Barcelona Activa triplica les inscripcions online i potencia la formació del teletreball i les eines digitals : Servei de Premsa

Barcelona Activa triplica les inscripcions online i potencia la formació del teletreball i les eines digitals

31/03/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona posa els recursos a l’abast de la ciutadania per sortir d’aquesta crisi de manera reforçada amb més formació i més idees per a projectes, oferint activitats digitals obertes, gratuïtes i en permanent actualització

Reunions virtuals efectives o de productivitat digital són algunes de les formacions amb més demandes al Cibernàrium, durant aquests dies d’excepcionalitat, i d’acord amb les necessitats del mercat de treball actual

La nova oferta formativa online s’emmarca en les polítiques públiques d’igualtat d’oportunitats per a tothom que assegurin la capacitació tecnològica, i per combatre la bretxa digital que separa una part de la ciutadania

Barcelona Activa triplica el nombre d’inscripcions en formació online arran la situació extraordinària que ha provocat la Covid-19. El Cibernàrium, el centre de formació i divulgació tecnològica de Barcelona Activa, també ha duplicat els registres i sol·licituds per rebre coneixements i eines digitals per part de la ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona vol transmetre el missatge que es pot sortir d’aquesta crisi d’una manera reforçada, amb més formació i més idees per a projectes, oferint més activitats, d’una manera oberta, gratuïta i tenint en compte els requeriments del mercat de treball actual. La necessitat de potenciar el teletreball i d’utilitzar eines digitals, en tots els sectors, són clars exemples d’aquestes tendències.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha declarat que ”aquesta situació de crisi ens fa repensar models de treball, formes de comunicar-nos, i valorar encara més la tecnologia i totes les possibilitats que ens ofereix, tant a la vida quotidiana com en el món professional”.

Jaume Collboni ha destacat que “posem a l’abast de tothom, a través de Barcelona Activa, formació online per adquirir coneixements cada vegada més imprescindibles en el món del treball i en un entorn evolutiu i en constant transformació. I ho fem posant el focus, en  combatre la bretxa digital, acostant les eines tecnològiques a aquella part de la població que no en té (9,5%) perquè pugui tenir més oportunitats. I reduint el buit de talent digital perquè necessitem persones preparades i formades per cobrir les necessitats de les empreses d’avui”.

El primer tinent d’alcaldia ha remarcat que “acompanyem la ràpida transformació social, econòmica i tecnològica de la ciutat, millorant la qualitat de vida i contribuint de forma activa a la construcció d’una societat més pròspera i competitiva. I també donem la mà als esforços del teixit empresarial que reactiven les indústries locals, en especial aquelles que generen ocupació de qualitat”.

 

Augmenten el nombre d’inscripcions a les formacions online

Des que es va anunciar l’estat d’alarma, el Cibernàrium ha superat les 5.800 inscripcions, també multiplicant per tres els registres en dies ordinaris. Des de fa 20 anys, aquest servei de formació tecnològica digital ofereix des d’aspectes bàsics fins a la capacitació més alta –a través de l’IT Academy– que treballa temes de codi, desenvolupament web i programació. El Cibernàrium s’ha caracteritzat des del seu origen per la innovació constant i en un moment com l’actual ofereix l’oportunitat de formar-se gratuïtament en eines digitals que  demanda el mercat laboral.

D’una altra banda, l’oferta de cursos de Barcelona Activa ha arribat a un màxim d’inscripcions des de casa, més de 600 diàries, per part de col·lectius amb diferents interessos, incloent-hi els més afectats per aquesta conjuntura. Entre el perfil de les persones inscrites, un 44% són persones en actiu per compte d’altri, un 57% són majors de 40 anys, i les persones universitàries són el 73%. Quant a territorialitat, un 63% són residents a Barcelona.

