran de proposar accions de millora, que seran avaluades per experts de l’Ajuntament i altres institucions

Es tracta d’un projecte pilot que pretén situar Barcelona com a ciutat capdavantera en la introducció del coneixement i ús de les dades obertes en l’àmbit educatiu

 

El servei de Dades Obertes de l’Ajuntament de Barcelona (Open Data BCN), presenta el concurs escolar Repte Barcelona Dades Obertes. Aquest concurs està adreçat a alumnes de 3r i 4t d’ESO a través del seu professorat i s’inscriu dins del moviment d’aprenentatge basat en projectes. Mitjançant l’anàlisi del seu entorn i fent servir les dades publicades al portal Open Data BCN, els alumnes dissenyaran propostes que, de forma visual, ens permetran descobrir una nova manera de conèixer la nostra ciutat, tot proposant accions de millora.

Els estudiants podran fer anàlisis i creuaments de dades, fent ús dels més de 420 conjunts de dades (datasets) disponibles al catàleg municipal i que recullen informació d’habitatges, població, arbrat, transport públic, carrils bici, accidents o incidències reportades pels ciutadans, entre altres.

Les propostes finalistes es presentaran en un acte públic final i seran avaluades per experts de l’Ajuntament i altres institucions, amb la intenció de donar visibilitat als treballs dels alumnes i situar la ciutat com a capdavantera en la introducció de les Dades Obertes en l’àmbit educatiu.

Període d’inscripcions

El dia 26 de setembre s’inicia el període d’inscripció al Repte Barcelona Dades Obertes que clourà el pròxim 9 d’octubre. El 3 d’octubre tindrà lloc una sessió d’informació al Consorci d’Educació de Barcelona (Pl. Urquinaona, 6), dirigida a tots els professors i membres de la comunitat educativa que hi puguin estar interessats. Tota la informació relativa al concurs es troba a l’apartat “Repte Barcelona Dades Obertes” dins del portal Open Data BCN (http://opendata-ajuntament.barcelona.cat/ca/repte), que s’anirà actualitzant a mesura que avanci el Repte i on ja es poden realitzar les inscripcions.

S’escolliran les 10 millors propostes rebudes d’entre tots els centres educatius públics inscrits de la ciutat de Barcelona.

Com funciona el Repte

El concurs consta de cinc de fases distribuïdes al llarg del curs escolar (d’octubre a maig), en les quals els professors assistiran a diversos tallers on rebran formació en Open Data, anàlisi de dades i producció d’infografies i vídeos, així com la participació en tallers de co-creació. Aquestes formacions els capacitaran per poder traspassar els coneixements adquirits a l’alumnat.

Cada centre triarà, de manera consensuada i cooperativa, un treball que els representarà en l’acte públic final. La proposta guanyadora del repte serà triada per un jurat segons s’indica a les bases del concurs.

Què és Open Data?

Open Data o obertura de dades del sector públic és una iniciativa impulsada per les administracions públiques amb el principal objectiu d’aprofitar al màxim els recursos públics disponibles, publicant dades generades per la pròpia administració i permetent-ne el seu accés i reutilització per al bé comú i per al benefici de persones i entitats interessades.

Per assolir aquests objectius, cal que les dades siguin publicades en formats oberts, estàndards i interoperables.

Què és Open Data BCN?

És el principal lloc web dins de l’Ajuntament de Barcelona on trobar aquestes dades públiques. El portal Open Data BCN és un servei per a la ciutadania inclòs en el full de ruta municipal cap a la sobirania tecnològica anomenat Pla Barcelona Ciutat Digital. Les dades publicades al Portal s’agrupen en 5 grans temes: administració, territori, població, economia i empresa i ciutat i serveis. A setembre de 2017, el catàleg inclou més de 420 conjunts de dades (datasets).

Organitzadors

El Repte Barcelona Dades Obertes està organitzat per:

– Ajuntament de Barcelona.
– Institut Municipal d’Informàtica.
– Institut Municipal de Cultura.
– Consorci d’Educació de Barcelona.
– Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE).

Per a més informació, podeu consultar l’apartat “Repte Barcelona Dades Obertes” dins del portal Open Data BCN (http://opendata-ajuntament.barcelona.cat/ca/repte) o escriure un correu electrònic a l’adreça barcelonadadesobertes@bcn.cat.





Paraules clau

Open Data/