Servei de Premsa
24/01/2025
Els dofins del Zoo s’han traslladat a Atenes
19/07/2020
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Es compleix així un mandat del plenari de l’Ajuntament de Barcelona, que va ratificar el 2018 que la ciutat quedés lliure de cetacis en captivitat
Els dofins han arribat aquesta tarda a l’Attica Zoological Park, la seva nova llar després d’un viatge amb totes les mesures necessàries per garantir en tot moment el màxim benestar dels animals
Un equip de cuidadors i cuidadores del Zoo s’ha traslladat a Atenes per garantir la seva correcta adaptació a les noves instal·lacions i al nou grup d’animals
El Nuik, el Tumay i el Blau, els últims 3 dofins del Zoo, formen part del Programa Europeu d’Espècies en Perill d’Extinció (EEP) de l’EAZA
El director del Zoo, Antoni Alarcon, atendrà als mitjans de comunicació demà, dilluns 20, a les instal·lacions del parc a les 12.30 h (Entrada pel carrer de Wellington)
Els 3 dofins que vivien fins ara al Zoo de Barcelona, el Nuik, el Tumay i el Blau, s’han traslladat a la seva nova llar, l’Attica Zoological Park d’Atenes. El trasllat s’ha realitzat en un avió de càrrega especialment preparat i condicionat per l’ocasió, seguint les màximes garanties de seguretat i benestar animal. Amb aquest trasllat, es compleix el mandat del plenari de l’Ajuntament de Barcelona, que garanteix als dofins unes millors instal·lacions on podran mantenir les seves condicions i el seu benestar.
En els darrers mesos, l’equip de cuidadors i cuidadores i el personal de veterinària del Zoo de Barcelona ha estat treballant amb el Nuik, el Tumay i el Blau per reforçar el seu pla d’entrenament i de millorar-ne la condició física i social, entre altres aspectes, preparar-los per aquest trasllat. El vol ha tingut lloc avui 19 de juliol, després d’un ajornament forçat a causa de la crisi del Coronavirus, i els dofins han estat acompanyats en tot moment per l’equip de cuidadors i cuidadores del Zoo, que han tingut cura durant tot el viatge.
Una vegada arribats al destí, els dofins han estat allotjats a unes piscines d’aclimatació on descansaran fins a la unió amb la resta de dofins. En els dies vinents, l’equip de cuidadors i cuidadores de l’Attica Zoological Park, conjuntament amb els del Zoo traslladat a Atenes, treballaran plegats per tal d’adaptar els animals a la seva nova llar, i determinar de quina manera cal fer l’associació amb els seus futurs companys de grup.
El trasllat s’ha realitzat amb una empresa especialitzada, la mateixa que, el 1994, va traslladar a l’Orca Ulisses des de Barcelona al Sea World de San Diego. La supervisió veterinària, durant el trasllat i els últims mesos de preparació, ha tingut el suport expert d’una empresa especialitzada amb experiència en gestió, cura, maneig i medicina animal en trasllats de diferents espècies de mamífers marins. En el viatge s’ha supervisat i garantit en tot moment el màxim benestar dels animals. L’Attica Zoological Park, que forma part de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), acredita un nivell òptim en instal·lacions i maneig de dofins i està construint un delfinari nou que proporcionarà totes les comoditats als animals.
Malauradament diferents incidències, tan veterinàries com el mateix efecte de la COVID-19, han fet que no es pogués dur abans el trasllat dels dofins. Només l’esforç dels treballadors i treballadores del Zoo han fet possible dur a terme, primer, la preparació i entrenament dels animals i, en segon lloc, el seu trasllat a Atenes.
Motius del trasllat
A finals de 2016, davant les conclusions d’un grup d’experts sobre el futur del Zoo es va prendre l’acord polític segons el qual no s’ampliaria ni es construiria un nou delfinari del Zoo de Barcelona, i es buscaria un nou destí pels dofins que hi vivien. Aquell mateix any, dos dels dofins, la Leia i el Kuni, van ser traslladats a l’Oceanogràfic de València, on s’han adaptat perfectament i estan integrats totalment al grup.