 

Noves classes en directe i ús de plataformes com Teams o Slack

El Cibernàrium ha dissenyat nous cursos per donar suport en aquests dies d’excepcionalitat. Les formacions més demandades són, entre d’altres, el de reunions virtuals efectives i l’ús de plataformes de comunicació múltiple a distància, els de la metodologia de teletreball, que moltes empreses han començat a utilitzar ad hoc; i també, com atraure la clientela amb Instagram; generar nous vídeos per les xarxes socials; o aprendre eines de millora de productivitat digital.

Des d’aquesta setmana es publiquen noves classes en streaming i seminaris online de Fake News, You Tube com a eina de màrqueting, UX i experiència d’usuari, creació de podcasts, o gestió de projectes amb Microsoft. En el cas de la IT Academy, les 80 persones que actualment estudien la formació ho fan de manera virtual des de casa, per això s’han articulat les sessions a través de plataformes com Teams, Slack i webinars en directe.

 

Aprofitar el temps a casa per adquirir competències professionals

Barcelona Activa ha fet un viratge dels continguts presencials als online per oferir assessorament, acompanyament, consultes i recomanacions pràctiques, per donar resposta a totes les persones que puguin requerir dels seus serveis, i pal·liar els efectes econòmics i d’incertesa d’aquesta crisi.

Els cursos online per trobar feina o millorar competències professionals, oferts des de l’àrea d’Ocupació de Barcelona Activa, també han vist un repunt en el nombre de persones inscrites, Dos exemples dels cursos més demanats són el de fixar-se un nou rumb o definir els objectius professionals, com a propostes per quan sortim d’aquesta situació insòlita. S’ha llançat també, un mapa de recursos per a la recerca de feina, adaptat a les necessitats de cadascú.

Un altre exemple de formació online són les Cases d’Oficis, on joves de 16 a 25 anys es formen en oficis com tècnics i tècniques de so, musicals, mediambientals i digitals, on continuen els seus aprenentatges amb materials pedagògics online.

 

Barcelona treballa per garantir que tothom tingui accés a Internet

Des de Barcelona Activa, es despleguen polítiques públiques d’igualtat que assegurin la capacitació tecnològica de tothom i es pugui combatre la bretxa digital. En l’actualitat, un 9,5% dels barcelonins i barcelonines no tenen connectivitat a la xarxa. Des de l’Ajuntament s’ofereix el servei “Antenes Cibernàrium” que, a través de diverses biblioteques de la ciutat, centre cívics,  i altres ens col·laboratius, ofereixen connexió de manera gratuïta.

L’anàlisi de les diferències territorials i socioeconòmiques dels districtes i barris reforça les polítiques municipals d’anar cap a la inclusió digital. Per exemple, a Les Corts, un 96% de les llars tenen connexió a la xarxa, mentre a Torre Baró, un 62%. La bretxa digital i les majors diferències apareixen amb més força als barris de renda baixa, i s’evidencia encara més, si la persona és dona, amb una edat d’entre 65 i 74 anys, un nivell educatiu baix, i es dedica a les tasques de la llar o està en situació d’atur.

Barcelona Activa assumeix l’alfabetització digital com una política pública d’igualtat perquè ningú quedi relegat. Aquest objectiu s’emmarca en l’aposta del Govern municipal per una ocupació de qualitat. L’economia digital és dels sectors que genera més llocs de treball de qualitat, on un 56% de la contractació és indefinida en front al 14,4% del conjunt de l’economia. El nivell salarial  també és més elevat, un 25,9% més que a la resta, i el salari mitjà de les dones del sector TIC és un 22,1% superior al de la resta de sectors.

Des de Barcelona Activa es treballa també, per reduir el buit de talent digital ja que continuen faltant persones prou formades en TIC per cobrir les necessitats de les empreses.

Per a més informació, informe “20 anys Cibernàrium” amb dades sobre connexió digital: https://www.barcelonactiva.cat/barcelonactiva/images/cat/Informe-20-anys-web_tcm101-51578.pdf

 





Paraules clau

#ensensortirem/ COVID-19/ formació/ formació online/ ocupació/