Comencen les obres de reurbanització de la plaça d’Hilari Salvadó, al barri de la Barceloneta : Servei de Premsa

Comencen les obres de reurbanització de la plaça d’Hilari Salvadó, al barri de la Barceloneta

10/12/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest és un espai públic de 1.930 m2, les actuacions compten amb un pressupost d’uns 600.000 euros i està previst que finalitzin a la primavera de 2018

Amb aquest projecte, fruit d’un procés participatiu, l’Ajuntament de Barcelona millorarà les condicions de l’espai, el renovarà i dinamitzarà per tal que el veïnat en faci més ús

 

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de reurbanització de la plaça Hilari Salvadó, al barri de la Barceloneta. Aquestes actuacions tenen com a principal objectiu la millora de les condicions d’aquest espai públic, la seva renovació i dinamització, ja que actualment és poc utilitzat tot i tenir grans potencialitats. La previsió és que les obres finalitzin durant la primavera de 2018 i l’execució del projecte suposarà una inversió de 598.452’46 euros.

Les actuacions abasten un total de 1.930 metres quadrats i inclouen la part del carrer de l’Almirall Barceló, que finalitza en cul-de-sac. Inclouran la nova pavimentació de l’àmbit, adaptació de la xarxa de drenatge, renovació de l’enllumenat urbà, enjardinament i plantació d’arbrat perenne de port petit que complementi l’arbrat existent i xarxa de reg associada, instal•lació de mobiliari urbà, i configuració d’una àrea de jocs infantils equipada.

 

 

A més, també s’eliminarà el terraplenat existent, tot implantant una plataforma única en tot l’àmbit d’actuació, incloent el fragment del carrer Almirall Barceló. Això comportarà una reestructuració de les rasants i cotes de tot l’espai. Així, la nova imatge de la plaça es composarà de tres espais:

– Espai dinàmic o polivalent: que permeti una circulació fluïda per la plaça i garanteixi una correcta accessibilitat a la resta d’espais. Acollirà les terrasses dels bars i permetrà la utilització com a espai per a la pràctica de diversos jocs i la seva ocupació per activitats culturals temporals. Aquest àmbit s’eixamplarà en dues àrees principals, una vinculada al carrer de Sant Carles i una altra a la façana sud.

– Espai de joc o d’activitat permanent: on hi haurà l’àrea infantil delimitada i un element urbà en forma de tarima que actuarà com a element vertebrador polivalent. Aquest espai tindrà continuïtat a través de dibuixos pintats a terra en l’espai d’accés a l’escola.

– Espai lent o “saleta d’estar”: com a espai de repòs i d’observació de la plaça. L’arbrat viari es complementarà amb un arbrat d’escala petita i plantes arbustives que acompanyaran els espais per seure i faran d’element de protecció.

 

Pel que fa a la pavimentació, les voreres i els paviments de contorn es resoldran amb peces de formigó prefabricat de forma rectangular, mentre que la pavimentació de l’espai central de la plaça es farà amb un paviment flexible asfàltic de color mel. A les àrees d’estada situades al perímetre de la plaça es preveu un paviment ceràmic a base de llambordes de color terrós format per llambordí de color vermell de forma rectangular i l’àrea de joc infantil es resoldrà amb sauló.

La vegetació existent es complementarà amb un arbrat perenne de port petit que permetrà introduir vegetació a l’interior de la plaça i ampliar l’espai d’ombra a l’àrea infantil amb sis exemplars d’acàcies. Es configuraran parterres enjardinats situats al lateral del carrer Salamanca i al lateral de les façanes posteriors, la geometria dels quals permetrà eliminar els escocells de l’arbrat viari existent i integrar-los amb l’arbrat de nova plantació.

La proposta de reurbanització parteix d’un procés en el que han participat els veïns i les veïnes del barri i el col•lectiu d’alumnes de l’Escola Mediterrània, que en diverses sessions han pogut treballar conjuntament amb els tècnics el futur de l’espai.

En el projecte també s’hi ha contemplat una major visualització dels elements que recorden la figura de l’Hilari Salvadó, darrer alcalde de la Barcelona republicana, que comptarà amb una placa memorial en aquest espai públic. La demanda de col•locar aquest element a la plaça va sortir al procés participatiu i es va treballar en aquell marc amb el veïnat interessat en recuperar la seva memòria històrica.

Hilari Salvadó i Castell (Barcelona, 1899-1966), fill d’una humil família de pescadors de la Barceloneta i comptable de professió, inicià la seva militància en un catalanisme cívic i cultural, que el va dur al compromís polític, primer en entitats d’àmbit local i finalment a Esquerra Republicana de Catalunya. Regidor de l’Ajuntament de Barcelona des del 1934 i empresonat pels Fets d’Octubre, amb l’esclat de la Guerra Civil esdevindria l’alcalde d’una ciutat assetjada per l’aviació feixista, que alhora acollia milers de refugiats. Després de 20 anys a l’exili francès, on continuà sent un dels principals dirigents d’ERC, va poder tornar a la seva estimada ciutat, abans de morir arran d’un accident de trànsit.





Paraules clau

barceloneta/