Barcelona celebra els “Dies pel Clima”, per posar de relleu els compromisos i actuacions que s’estan realitzant per fer front als efectes del canvi climàtic : Servei de Premsa

Barcelona celebra els “Dies pel Clima”, per posar de relleu els compromisos i actuacions que s’estan realitzant per fer front als efectes del canvi climàtic

08/11/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona reivindica el paper clau de les ciutats en aportar solucions i bones pràctiques per fer front als efectes del canvi climàtic

Del 9 al 14 de novembre Barcelona organitza i acull jornades i congressos que tenen per objectiu debatre i donar a conèixer què s’està fent a nivell local i global entorn al canvi climàtic

 

Barcelona celebra els “Dies pel Clima”, un conjunt d’activitats dirigides a la ciutadania i a institucions per posar de relleu els compromisos i actuacions que està duent a terme la ciutat per fer front als efectes del canvi climàtic. Aquests compromisos municipals estan recollits en el Pla Clima.

El Pla Clima de Barcelona posa en valor la dimensió climàtica de les polítiques municipals que ja s’estan realitzant, proposa reforçar-les i n’afegeix de noves. Aborda tant la mitigació (és a dir, la reducció d’emissions), com l’adaptació i la resiliència, i la justícia climàtica, i ho fa posant especial èmfasi en la construcció col·lectiva i la coproducció amb la ciutadania.

Barcelona reivindica el paper clau de les ciutats en aportar solucions i bones pràctiques per fer front als efectes del canvi climàtic. Aquests dies, Barcelona acull congressos internacionals com la celebració del C40 Regional Meeting (13-14 novembre) en el marc de l’Smart City World Congress (13-15 de novembre), el “Barcelona Resilience Days”- UN Habitat (12-16 de novembre) i la jornada  “Dones: liderant la lluita contra el canvi climàtic” (14 de novembre).

 

 

 

Principals activitats dels Dies pel Clima

 

Amb aquesta trobada es vol donar la veu als equips de recerca autors d’estudis que han servit de base del pla clima i compartir el seu coneixement. Explicaran els estudis que han fet sobre com el canvi climàtic afectarà la ciutat, què investiguen i els principals resultats i conclusions a que han arribat per contribuir a la millora de la resiliència de la ciutat. Tots aquests estudis complets des d’avui estan disponibles a la web del Pla Clima.

http://lameva.barcelona.cat/barcelona-pel-clima/

La jornada consistirà en 3 taules rodones sobre com el canvi climàtic afectarà la ciutat en relació a la salut, el verd i la biodiversitat i el propi funcionament de la ciutat i un debat obert per determinar en quin punt ens trobem en la recerca climàtica a Barcelona, intercanviar coneixement i identificar quines sinèrgies es poden establir entre els diferents grups d’investigació i l’Ajuntament

La inauguració de la Jornada Científica, a les 9:00 hores, anirà a càrrec de Frederic Ximeno, Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.

 

A partir de les 9.50h a la Pèrgola de la Plaça de les Glòries.

Es tracta d’un mapatge pel districte de Sant Martí que té com a eix el canvi climàtic. L’itinerari, coordinat pel Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), forma part del Mapa Barcelona + Sostenible i pretén mostrar la influència del fenomen del canvi climàtic a la ciutat i les accions que s’estan duent a terme per mitigar-ne els efectes.

Més informació :https://www.coamb.cat/curs/barcelona-i-el-canvi-climatic-itinerari-de-descoberta/

 

12:00h Arc de Triomf

El Moviment per la Justícia Climàtica en col·laboració amb 80 col·lectius de la ciutat, convoca una gran marxa pel canvi climàtic per posar-lo al centre de l’agenda política i mediàtica. La data es tria en el context de la trobada del C40, una trobada internacional de ciutats pel clima, que té lloc els dies 13 i 14 de novembre a Barcelona.

 

El Departament de Resiliència de l’Ajuntament de Barcelona participa a les jornades de la Barcelona Resilience Week, una programació sobre resiliència i regeneració urbana, que tindrà lloc del 14 al 18 de març, i que s’organitzen conjuntament amb el Programa de Perfils de Ciutats Resilients d’ONU-HABITAT i el BCN Urban Resilience Partnership.

Més informació: http://urbanresiliencehub.org/action/

 

Fira Barcelona Gran Via, av. Joan Carles I, 64, 08908 L’Hospitalet de Llobregat

En el marc del Smart City Expo World Congrés, l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la xarxa de ciutats C40 i la Fira de Barcelona organitzen debats amb alcaldes i responsables polítics, professionals del sector i especialistes per explorar com les ciutats estan treballant per fer front als efectes del canvi climàtic.

“Cities Getting the Job Done” se celebrarà poc abans del COP24, conferència en la qual la Comissió Europea anunciarà una estratègia climàtica a llarg termini per limitar els pitjors impactes de l’escalfament global. S’espera que les ciutats contribueixin a l’acte amb importants intervencions sobre la necessitat d’unes polítiques justes i inclusives que aconsegueixin complir els objectius de l’Acord de París, signat el 2015.

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau participarà en el primer debat conjuntament amb els alcaldes de Milà i Atenes, sobre ciutats líders en canvi climàtic.

Més informació: https://www.c40.org/events/c40-talks-cities-getting-the-job-done

 

La Jornada debatrà sobre les aportacions de les dones a les polítiques i accions pel clima a les ciutats. Les dones líders van exercir un paper fonamental en la negociació de l’Acord de París i continuen impulsant ambicioses mesures climàtiques a les ciutats, empreses i ONG a tot el món. Les dones representen més de la meitat de la població mundial i sovint es veuen afectades desproporcionadament pel canvi climàtic. El seu lideratge i participació són, per tant, fonamentals per resoldre aquesta crisi global.

La trobada ressaltarà el paper crític de les dones en la lluita contra el canvi climàtic i presentarà el programa “Women4Climate” incentivat i liderat per la xarxa de ciutats C40 on l’Ajuntament de Barcelona es vol adherir.

Més informació i inscripcions: http://lameva.barcelona.cat/barcelonasostenible/ca/entitats-i-empreses/bulleti/510/les-dones-liders-pel-clima

 

Per a més informació: http://lameva.barcelona.cat/barcelona-pel-clima/ca/la-ciutadania-actua/dies-pel-clima





Paraules clau

medi ambient/ sostenibilitat/