Sessió de control del consell plenari : Servei de Premsa

Sessió de control del consell plenari

10/04/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa ha explicat que l’ajuntament ha acceptat la proposta del Memorial Democràtic de col·locar una llamborda commemorativa (stolperstein) en memòria de Mercedes Núñez al carrer Santa Anna, i de Lluís Companys davant de casa seva

Ha recordat que el govern municipal ha impulsat, aquest mandat, tots els mecanismes possibles en favor de la transparència

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec del grup municipal Demòcrata perquè l’ajuntament s’impliqui activament en la cerca d’una solució urbanística que permeti, d’acord amb el Consorci de la Zona Franca, trobar una ubicació per a la Fundació Privada Banc dels Aliments. L’alcaldessa ha reconegut la “tasca fonamental” de les entitats socials de la ciutat, i ha assegurat que l’ajuntament té tota la disposició per fer acompanyament a les seves activitats. Ha recordat, però, que la feina del govern municipal és posar tota la força vers l’estratègia compartida per a garantir l’alimentació a tota la població barcelonina, mitjançant el desplegament dels ajuts directes a famílies, o la renda infantil. “Fem suport a les famílies més vulnerables amb accions que no depenguin de la caritat, ni dels excedents alimentaris”, ha conclòs.

Prec del grup municipal de Ciutadans per modificar l’estructura de la Ponència del Nomenclàtor incorporant-hi a la totalitat dels grups municipals amb la finalitat que les decisions que es prenguin siguin representatives de la pluralitat dels grups. L’alcaldessa ha rebutjat el prec i ha valorat que aquesta proposta desvirtuaria la ponència del Nomenclàtor perquè la convertiria en un espai de debat entre partits polítics. “Aquesta no és la seva funció”, ha insistit Ada Colau, assegurant que la participació dels partits en aquest àmbit  està garantida a través d’altres mecanismes, “que fan servir sovint”. Colau ha advertit que el Nomenclàtor ha de ser reflex de la voluntat de la ciutat, no dels partits polítics i ha assegurat que el govern municipal seguirà apostant perquè aquesta segueixi recuperant “les memòries esborrades”, com la dels moviments cooperativistes, feministes i antifranquistes.

Prec del grup municipal d’ERC perquè el govern elabori un cens dels barcelonins i barcelonines de naixement o d’adopció víctimes del nazisme, i defineixi un programa que permeti instal·lar a la ciutat els Stolpersteine en memòria d’aquests. L’alcaldessa ha agraït el prec i ha explicat que aquesta iniciativa està dins de les línies de treball del Comissionat de Memòria Històrica. Ha detallat, en relació al cens de deportats, que aquest es va realitzar l’any 2015 a iniciativa i en col·laboració amb l’amical de Mauthausen, i fou presentat al MUHBA en un gran acte on van assistir familiars dels deportats  nascuts a Barcelona i també dels immigrants. En relació als Stolpersteine (Stolperstaine), ha explicat que la proposta procedent del Memorial Democràtic de posar-ne un dedicat al president Lluís Companys i un altre dedicat a Mercè Núñez Targa va ser tramesa al Consell Assessor d’Art Públic i que aquest va informar positivament. Així, es va acceptar la proposta de la col·locació d’una Stolperstein en memòria de Mercedes Núñez al carrer Santa Anna, tal com recull la proposta del Memorial Democràtic. I pel que fa a la llamborda a Lluís Companys, segons l’acord, s’accepta sempre i quan no es posi a la plaça Sant Jaume sinó davant de la que havia estat casa seva a Barcelona i es detalli a la inscripció de la llamborda que va ser detingut per la Gestapo. L’alcaldessa ha garantit que tot plegat s’impulsaria “amb el necessari diàleg amb entitats i grups municipals”.

Prec del grup municipal del PP perquè es presenti un informe sobre la concessió de subvencions directes a entitats que han tingut anteriorment vinculació amb les persones que integren l’actual govern municipal. L’alcaldessa ha instat al grup del PP d’anar al jutjat “si considera que hi ha indicis d’il·legalitat” en l’atorgament de subvencions a entitats. Li ha recordat que aquest govern municipal ha posat a l’abast de tota la ciutadania tots els mecanismes possibles per a la transparència. “Tenim totes les factures publicades i consultables, hem aprovat un Codi de Conducta que va molt més enllà del que ens demanava el compliment de la Llei de Transparència,  i hem posat en marxa una bústia ètica que garanteix l’anonimat per poder denunciar males praxis”,  ha recordat Colau. “Si creu que hi ha alguna il·legalitat, ho pot denunciar per totes aquestes vies”, ha instat l’alcaldessa.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següents Declaracions Institucionals:

Alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms. El Plenari del Consell Municipal ha acordat instar al govern de la República Italiana garantir que les ONG puguin desenvolupar les activiats de salvament marítim en condicions de seguretat al conjunt del seu territori. La declaració demana que es procedeix a l’alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms, retingut per la fiscalia italiana. Comunica, també, els suport de l’ajuntament a l’entitat “en uns moments tan difícils, refermant la col·laboració d’aquest en el desenvolupament de la seva activitat”.

Dret al sufragi actiu de les perosnes amb discapacitat.  El Plenari del Consell Municipal es compromet a esmerçar tots els esforços necessaris per tal de fer que el dret al sufragi actiu i a la no discriminació sigui accessible a totes les persones, amb independència d ela seva discapacitat. Així mateix, es compromet a posar tots els mitjans per garantir l’accessibilitat de tot el material electoral, les meses i les paperetes en els processos electorals.

2018 Any Europeu del Patrimoni Cultural.  L’Ajuntament de Barcelona es compromet a contribuir a impulsar la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, una iniciativa d ela Unió Europea. Així mateix, manifesta la voluntat de continuar vetllant per la salvaguarda, estudi i difusió del patrimoni cultural com un factor fonamental per al desenvolupament integral de les persones i les comunitats.

 





Paraules clau

ajuntament/