Barcelona acull la VI Trobada d’Energies Comunitàries : Servei de Premsa

Barcelona acull la VI Trobada d’Energies Comunitàries

20/03/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Franja del Besòs de Sant Andreu acollirà entre els dies 21 i 30 de març la VI Trobada d’Energies Comunitàries. Aquesta és una iniciativa oberta a tota la ciutadania, així com a entitats i serveis públics interessats a conèixer la vida comunitària existent a la ciutat de Barcelona.

Durant aquests dies s’han programat més de 15 activitats que estan dirigides a tots els públics i que tindran lloc en espais diferents com són biblioteques, centres cívics, escoles o places dels barris de Baró de Viver, la Trinitat Vella i el Bon Pastor. Aquestes activitats estan coproduïdes per entitats, col·lectius, serveis de veïnatge i l’administració posant el focus en els equipaments de proximitat com a motor de l’acció comunitària.

Una de les activitats principals tindrà lloc el 21 de març amb la conversa sobre comunitat i literatura en la que participaran Najat el Hachmi, Javier Pérez Andújar i clubs de lectura de biblioteques i escoles d’adults del territori. L’acte tindrà lloc a la plaça de la Trinitat a les 18:30 hores i el moderador serà el periodista Toni Puntí.

A més, també tindrà lloc la presentació de “Retrats de la Barcelona comunitària”, una publicació de Joao França sobre el moviment comunitari de Barcelona i les lluites veïnals amb algunes de les seves protagonistes; també hi haurà un debat públic el dia 26 de març on es parlarà del paper dels equipaments de proximitat contra l’exclusió social i per la cohesió de la societat diversa, que tindrà lloc al Centre Cívic Trinitat Vella a les 12 hores.

Entre les propostes destacades també es troben el taller- presentació per descobrir cuines amb projecte comunitari que es farà el 26 de març; el 28 de març se celebrarà un debat metodològic amb la participació de professionals i projectes educatius per descobrir els ingredients que generen espais de trobada entre agents culturals i educatius per combatre les desigualtats al territori; es parlarà també de seguretat humana el dimecres 27 o el “Vecina, baja tu silla” el dijous 28 i les dones cosidores el divendres 29 on, a banda de cosir conjuntament oferiran una mostra de productes i una passarel·la de moda; també es promocionarà un mercat viu per conèixer de forma dinàmica a projectes comunitaris i treballaran diversos reptes sobre inclusió social amb expertes i el projecte europeu URBinclusion.

Finalment, el projecte B-Mincome jugarà un paper important en aquestes jornades. D’una banda, els escenaris on se celebrarà la trobada estaran ambientats amb mobles construïts per veïnat dels tres barris amb material reciclat. Aquesta iniciativa està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i el B-Mincome, amb l’acompanyament de Makea i el suport de La Nau Vila del Besòs, que està cedint l’espai durant les cinc sessions en què treballaran els materials. Un cop tancada la trobada, els mobles formaran part del patrimoni de la Franja Besòs de Sant Andreu.

De l’altra, altres veïns i veïnes que també formen part d’aquest programa prepararan els diversos àpats amb la coordinació de Nikoletta Theodoriti, de Sobres Mestres, i Elena Matencio, tallerista de cuina del Centre Cívic Bon Pastor.

Energies Comunitàries és un projecte impulsat per Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona que pretén donar a conèixer, reconèixer i enfortir a la gran diversitat de projectes i agents comunitaris que volen fer de Barcelona una ciutat més justa i democràtica. El novembre de 2016 es va fer la primera trobada d’aquest projecte i, des d’aleshores, ja van sis edicions de les trobades.

Podeu consultar tot el programa en el següent enllaç:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2019/03/Programa_VITrobada_EnergiesCom.pdf





Paraules clau

energia/