Tanmateix, a principis del 2018, es va contactar amb el National Aquarium de Baltimore, als Estats Units, però els condicionants tècnics i ambientals, i la no existència a curt termini d’una solució que pogués fer viable tècnicament el trasllat va fer que es descartés, una possible opció de col·laboració
Més tard, el 27 d’abril de 2018, l’Ajuntament de Barcelona va ratificar, definitivament, que la ciutat quedés lliure de cetacis en captivitat. Davant aquesta decisió, el Zoo de Barcelona va contactar amb l’EAZA (Associació Europea de Zoo i Aquaris), per buscar un destí que garantís unes bones instal·lacions pel maneig del grup i, sobretot, el màxim benestar dels animals. Ha estat una tasca difícil i ha calgut descartar algunes opcions, que no complien totes les garanties, fins que finalment s’ha pogut efectuar el trasllat a Atenes.
EAZA té com a missió promoure la cooperació europea amb l’objectiu de millorar la qualitat professional en la conservació d’animals, contribuir a la investigació científica i a la conservació i divulgació de la biodiversitat global.
Els tres últims dofins de Barcelona
El Nuik, el Tumay i el Blau són els 3 últims dofins que han viscut a Barcelona. El Blau, de 21 anys, era el mascle més gran i el dominant del grup, amb un caràcter conciliador i pacient. El Tumay, amb 17 anys, és el seu germà, i té un caràcter més inquiet, mostrant curiositat davant les noves situacions. Per últim, el Nuik era el benjamí del grup, amb 7 anys, fill del Blau i l’Anak, que era la matriarca del grup.
Els dofins del Zoo han format part del Programa Europeu d’Espècies en Perill d’Extinció (EEP) des de la seva creació per part de l’EAZA. Qualsevol moviment dels animals que hi participen requereix el vistiplau del coordinador del programa.
El futur dels edificis del Delfinari i l’Aquarama: benestar animal i sostenibilitat
L’espai que actualment ocupa l’Aquarama del Zoo allotjarà, en un futur, una reserva de maneig – un espai d’estada provisional – adequadament estructurada i equipada per tenir-hi cura de diferents animals del Zoo, des de mamífers fins a ocells o rèptils, en cas d’obres o altres situacions temporals que afectin els seus estatges habituals. El benestar dels animals ha estat sempre una prioritat al Zoo, i se li atorga una importància cabdal a l’actual pla estratègic de la institució, decidida a reconvertir-se en un centre de conservació de la biodiversitat de referència.
Pel que fa al Delfinari es conservarà la part inferior, el vas soterrat, que servirà de dipòsit per a aigua freàtica per a l’ús en reg i neteja. Això suposaria un guany en eficiència, tal com es recull al Pla de sostenibilitat del nou model de Zoo, molt compromès en aspectes mediambientals i amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i l’Agenda 2030 de la ciutat. A la part superior es construirà un equipament que acollirà activitats divulgadores i educatives.
Aquestes actuacions previstes estan emmarcades dins del Nou Model de Zoo, aprovat per unanimitat ple plenari municipal el maig de 2019 que segueix el seu desplegament per esdevenir l’equipament de primer ordre d’educació i sensibilització de la sostenibilitat de la Ciutat, que permeti explicar i difondre les polítiques ambientals, aplicades al Zoo, que tenen translació a escala global, un centre de referència en la conservació de fauna autòctona i fauna amenaçada i un pol de recerca i projectes a la natura que millorin la situació de les espècies.
Tant l’Aquarama com el Delfinari van ser construïts a meitat anys 60 del segle passat, i són obra de l’arquitecte Antoni Riera i Clavillé, que va rebre l’encàrrec d’aquest projecte inspirat en les instal·lacions de dofins construïdes als Estats Units quan encara no s’havien estès a Europa. Van ser unes instal·lacions capdavanteres a la seva època, en un moment que, com actualment, el Zoo experimentava grans canvis conceptuals.
Paraules claudofins/ zoo/