Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

26/01/2018



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’alcaldessa destaca que l’Ajuntament de Barcelona és l’administració que més inverteix en habitatge, per sobre de les seves competències

Critica les grans empreses “que s’han posat nervioses”, i que ara intenten impedir la participació ciutadana a través de la multiconsulta

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del Grup Municipal PSC demanant l’Ajuntament investigui perquè es va retirar l’accés de la Guardia Urbana al centre de control de TMB on accedien per a, entre d’altres, realitzar tasques de suport a la lluita contra la venda ambulant, i que se’n restableixi l’accés a fi de facilitar la tasca dels agents. L’alcaldessa ha explicat que els fets als que fa referència el PSC van ser un incident aïllat i que ja estava aclarit, i ha recordat que la Guàrdia Urbana no té un emplaçament fix a la sala de Seguretat de TMB, però hi té accés sempre que ho aconsellin raons operatives en motiu d’alguna intervenció o operatiu específic i que la Guàrdia Urbana sempre pot visionar des de la Sala Conjunta de Comandament les imatges de les càmeres de TMB. L’alcaldessa ha explicat que el principal cos policial competent en matèria de seguretat ferroviària a la ciutat és el cos de Mossos d’Esquadra. L’alcadessa també ha defensat la tasca de la Guàrdia Urbana davant el fenomen de la venda ambulant fent referència als milers d’objectes comissats.

 

Pregunta del Grup Municipal Demòcrata sobre les vies alternatives que està treballant el Govern municipal per a fer front a les necessitats organitzatives de la “multiconsulta” un cop s’ha manifestat la voluntat de desistir del concurs per a la contractació de la producció i la logística de la mateixa. L’alcaldessa ha explicat que “l’organització es cobrirà, tal i com ens han demanat diversos grups municipals, amb recursos propis i suports externs puntuals en aquells moments de més volum de feina” i ha refermat que “treballarem perquè la multiconsulta es pugui celebrar abans de l’estiu amb la màxima participació ciutadana possible”. Colau ha expressat que “em sorprèn que no hagi parlat del contenciós administratiu amb el que amenacen algunes grans empreses la multiconsulta” i ha afegit “defensarem l’interès generals, els bens comuns i que la ciutadania pugui decidir sobre grans temes que són de competència municipal encara que manessin a grans interessos privats que estaven acostumades a tenir la complicitat de l’administració pública i que amb nostre mandat ha canviat, s’han posat nervioses i intenten impedir la participació ciutadana”. Ha finalitzat remarcant que “no abaixarem els braços i confio que comptem amb la complicitat del Plenari per defensar la sobirania de Barcelona i la participació ciutadana”.

 

Pregunta del Grup Municipal de C’s sobre quina ha estat l’aportació pressupostària durant l’any 2017 al Pla d’Habitatge. En concret, pel que fa al nivell d’execució de les partides destinades als projectes de construcció, rehabilitació, adquisició i ampliació del parc d’habitatge públic, quants nous habitatges s’han construït, rehabilitat i adquirit per l’Ajuntament, i en quants habitatges s’ha incrementat el parc d’habitatge públic. L’alcaldessa ha explicat que el Pla d’Habitatge es prioritari i que, per exemple, avui s’ha aprovat la destinació de diversos solars a habitatge públic i s’ha explicat com es volen incorporar 4.000 habitatges nous al parc d’habitatge públic, el que suposa “un salt qualitatiu sense precedents”. Colau ha anunciat l’elaboració d’un informe complet amb les dades en matèria d’habitatge de l’any 2017 però ha avançat diverses xifres. Aquest 2017 s’han incorporat 873 habitatges al parc públic: 407 nous habitatges finalitzats amb una inversió de gairebé 11 milions d’euros; i 137 habitatges adquirits amb preu inferior al de mercat; 103 pisos cedits; 226 pisos a través del programa “Tu tens la clau” de mobilització d’habitatges buits cap a lloguer social. En matèria de rehabilitació s’ha multiplicat per 7 la inversió amb 17’5 milions d’euros més 5’5 destinats a rehabilitar el parc propi i els nous pisos que s’han comprat. Colau ha remarcat que “aquest Ajuntament fa més que cap altra administració pública en aquesta habitatge” i ha finalitzat “els hi demano més col•laboració perquè al Congrés dels Diputats, on vostès són determinants, voten el PP, que ha rebaixat un 70% els pressupostos d’habitatge, mentre que nosaltres els hem multiplicat per 4. No tornin a votar el desnonament exprés, juntament amb el PdeCat, com van fer l’any passat”.

 

Pregunta del grup municipal d’ERC la situació en la que es troben les promocions d’habitatge dels solars del carrer Escolapi Cáncer 27-33 i del carrer Aiguablava, 74-76 del Districte de Nou Barris i quines accions té previstes el govern municipal per tal de tirar-les endavant. L’alcaldessa ha comentat que una de les coses novedoses en matèria d’habitatge és que a diferència de mandats anteriors en què els solar s’adjudicaven a través de convenis privats, i perdent la titularitat pública del sòl, “aquest mandat això ha canviat radicalment i s’ha optat per adjudicar els solars a través de licitacions públiques que assegurin la lliure concurrència i garantint sempre la titularitat pública del sòl”. En el cas dels dos solars, el del Carrer Escolapi Càncer 27-33 estava destinat a fundacions sense ànim de lucre i per fer lloguer social i el solar del carrer Aiguablava 74-76 estava destinat a la promoció d’habitatge en dret de superfície per part de cooperatives i ambdós van quedar deserts. Colau ha explicat que per aquest dos solars “estem treballant per buscar una alternativa i contemplem la possibilitat d’actuar com a operador públic per fer habitatge de lloguer social”. Finalment, l’alcaldessa ha remarcat que “per cada 100 euros que l’Ajuntament destina a habitatges de lloguer assequible, la Generalitat en posa 23”. “Nosaltres estem fent de Generalitat i Estat juntes mentre les altres administracions no paren de baixar el pressupost d’habitatge, estem cobrint el que hauria de cobrir la Generalitat i l’Estat”, ha dit.

 

Pregunta del grup municipal del PP referent al posicionament davant de qualsevol pretensió independentista. L’alcaldessa ha afirmat que “no sé en quin idioma dir-li: no sóc independentista, estic en contra de la Declaració unilateral d’independència però també estic en contra de la judicialització de la política, a favor d’un referèndum i en contra que s’intervingui l’autogovern de Catalunya amb el 155 que, d’altra banda, és la posició majoritària de la ciutadania de Barcelona expressada en el baròmetre”. Colau li ha recriminat que “no té sentit que en aquest Plenari Municipal em tregui aquest tema una i una altra vegada” i li ha recordat que podien parlar d’altres temes que no són municipals com les declaracions de Ricardo Costa d’aquesta setmana dient que el PP es finançava de forma il•legal i també les de Mariano Rajoy sobre la bretxa salarial.

 

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següent Declaracions Institucionals:

 

27 de gener, Dia Internacional de la Commemoració anual en memòria de les víctimes de l’Holocaust

El Consell Municipal es compromet a declarar Barcelona ciutat lliure de racisme, xenofòbia i homofòbia, i a homenatjar a les víctimes de l’holocaust. També condemna la banalització del nazisme des de qualsevol instància pública o provada a la ciutat. El Consell Municipal es compromet a continuar les accions de sensibilització, informació, divulgació, prevenció, promoció i defensa dels drets de les persones, amb especial rellevància al dret a la igualtat i la no-discriminació per raó d’edat, ideologia, religió o creença. Pertinença a una ètnia o nació, sexe, orientació sexual, malaltia o diferents capacitats. Barcelona continuarà donant suport a tots els actes que es celebrin en suport de la recuperació de la memòria de l’Holocaust.

 

Restitució de la dignitat dels treballadors i treballadores municipals repressaliats pel franquisme

El Consell Plenari de l’Ajuntament condemna dels expedients de depuració incoats per les autoritats municipals dels primer franquisme contra aquells treballadors i treballadores municipals que havien defensat la democràcia i la legitimitat de les institucions republicanes. Es Consell Municipal es compromet a anul•lar i deixar sense efecte els expedients municipals de depuració, expressar el suport al personal depurat de l’Ajuntament, i condemnar l’actitud de Miquel Mateu i Pla, primer alcalde falangista de la ciutat i de tots aquells membres del Consell Municipal que van res responsables d’una manera o una altra de la repressió feixista en el consistori o hi van col•laborar.

El Consell Municipal també es compromet a organitzar un acte al Saló de Cent de restitució pública i oficial de la dignitat dels treballadors i treballadores municipals depurats per les autoritats franquistes.

 

Mesures per garantir la sostenibilitat del Sistema Públic de Pensions

El Consell Municipal exigirà al Govern de l’Estat que es posin en marxa les mesures necessàries per a garantir la sostenibilitat del Sistema Públic de Pensions. També demana la recuperació de l’índex de revaloració de les pensions i que sigui pactat en el marc del Diàleg Social així com la garantia d’un flux de recursos sostingut i suficient en el sistema de la Seguretat Social. El Consell Municipal també exigeix una Renda Mínima estatal i mesures eficaces contra la pobresa energètica, establint un autèntic bo social per a l’electricitat i el gas que garanteixi el subministrament bàsic de totes les llars i impedeixi els talls de subministrament.

 

Condemnar els atacs contra mitjans de comunicació

El Consell Plenari condemna els atacs contra mitjans de comunicació com Crónica Global o Catalunya Ràdio que s’han produït en els darrers mesos, que són una mostra de violència i incitació a l’odi i constitueixen un atemptat contra la llibertat d’expressió i la convivència, i mostrar la solidaritat amb aquests mitjans de comunicació i els seus treballadors.

 

Suport al Poble de Casamance (Senegal)

L’Ajuntament es compromet a continuar donar suport a aquesta població i destinar-hi els recursos necessaris així com reforçar el seu treball amb la comunitat de la Casamance a la ciutat. El consistori demana al govern de Senegal que reforci el procés de pau amb la guerrilla d’alliberament nacional per tal que sigui més estable que els anteriors.





Paraules clau

Sessió de control a l’alcaldessa/